Legkedvesebb jelem

Nem, nem a szalonnáról lesz szó az oviban.

A legkedvesebb közlekedési jelzésemről szeretnék írni. Ez a következőképpen néz ki: az előttem haladó autó először jobbra egyet, majd balra egyet, végül megint jobbra egyet indexel.
Legszívesebben kiszállnék és keblemre ölelném az illetőt.

Most azt hiszed, gúnyolódom. Pedig nem.

Mikor látni ilyen jelzést? Nem akkor, amikor valaki bizonytalan. Akkor nem szoktak ilyen precízen jelezni.
Sokkal inkább akkor, ha valaki meg akar köszönni valamit, de nincs vészjelzője.
Most gondold el. Nem lenne köteles megköszönni. Sokan nem is teszik meg. De őbenne annyira erős a hálaérzet, hogy habár nincs meg hozzá az eszköze, de megpróbálja valami hasonlóval jelezni az örömét.

Ilyen erős közösségi érzésű emberekből kellene több az utakra.

6 Comments

 1. Én is alig látok indexet villogni, nekem az a meglepetés, ha valaki normálisan használja….

 2. Hát, először akkor éreztem, hogy szintet lépek, amikor egy bringás futár rámköszönt. A köv. az lesz, amikor egy autó vagy busz vészvillogóval köszöni meg, hogy elengedtem.

 3. Te JoeP,

  Ezt a jelzést akkor szokták alkalmazni, amikor valakit figyelmeztetni akarnak, hogy index nélkül manőverezett. Egyébként melyik mai autón nincs vészvillogó?

 4. bMi,

  Ezt a kódot nem ismerem. Én eddig még csak úgy találkoztam vele, amikor valami öreg járműből akart valaki köszönni.

  Egyébként melyik mai autón nincs vészvillogó?
  Az én két korábbi autómban például nem volt. Pontosabban gyárilag volt mindkettőben, de annyira kontaktosak voltak, hogy ha bekapcsoltam, akkor utána nem tudtam indexelni.

 5. Ó, ilyen szintből sok van. Például amikor heccből elkezdtek versenyezni egy futárral árkon-bokron keresztül, aztán lenyomod. Vagy amikor megállás nélkül mész ki Gödöllőig. Vagy amikor az első csuklós busz nyom fel a járdára. Vagy amikor először mész egy százast. Vagy amikor először tekersz fel a Hármashatár-hegyre. (Ez utóbbi nem volt még meg.)
  És még sorolhatnám sokáig.

 6. Csakhogy tisztán lássátok, van vészvillogó ezeken az autókon. Ez a jelzés a kamionosok közt terjed el régen egymás közt, és egyértelmű köszönetet jelent. Általában akkor nyomják, amikor az egyik jelezz a másiknak, hogy az 5 perces előzés után visszatérhet a külsőbe.(elhaladt mellette) Pl.: a sztrádán

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *