Fényképezni

Mit is jelent a fényképész tudás? A neten rengeteg írást fogsz találni. Technikai tudás: záridők, mélységélesség, expozíció, fehéregyensúly, meg ilyenek. Aztán vannak a művészeti szempontok: kompozíció, a pillanat elkapása. Portré esetén az alannyal történő kommunikáció. Ez mind fontos.
De van valami, amiről kevés szö esik. A törlés. Amikor egy csavargásról csinálsz vagy 300 képet, a legrosszabb, amit tehetsz, az az, hogy ezeket csak úgy beszórod egy könyvtárba. Soha nem fogod visszanézni. Mert zömében szarok. Kegyetlenül ki kell törölni az elrontottakat, a munkaverziókat, a vállalhatlanokat. Ha ugyanarról a témáról több kép is készült, akkor csak a legjobbat kell megtartani. Aztán ami megmaradt, azt már lehet utófeldolgozni. Ha a 300 képből maradt 40, de azok teljesen jók, akkor célhoz értünk. Ezeket már szívesen visszanézzük később is.
Nagyon nehéz, de nagyon fontos fázis: válogatni, törölni, takarítani. Hogy ne szemetet együnk.

9 Comments

 1. A digitális szennyezés megállítása :)

 2. “a legrosszabb, amit tehetsz, az az, hogy ezeket csak úgy beszórod egy könyvtárba”
  Pontosan ezt teszem évek óta. És soha nem néztem vissza semmit, de gondosan őrzök mindent. :)
  Jó poszt, figyelemfelhívásnak tökéletes. Amint lesz időm, átnézem az egészet…oh wait…

 3. Amatőr szinten szerintem ez rossz tanács.
  A jó tanácsok:
  1) csinálj kevesebb képet.
  2) még aznap vagy másnap rakd a helyére, cimkézd fel, amit szoktál. Ne a 3400 kép között legyen a következő 20 a mentés folderben.

  Úgysem érsz rá utána foglalkozni vele.

 4. Amatőr szinten “csinálj kevesebb képet”? De hát 5-ből 4 lesz rossz. Bemozdul, nem jó valamilyen beállítás, vagy bármi más miatt nem úgy sikerül, ahogy elgondoltad. Sőt, még azok sem sikerülnek úgy, ahogy gondolod, amit jónak látsz, mert a pöttöm kijelző hazudik. Annál szomorúbb dolog nincs, mikor órákkal később rájössz, hogy ott volt a jó pillanat, de a képek szarok lettek.

  Nem teljesen analóg példa, de egyszer jártam úgy az öcsém valamelyik srácának születésnapján, hogy a kezembe nyomtak egy kamerát, hogy vegyem fel a tortát, a családi dajdajt, meg a gyertyák elfújását. Nincs kamerám, de nem gondoltam volna, hogy hülye is vagyok hozzá. Pedig de. Pause-ban maradt. Végig “felvettem” mindent, zoomoltam a tortára, az ünnepeltre, a gyertyaelfújásra, az éneklésre. Aztán a “na milyen lett” kérdésnél büszkén odaadtam, hogy “nézzétek meg”. Utána Reichstag. :(

 5. @CsasZ: Te mit olvastál? :) Nem azt írtam, hogy tárold el minden képedet hosszútávra. Amikor lehetőséged van – ritka az, hogy aznap, én legalábbis nem szoktam magammal cipelni a laptopomat, amikor túrázok – akkor le kell ülni, és törölni, törölni. Aztán ami maradt, azt még utófeldolgozni és _a maradékot_ elrakni a fényképalbum könyvtárba. Ez az ‘úgysem érsz rá utána foglalkozni vele’, ez meg egyenesen marhaság. Akkor ne fényképezz. Ha nem tudsz 40-50 képet rendberakni egy-egy nagyobb kirándulás után, akkor ez az egész nem neked való.

  A ‘csinálj kevesebb képet’ meg megint blődség. Még a profik is lőnek, mint a hülye, amikor valami mozgás van. Nem lehet tudni, melyik lesz az “igazi” kép. Az amatőrök meg pont abból tanulnak, ha csinálnak egy csomót, különböző beállításokkal, aztán otthon átnézegetik.

 6. Szerintem is CsasZnak van igaza, kevesebb képet kell csinálni. A profik(?) is csak azóta lövik a sok képet, amióta a technológia lustává tette őket. A gépet próbálgatni megint más sztori, nem igazán értem, hogy keveredik ide.

  • Hát, ja. Bár ennyi erővel vissza lehetne térni a festőállványra, bár még jobb, ha bunkóval kőbe vésed a látványt.

   • Szerintem félreérted, itt nem a technológiáról van szó, hanem annak a használatáról. Csak azért mert valami lehetséges, még nem kell erőltetni, hasonlatként “ha kalapácsod van, mindent szögnek nézel”.

    @hrongyorgy: Az 5-6 az nem túl sok egy rendes beállításhoz, de ma egy partifotós is sok száz képet készít egy harmadrangú céges bulin.

  • ” A profik(?) is csak azóta lövik a sok képet, amióta a technológia lustává tette őket.”

   Lattal te mar pl. egy modellfotost dolgozni? Meg a filmes gepek koraban is egy pozrol 5-6 kepet keszitettek minimum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading