Neverending – helyzetjelentés

Most, hogy a Blue-val kapcsolatban megint felélénkült a “szar-é a Windows8 vagy sem” vita, leteszem én is a kétcentesemet.
Előljáróban közlöm – bár aki olvasta korábban a sorozatot, úgyis tudja – hogy laptopon használom, egérrel és tapipaddal, tehát eleve a hátrányos réteghez tartozom. Ennek ellenére magával a Windows-zal túl sok bajom nincs.

 • A felhasználói profil elvesztése elmúlt. Fogalmam sincs, mi okozta, mint ahogy azt sem tudom, mitől szűnt meg, de megszűnt. Hetek óta használom, mindig simán megy a bejelentkezés.
 • Driver. Ez a legnagyobb gáz. A wifi driver időnként fogja és eldobja az agyát. 3 AP van, egyikre sem tudok csatlakozni. Restart, és megy.
 • AMD videókártya, és persze megint driver. Vágom a videót, aztán egyszer csak feljön egy buborék, hogy az AMD driver bekresselt, de éljenéljenhurrá, visszaállította magát. Lóf@szt. Uninstall, de fizikailag is, aztán online telepítés engedélyezése, felismertetni a kártyát, telepíteni a netről a drivert, aztán még felvenni a Catalyst-ba az összes korábbi alkalmazást, mert elfelejtett mindent. Meg közben néhány újraindítás.
 • Egyik nap benéztem az eventlogba és azóta tudom, hogy Bluetooth sincs. Elszállt a driver, és azt írja, hogy telepítsem újra. Addig is letiltja az eszközt. Mivel abszolút nem használok BT-t, így a letiltott állapot tökéletesen megfelel.
 • Ugyanitt, az eventlogban írja, hogy a Cisco kliens virtuális hálókártyája is betojt. Léccilécci telepítsem újra. Oké. Majd. Ha szükség lesz rá.
 • A fentiek mind driverproblémák, nekem pedig dézsa vűm van. Tisztára olyan, mint amikor korán váltottam Windows-t és folyamatosan azzal szoptam, hogy nincs driver, a régit meg be kell valahogy hekkelni, de úgy meg nem működik rendesen. Nem tudom, erre a szituációra mi lehet a jó megoldás, de valahogy nem bánnám, ha a Microsoft erőteljesebben csipkedné, na jó, rugdosná a drivergyártókat.
 • Ami viszont halálos és tisztán Microsoft faszság, az a címsorban a betűszín állításának letiltása. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, jelenleg már gyilkolni tudnék miatta. Hogy egy nyomorult képmegjelenítő programban a ctrl+I-t kelljen nyomkodnom, ha kíváncsi vagyok a kép nevére? Mindez azért, mert a fejlécen fekete betűkkel írja ki a közel fekete háttérre az értelmes infókat? Átállíthatatlanul? Pusztán csak ezért várom a Blue-t, semmi más nem érdekel.
 • A többi dolgot – melyek miatt annyian anyázzák a Microsoftot – már megszoktam. Nem zavar, sőt, már hiányzik is, amikor Windows7 mellett ülök. Nem lenne ez annyira rossz rendszer – ha nem rontották volna el ekkora arroganciával a bevezetését. De elrontották.

9 Comments

 1. Nekem halistennek sikerult vakon osszehozni egy Win8 kompatibilis konfiguraciot, amiota ratalaltam a Start8-ra, azota pedig nem hianyzik semmi. Pontosabbna egy igen: jo lenne, ha a Metro-s Videok alkalmazast lehetne alapbol ablakban is futtatni, vagy lenne valami cucc, ami ablakos, es halalpontosan ugyanazt a frameworkot hasznalja, mint az. Nem, a Windows Media Player nem az.

  A Videok ugyanis tudja azt a trukkot, amit a WMP nem: kepes DivX/XviD videokat roccenes nelkul megjeleniteni ugy, hogy _sosem_ telepitettem kodekket hozza. Az SRT felirattamogatas uber lenne hozza, de az mar megemelt igenyszint lenne, szoval elviselem, ha nincs.

 2. Ja, igen, meg egy: rettenetesen hianyzik a regi aknakereso es passziansz. A metros appok nagyon jok, de jo lenne valami nem fullscreenes is. En nem dartsozok ugyanis.

 3. En nem dartsozok ugyanis.
  Ez egy súlyos jellemhiba. :)

  Szellemi erőfeszítést, belegörcsölést szellemi játékkal nehéz kipihenni.

 4. Én nem akartam megszokni az új felületet, viszont 2 perc visszaállni a régire, sok program van erre, én a Classic Shellt használom.

  A címsorban a betűszín tényleg egy csapás, de a keretszín (és a tálca (együtt él, miért?) halványszürkére állításával elfogadható. Két baj marad, az ablakcím középre rendezése, és a legnagyobb, hogy a tálcán az aktív ablaknak nem hangsúlyosan eltérő a színe.

  Azzal hogy jó, de arrogáns volt a bevezetés, teljesen egyetértek.

 5. @JoeP#3 az aknakeresohoz nem kell agymunka, de en elsosorban nem kipihenes celjara szoktam jatszani vele, hanem amikor varakozni kell. Mert epp huzza a kis csikot, mert epp varok valakinek a szives valaszara, es addig nem tudok tovabblepni, mert epp… szoval azert. Ilyenkor par aknakereso levezeti a feszultseget, es rovidebbnek tunik az a 39 perc :-)

 6. Ez a program se jelentene megoldást: http://www.stardock.com/products/windowblinds/ ?
  Vagy túl sokat fogna a teljesítményen?

 7. Nem is tudom. Valahogy viszolygok minden külső gyártótól származó ráhúzható skintől. Elvárom az operációs rendszertől, hogy ilyen alapvető dolgokat, mint olvasható kijelzések magától oldjon meg. Nem akarom komplikálni az egyébként sem egyszerű rendszert.

 8. @hrongyorgy, próbáltad a ModernMixet? Szerintem pont neked találta ki a StarDock! Desktop felületen, ablakban lehet metrós appokat futtatni. Hello nemm full-screen Aknakereső! ;)

 9. erdekes dolog ez a drivermizeria. ugyan nincs nyolcasom, de hetesen mar egy ideje radeonnal jatszom password recoveryt, ( azt is csak azert, mert ujabban az xp driverbol kiszedtek az opencl supportot. ) de kresselni csak akkor szokott, ha turelmetlen vagyok, es 25%-nal nagyobb mertekben huzom tul.
  masreszt ha minden igaz, akkor az amdnek ms altal minositett whql driverei vannak, szoval lehet a minositesi rendszert is egy picit revizio ala kellene venni.
  az alapjan amit irsz, tovabbra is tartom, hogy valahol nem kerek az az uj vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *