Kidobott az asszony

Gondolhatták a hajnali kutyasétáltatók. De nem, messze nem erről volt szó.

Végre itt volt az első télinek nevezhető éjszaka, ráadásul pont szombatról vasárnapra virradóra. Nem is tétováztam sokat, költöztem kifelé az udvarra.

Nagyítás

Még nyáron, a születésnapomra kaptam egy remek kis sátrat. Nagyon kicsire összehajtogatható, pillanatok alatt felállítható, legalább olyan gyorsan összepakolható – és mindehhez képest csak két kiló. Tipikus gyalogtúrás sátor.

Már csak azt nem tudtam róla, hogyan bírja a telet.

A szombat délutánra beigért havaseső sajnálatosan elmaradt, így csak a hideget tudtam tesztelni. Délután felállítottam, kényelmesen berendeztem. Két kínai emberre méretezték, azaz a hátizsákkal együtt pont elférek benne.

Nagyítás

Aztán éjféltájban alaposan beöltöztem, ittam egy bögre pálinkásteát és bebújtam a hálózsákba. A macskahőmérő (vizestál a teraszon) szolíd minuszokat mutatott (aljáig be volt fagyva). Ez nagyjából a hálózsák komfortszintjének(1) felel meg, azaz most lehet jól tesztelni, mennyit tesz hozzá a sátor a hidegtűréshez.

(1) +1 – -5 fok… és tudjuk, hogy a komfortszint az marketing érték: nem azt mutatja, hogy hol érzed magad kényelmesen, hanem azt, hogy hol nem fagysz még meg.

Nos, nem sokat tett hozzá. Ha hideg időben alszunk a szabadban, akkor eleve nem a fejünk fázik. Nem is felülről jön a hideg. Sokkal inkább alulról. Ott pedig nem véd semmit a sátor. Eső ellen, hó ellen, szél ellen… az igen. Arra jó. A talaj hidege ellen… nem igazán.

Ettől függetlenül nem fagytam meg, de nem is aludtam át egyhuzamban az éjszakát. És akkor még nem is arra a tinédzsercsapatra gondolok, akik a tőlünk 50 méterre lévő játszótéren hajnali egyig röhincséltek, és nem is a macskanemzetség sok-sok tagjára, akik mind kiváncsian viszonyultak a sátorhoz az éjszaka során.

Reggelre éppen elkezdett szállingózni a hó, így legalább gyakoroltam a sátorelcsomagolást hóesésben. Jól esett utána a pálinkástea.

11 Comments

 1. Van az az önfelfújó típusú túramatrac, az önmagában is sokat segít (10e körül adják), egy pehely hálózsákkal kombinálva meg verhetetlen (bár az már 30-50e, úgy kevésbé költséghatákony). de polifoamból is érdemes jobbfajtát venni, nagyon sokat számít.

 2. Polifoamból jobbfajta van – legalábbis úgy gondolom. (A Decathlonban nem találtam drágábbat. A Grand Canyonban legalábbis megcsodálták.:)
  A matracokkal – mindegyikkel, mert őszintén szólva tök mindegy, ki fújja fel – meg az a bajom, hogy kifejezetten nehezek. Ha autó, kerékpár vagy kajak viszi, akkor oké – de zsákban, háton minden gramm számít. (Tudod, gyerekfogkefe.:)
  A hálózsák az pehely, de ez csak annyit jelent, hogy a komfort tartományát tovább tartja. (A szintetikus kábé egy év után rohamosan veszti a hőszigetelő képességét.)
  (Viszont megnéztem az adatait és rosszul írtam: +1 – -5 a komfort tartománya.)

 3. Visszavontam. Polifoamból tényleg lehet, hogy ez a legjobb, de össze nem lehet hasonlítani egy zártcellás matraccal.
  http://www.mountex.hu/index.php?ac=prod&value=10402-00005&catalog=30

  Ez jó. Köszi az ötletet.

 4. Izé… ez meg nem tekerhető fel.

 5. Ez viszont lehet, hogy még bevállalható. 185 centi hosszú és csak 68 deka. Azért az mégse másfél kiló, amennyire én saccoltam ezeket korábban.
  http://www.mountex.hu/index.php?ac=prod&value=10403-137&catalog=31

 6. Akkor hogy a fenébe lesz a csomagolt mérete 51*20 ill 64*22 cm?

 7. Azt írja kezdő kempingezőknek.Hát való ez neked?:-))

 8. Feltekerhetőek ezek, csak otthon nem szabad huzamosabban úgy tárolni (nekem is ilyen van, több éve, nem lett semmi baja, mármint attól még önfelfújó maradt, hogy néha pár órát-napot tekerve tartom). otthon meg padlás, ágy alá, mittudomén :)

 9. ja, hogy a zártcellás matrac nem feltekerhető. de valamit biztos lehet csinálni vele, ahogy Hvala írta, van csomagolt mérete :)

 10. Még azt se tartom kizártnak, hogy 51*51-es táblákra szedhető szét – és ha ezeket egymásra pakolom, akkor jön ki a 20 cm vastagság. :)
  Meg fogom nézni.

 11. #7:
  Ezen én is fennakadtam. Ennek ugyanis az az üzenete, hogy aki nem kezdő, az vagy a földön alszik, vagy jó nehéz (1100 gr) matracot vesz. Vagy csak 175 centi magas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.