R and R

Érdekes kérdés lehet, kinek melyik előadó jelenti a rockandroll-t. Nyilván lesz, akinek Elvis Presley, lesz, akinek a Rolling Stones – olyan emberrel is találkoztam már, aki az Animals-re esküdött(1) és elküldte Jaggert a fenébe – nyilván játszanak az öreg fiúk is, Fats Domino, Buddy Holly, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis… de számomra legautentikusabban mégis Meatloaf testesíti meg mindazt, ami R&R. Senki más nem nyomta ekkora elhivatottsággal, ekkora erővel.

(1) Az illető – Sanyi – hurka- és kolbászsütögető kisiparos volt a veszprémi piacon. Egy haverom lakott nála albérletben a húszemeletes 18-ik emeletén. 85-ben rengeteget züllöttünk náluk. Azóta tudom, hogy nem kell ahhoz inni, ha az ember a tizennyolcadikon szédülni akar, mozog az az épület magától is rendesen. És azóta tudom azt is, hogy Eric Burdon tényleg egy vadállat volt… de zenélni nagyon tudott.

14 Comments

 1. Ki nem állhatom mítlófot. Hihetetlen, hogy mennyire különbözik a zenei ízlésünk, Józsi.

 2. Guns n Roses – Appetite for Destruction
  És néhány Use Your Illusion szám.

 3. AZ elhivatottságot meg az erőt aláírom, a rakendrollt már kevésbé. Öt pontból húzok görbét, ebből egy (Rocky Horror – Hot patootie) a rock and roll, a többi nyál.

 4. Nem is tudom, csak amik most hirtelen eszembe jutnak: Dead Ringer of Love, Bat out of Hell… ezek nem tűnnek annyira nyálasnak.
  (Ez a ‘mindent megteszek a szerelemért’ vonal… ez már tényleg az… de ez már a modern fasírt.)

 5. Ha már Burdon-t említetted, ajánlom a War korszakot, ha nem ismernéd

 6. A Dead Ringer For Love az ott van (rendben, hatodik pont, deviancia), de a Bat Out Of Hell benne volt az öt pontban, szerintem az egy rockoperába elmenne, de kb. annyira rock and roll, mint a madarak jönnek, madarak mennek a képzelt riportból.

 7. Khmm, Paradise By The Dashboard Light?

  Amilyen erőt a fickó pakol Jim Steinman nótáiba, az nekem abszolúte R&R.

 8. F99,

  Direkte meghallgattam. Nem tudom, milyen a stúdióváltozat, nekem csak koncertben van meg. Hát, tudod… hasonlítgathatod magyar musical-ekhez… de akkor ez sokkal inkább Mi is leszünk szenilisek. És R&R, durván.

 9. Varánusz,

  Ismerve a zenei ízlésedet, ezt dicséretnek vettem. ;-)

 10. Caleb,

  Ez új. Rá fogok keresni.

 11. bdhrm,

  Rémlik, hogy hallottam. De a jelenlegi gyűjteményemben nincs benne.

 12. A Bat Out Of Hell LP egyik legjobb nótája. Olyan igazán Steinmanesen őrült és Meat-esen operás :).

 13. Caleb,

  Paradise by the Dashboard Light: megvan. Agreed.

 14. ’62-ben hallottam először Fats Domino-t és Buddy Holly-t. Azóta leragadtam a rock-nál, illetve egy stílusánál, a metal-nál.

Leave a Reply

Your email address will not be published.