Olvasgatok

A cikk reggel jelent meg. Aztán délután olvasgattam a kommenteket, melyek közben jött ugye a váratlan hír.
Ennek fényében érdekes az az egész.

7 Comments

  1. Tegnap este már olvastam.
    A történtek fényében egyfajta előzetesként is felfogható.
    Örülök – pedig nem vagyok jobbos- hogy így történt, ránk férne, hogy valamilyen szinten szakértői kormány alakulna és elkezdene egy válság-csomagot alkalmazni.
    Nem érdekelne, hogy lenne 2-3 rossz évünk csak kezdjünk már valamit magunkkal.
    Szlovákia ’98-ban még Meciar-ral vitézkedett, számkivetettek voltak, a Nato-nak és az EU-nak a közelébe nem engedték őket.
    Aztán okos gazdaságpolitikát folytattak (itt éppen egy jobboldali kormány) és két ciklus után már nagyon jó állapotban volt a szlovák gazdaság.
    Vagy Magyarország.
    Két dátum: 1995 tavasza.1998.
    Csak 3 év a kettő között de mégis mennyire más.

  2. “2-3 rossz évünk”

    Megmondom őszintén, hogy azt hülye memóriámat (meg a tényeket) tudom a legjobban utálni.

    A fasza szlovákoknál Dzurinda zseniális reformjai óta (aki mellesleg ballib volt nem jobbos) pont fele annyi a nyugdíj összege mint a szegény magyar szomszédoknál. 8 éve. Az átlagkeresetek 8 éve alacsonyabbak mint nálunk. Nem sorolom fel a többit de azt a baromságot, hogy ha szlovákokhoz hasonló makrogazdasági diadalmenetet véghezvisszük akkor 2,3 rossz évünk lesz felejtsük már el.

    A szlovákok makrogazdasági eredményeit a mikroszféra kegyetlen megnyomorításának köszönheti. És ebbe gyönyörűen bele is bukott a csodát csináló kormányuk. Jött a populista igérethalmozó Fico, aki picit visszaadott a népnek (vizitdíj eltörlés stb.) adott volna ő többet is, de akkor jött a Magyarországi “elkúrtukozás” ami fejbekólintotta és visszahúzta a féket.
    A szlovák csoda kísértetiesen emlékeztetett mindaddig a magyar csodára, amíg nálunk be nem ütött a populista osztogatás miatti krach. Ugye mi is voltunk bezzegország, nekünk is voltak csodás makrogazdasági mutatóink (cserébe a bérbefagyasztásért, GYES, CSP korlátozásért, GYED eltörlésért stb.) Akkor mindenki azt ugatta, hogy kit érdekelnek a makroeredmények, ha az emberek nyomorognak. Pont ezt a hangulatot lovalta meg 2002-ben az MSZP, majd amikor látta a FIDESZ, hogy ezzel verték meg őket, akkor elkezdték ők is lelkesen (mondjuk előtte már visszaadták a GYEST, behozták a családi adókedvezményt, lakástámogatást).
    Szóval kinyalhatják a szlovákok (meg a többiek), mert ha mi nem kúrjuk el, akkor pont olyan szépen belesétálnak a csapdába mint mi. Mondjuk az érdekes lenne ha valaki elmagyarázná a szlovák embereknek, hogy az emúlt 8 évben azért kapott pár százezer koronával kevesebbet az államtól, mert a makrogazdaság ettől milyen fasza állapotba került, akkor lehet hogy ott is hamar jönne egy elkúró.

  3. A memóriádat tényleg utálhatod hisz csúnyán cserbenhagyott.
    Vagy csak önhitt vagy, nem tudom, majd eldöntöd….
    Mikulas Dzurinda természetesen jobboldali és nem “ballib”, az általa irányított Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió pedig az Európai Néppárt része. Ez pedig köztudomásúlag a jobboldali párokat tömöríti az Európai parlamentben.
    Abban szerintem tévedsz, hogy nem elég 2-3 év, hogy teljesen más irányt vegyen a gazdaság. Természetesen nem a kánaán beköszöntét prognosztizálom csak azt, hogy újra egészséges lehet a gazdaság, növekedésnek indulhat még a nehezebb gazdasági körülmények között is.
    A szlovákok igenis jobban élnek mint 1998-ban, természetesen itt nem a jelentős számú cigányságra gondolok.Ez még akkor is tény ha leszámítjuk, hogy január 1-től Euro-val fizetnek és ez igencsak stabilizálta a pénzügyi rendszerüket, kevésbé érintette őket a válság mint a többi kelet-európai országot.
    Nem tudhatod, hogy véletlen volt-e Dzurindáék válságmenedzselése vagy tudatos intézkedések sorozata. Valószínűleg egy pozsonyi kormányülésen sem voltál ott így csak prekoncepciódat hangoztatod.
    Mindenesetre ők elég tudatosan csinálták és nem csak 1-2-3 évig amíg helyre nem állt a gazdaság egyensúlya mint Magyarországon 1995 és 1997 közt.
    Nálunk akkor 2 év kellett igaz egy világgazdasági konjunktúrában, de aztán eldobtunk mindent és nem folytattunk semmit pedig akkor lett volna történelmi lehetőség és esély. 2002-től meg már tudjuk, hogy milyen koncepciótlan gazdaságpolitika folyt.
    Ezért gondolom, hogy 2 de max. 3 év alatt, ha tényleg mélyreható és húsbavágó és fájdalmas intézkedések történnek akkor utána értelmesebb idők jöhetnek.
    Sajnos attól tartok, hogy nem egy Bokros-féle karakternek vagy magának Bokrosnak adnak esélyt, hanem “elbajnaizálják” a helyzetet.
    Akkor pedig elmegy megint legalább 1 év és ki tudja onnan merre megyünk, hová jutunk.
    Végezetül hadd kínáljak Neked egy kis olvasnivalót, mint láthatod ez mindenkire ráfér,rám is de mint kiderült ugye, Rád is.

    Tudatos volt-e Dzurindáék reformja:
    http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/01/11/mikulas-dzurinda-reformok-tobbsege-fajdalmas-volt

    Dzurinda pénzügyminisztere, az ottani Bokros, aki 2004-ben a legjobb európai pénzügyminiszter lett:
    http://www.hhrf.org/szabadujsag/modules.php?name=News&file=article&sid=1815

    A jobboldali Dzurinda Wikipédiás adatlapja:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1%C5%A1_Dzurinda

  4. Még két tény amit Te állítottál és az igazolt tények.

    “A fasza szlovákoknál Dzurinda zseniális reformjai óta (aki mellesleg ballib volt nem jobbos) pont fele annyi a nyugdíj összege mint a szegény magyar szomszédoknál. 8 éve.”
    Valójában:
    Magyarország: 318 Euro (átlag)
    Szovákia: 296 Euro (átlag)

    “Az átlagkeresetek 8 éve alacsonyabbak mint nálunk.”
    Valójában:
    Magyarország: 475 Euro (átlag, adózás után)
    Szlovákia: 530 Euro. (átlag, adózás után)

  5. Végül is csak 34 évet éltem ott, bar akkor mar eppen nem (97-tol nem).
    Dzurinda programjánál ballibet még nem találtak ki a földön. Gondolom nem mondok ujdonsagot, hogy szlovakiaban a “balos” Fico ketszer jobbra all mint a “jobbos” Dzurinda.

    A nyugdíjat az EU-ben legmagasabb Luxemburgéhoz szokták viszonyítani, ami kinn 10%, itt 20%. Guglizd ki lusta vagyok, de eleget olvastam rola anno.

    Átlagkerettel meg ne hulyeskedj mar, olyan emberrel meg nem talalkoztam itt aki ne tobbet keresett volna mint papiron (zsebfizusokra ertem nem az atlag feletti koz/versenyszferara), kinn meg pont forditva, legtobbszor meg vissza is kell perkalni a foglalkoztato zsebebe.

    Az egyetlen nagy dobas az adozasi egyszerusites volt, az bejott sok cegnek, bar volt veszelye az allami cegado bevetelek ilyen radikalis csokknetesenek (ezt ellensulyozta a szocialis juttatasok FELÉNEK azonnali elvetelevel)
    Az emberek 99% semmivel nem el jobban mint 10 eve, az eurot meg kifejezetten utaljak.
    De mondom en EMLEKSZEM arra amikor Magyarorszag volt a régió éllovasa, hudefasza makrogazdasagi mutatokkal, meg 2006-os eurobevezetesi tevvel, de nem ez kellett az embereknek, hanem a 19000ft, meg 13. havi nyugdij, dupla csp, kozber emeles stbstbstb. Ezek nelkul itt is euro lenne, igaz 7 ev alatt a nyuggerek, diakok, csp-os szulok, koztisztvoselok kevesebbet kaptak volna egy/ket millaval.

  6. A legkevésbé a luxemburgi nyugdíjasoknak kell aggódniuk a jövőjükért, ők a nyugdíjas évek alatt összesen csaknem 600 ezer dollárból gazdálkodhatnak, míg magyar társaiknak ennek az összegnak a 10 százaléka sem jut, a szlovák nyugdíjas pedig ennek kevesebb mint huszadára számíthat.
    http://index.hu/gazdasag/magyar/nyd0503/?print

  7. Ja igen csak azert kezdtem el ezt a szarragast, mert:
    1. az egy oriasi tevhit, hogy milyen jo lett szlovakiaban az elet.
    2. hatarozottan az a velemenyem, hogy hibas volt az emberek elszegenyitese, a fejlodest nem a megszoritasok, hanem a beruhazasok felfuttatasa hozta meg.

    Ebbol kovetkezik hogy a velemenyem szerint itt sem kemeny 2-3 ev szoritasra lenne szukseg, hanem elsosorban a beruhazasokat, masodsorban a fogyasztas felporgetni. Ugyanis ha megszoritanak, az emberek befeszulnek nem vasarolnak, ezert nem eri meg termelni, ezert elbocsajtas hegyek, ezert meg megszoritasok…orodogi kor. Nem veletlenul volt az elso idoszakban hatalmas munkanelkuliseg a hires csodaszlovakiban, ott is ezt szoptak mig oda nem csabultak az autogyarak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading