Nézegetek

Nagyjából akkor köptem rá a citromfű teát a monitorra, amikor Rösti Gergely egy hanyag mozdulattal feldobta a képernyőre azt a nagyjából 100 differenciál-egyenletet, melyek alapján jelenleg a vírushelyzet matematikai modellezését végzik.
Szép volt, na.

Mondjuk a magam részéről ki nem állhatom ezt a pasit, de szerencsére nem ő volt a lényeg, hanem a négy szakértő. Fogalmam sincs, mennyire képesek befolyásolni a döntéseket, Orbánt ismerve valószínűleg semennyire, de legalább látszik, hogy vannak valahol a kormány közelében értelmes emberek is. Egyébként határozottan csodálkozva néztem végig az előadásokat: egyszerűen ebben az országban, az utóbbi tíz évben, nem ehhez szoktam. Hiteles emberek, logikus magyarázatokkal, kellően tudományos indoklással alátámasztva magyaráznak el egy bonyolult helyzetet és készítik fel a jónépet a különböző stratégiák hatásaira. Hát hol élünk?

5 Comments

 1. Az oktatásban meg ott volt Pokorni, aztán mi lett belőle, ilyen Parragh-félék mondják meg a tutit. Palkovics nekem határeset, de ő is inkább menedzser.
  Vannak okos emberek, de írhatsz fel akárhány egyenletet, ha a Főnökkel nem tudod megértetni, akkor buktad a dolgot. Vagy ha érti, csak nem tetszik neki, akkor is. Vagy ha érti, de nem tetszel neki és csakazértse érti.
  Ráadásul minden modellszámításhoz kellenek ilyen-olyan adatok, paraméterek (amiket a nagyobb esetszámnál lehet finomítani/korrigálni), ilyenek most mérsékelten vannak és csak mérsékelt pontossággal, pedig itt kis értékváltozás is tud kurva nagy eltérést okozni.

  Szerintem ezért kellett a sokezer lélegeztetőgép is, meg mindenkit kibaszni a kórházakból, mert a Főnök a 30. másodpercben leállította a Röstit és megkérdezte, hogy Rösti úr, azt mondja meg, mi az elképzelhető legrosszabb eset. Rösti úr pedig megmondta, hogy harmincezer kórházas beteg, mert ha az összes egyenlet összes paramétert szélsőértékre állítjuk, ez jön ki. Kösz, Gergely, csak ezt akartam tudni., ezzel megharcolunk.
  A többi pedig már történelem.

  • Az utolsó bekezdéssel egyetértek, azzal a módosítással, hogy Orbán nem ereszkedik le mindenféle matematikushoz, valószínűleg a Palkovicsnak szólt, hogy kérdezd már meg valamelyik okostojásodat.

   Ebben az előadássorozatban volt néhány furcsa dolog. Mint például az, hogy ketten konkrétan, egy pedig csak célozgatás szinten, de mindannyian kimondták, hogy elbasztuk Béláim, kurva keveset teszteltünk. Aztán az egész kiment, kimehetett a külvilágba.

 2. Igaz, tuti nem közvetlenül.

  Tippem szerint ez a konferencia a maradék valamennyire is értelmes fideszesnek szólt. Ha másnál is piros pontot szereznek, még jobb.
  Cecíliáék annyira nem mondanak semmit, illetve amit mondanak, a tényekkel, a józan ésszel és a korábbi állításaikkal annyira szembemegy, hogy az már bárki picit is gondolkodni tudó (és nem hivatásos rendszerprogagandista) fideszes számára is kínos. Ami nem egy nagy létszám, de valószínűleg már látszott a közvélemény-kutatásokban.

 3. Mindig öröm F99 hozzászólásait és bejegyzéseit olvasni, mert kimondja amit én csak gondolok.
  Szerintem a konferencia csak porhintés volt, mindazonáltal a szinte teljesen leépített kutatási potenciálunkat is próbálja “csiklandozni”, hogy lám-lám mi is meghallgatunk. Én úgy látom, hogy az előre “elpróbált” forgatókönyvek nem léteztek, és most sincsen ilyen. Ugyanakkor az sem látszik, hogy a korábbi lépéseket bármilyen objektív módon “ellenőrizné” bárki. Ám ezt valamely oknál fogva nem lehet kimondani illetve ismertetni.
  Mindkét P-vel az a baj, hogy volt valamilyen sajátos elképzelése a rá bízott terület jövőjéről, de azt nem osztotta meg a területen dolgozokkal és a végén mindkét terület (köz- illetve felsőoktatás) rosszabb állapotba került mint a változtatások nélkül.

  • Igen, én is kedvelem F99 kommentjeit és írásait, bár néha olyasmiket is kimond, melyeket én nem hogy nem mernék, de nem is akarnék.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *