Selfmade

Beszéltem pár napja egy favágóval, hogy lenne itt egy kis munka. Azt mondta, valamelyik délután kijön a héten. A hétnek vége, a favágót nem láttam.
Szintén pár napja rendeltem fél köbméter sódert, azzal a megjegyzéssel, hogy szombat reggel indul a munka, addigra feltétlenül legyen itt. Péntek délután van, nemhogy a fuvar nem jött meg, de még az időegyeztető telefon sem. A pénz persze ki lett fizetve.
Három hete rendeltem egy faházat. Akkor azt mondták az üzletben (Bricostore), hogy legkésőbb 3 hét múlva szállítják. Még csak fel sem hívtak, a határidő holnap jár le. Nyilván az is ki lett fizetve.
És akkor arról nem is beszéltem, hogy a gázszerelő – akinek jönnie kellett volna szombaton mérni, a héten pedig nyomáspróbázni, aztán plombát rárakatni – no, szóval ez a hapi sem volt képes idedugni a képét. Nyilván már ez is ki volt fizetve.

Istenbizony, egyre komolyabban érzem, hogy csak az készül el, ami csak rajtad áll. Bárki mást belevonsz a munkádba, akkor annak a munkának vége: az illető pofátlanul beleszarik az egészbe, nem érdekli, hogy neked mennyi kényelmetlenséget okoz. Szóval állhatok neki kézifűrésszel fát vágni, fejszével, csákánnyal gyökeret aprítani, mégiscsak nekem kell hazahoznom a sódert személyautóval, deszkát gyalulni, faházat összerakni sem lehet olyan ördöngősség és a gázszerelés is megtanulható szakma.
A világ meg kapja be.

6 Comments

 1. Vagy nem szabad előre fizetni senkinek semmiért.
  Amúgy én is rendszeresen így járok az iparosokkal, lassan (ön)képzett kőművesnek, festőnek, asztalosnak, ácsnak számítok…

 2. Ezt megtanultam. Sajnos nem mindig tehetem meg.

 3. Igen, minél később szabad csak fizetni.

  Másrészt meg a meló delegálása és az eredmények behajtása is egy szakma. Manager, projektvezető, miazmás. Motiválni kell, meggyőzni kell, tárgyalni kell, asszertíven, hatékonyan, eredményesen. Ezexerint ennél neked jobban megy a tényleges, kétkezi melózás.

  Pedig az első sem ördöngösség.

 4. Nálam a hatékony tárgyalás az úgy néz ki, hogy bízok az ember természetes intelligenciájában. Aztán ha csalódok, akkor meglátogatom az illetőt egy betontörő kalapáccsal.

 5. És fölszeded a kertjében a betonjárdát?

 6. Nem, nem, a kalapács pusztán csak azért kell, hogy ellensúlyozza galambszelídségű lelkemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.