Fajansz

Középiskolai tanárom szerint, ha valamire két megoldás létezik, de az egyik minden tekintetben jobb, mint a másik, akkor ez a másik nem sokáig fog létezni.
Ennek tudatában kérdem én: mi a létjogosultsága a laposöblítésű vécékagylóknak?

Nagyítás

(Ma a Bricostore-ban kiderült, hogy már húsz rongy van a kártyámon és pár héten belül lejár. Mit csinál az ember a talált pénzzel? Boldogan elkölti. Hamarosan le fogjuk cserélni a laposöblítésű klotyijainkat mélyöblítésűekre.)

35 Comments

 1. Például a laposöblitésűben nem kell papírral előre “megágyazni” annak érdekében, hogy a nem feltétlenül csíramentes folyadék output portra való felfröccsenését megakadályozd.

  Bónusz gondolatkísérlet: próbáltál-e már búvárhurkából mintát venni laborvizsgálathoz…

 2. Bónusz gondolatkísérlet: próbáltál-e már búvárhurkából mintát venni laborvizsgálathoz…
  Igen. Nem mondom, hogy a kedvenc élményeim közé tartozik, de végül megoldottam.
  http://mivanvelem.hu/2006/02/28/kozgyogy/

  Ezt a felfröccsenés dolgot soha nem értettem – én amikor csobbantottam, rögtön utána zárom is a bulit, azaz továbblépek a papírmunkára – és akkor letörölök mindent. Ha felfröccsent valamennyi víz, akkor azt is.

 3. fröccsenés: aranyerem van, és időnként sajna vérzik. Lehet, hogy hipohondria, de nem tartom jónak, ha nyílt sebre ráeresztek egy kis szennyvizet.

 4. Huh, erre nem gondoltam. Ott a pont.

 5. Ja, a fel nem fröccsenés az nagy előny. Ezzel szemben a mélyöblítésűnél meg ott a kisebb kefélési igény. Ki mit szeret.

 6. Hát a lányoknak meg kész halál a mélyöblítés, nem viccelek.

  (Hihetetlen, hogy milyen téma hozza ki belőlem az első kommentet.)

 7. Nem tudom… a fajanszcsere egyik élharcosa pont a nejem volt itthon.

 8. Varánusz,
  Nemcsak a kevesebb kefélés az előny: sokkal nagyobb odabent a tér és emellett a víz lezárja a szagokat is.
  (Egyébként egy érdekesség: az USÁ-ban gyakorlatilag mindenhol egyfajta speciális mélyöblítésű klotyi van: az ülőke olyan, mint egy lavór és majdnem teljesen fel van töltve vízzel. Nem csak tapasztalatból tudom, hanem karikatúrákból is: ez az egyik rendszeresen visszatérő téma.)

 9. Hát nem hiszem el én sem hogy erre a témára reagálok így 1-2 év után először… :)

  Plusz 1 pont a laposöblítésnek… bár nekem is van aranyerem, de nem hinném hogy a visszacsapódó hullámok okoznák a nagyobb kárt, mikor a kifelé igyekvő végtermék amúgy is végigdörzsöl ugye ott mindent… :((((

 10. Folkus, Szepi,
  Hát, én sem igazán hiszem el, hogy pont ezzel a bejegyzéssel sikerült aktiválnom a csendes többséget. :-)

 11. Ja, és senki nem veszi észre az apró játékot a cipőkkel?

 12. Semmi pénzért le nem cserélném az otthoni laposöblítésűt a fent sorakozó érvek miatt. Ráadásul szeretem megtekinteni a végterméket. Rendben van-e, stb.

 13. Szepi, a kifelé igyekvő végtermékben a saját “házikedvenceid” vannak. A visszacsapódó hullámokból pedig akár eleddig számodra idegen életformákat is abszolválhatsz. Szerintem.

 14. Halál a mélyöblítésű klotyó kitalálójára :-))
  A mostani albérletünkben mély van, kétszer annyi WC papir fogy az ágyazás miatt. Nekem egyébként sem megy az egy menetes móka és amikor felcsapódik akkor groaghrr. Egyébként bűzzárás miatt tényleg jobb.

 15. Hmm… ezek szerint mégis működik az elmélet: van, akit a csobbanás taszít, van, akit inkább a szag – emiatt életképes mindkét termék.

 16. általában ez a téma mindenhol nagy “sikersztori”, lásd plasztik józsi:D
  a bűzzárási különbséget nem értem, hiszen mindkét porcelánban áll a víz a kimeneti nyílásban.

 17. A bűzzárási különbség az adag WC-ben tartózkodásának idejére vonatkozott szerintem… :):)

 18. Egy csomót keresgéltem, s nem is oly rég -két éve- mire találtam otthonra rendes, lapos klotyót. A mélytől felforr az agyvizem, a megágyazástól is, a fröccsenéstől is és adott esetben még így is takarítani kell (munkahelyen olyan van) csaképp egész le az aljáig, ugye. Ízlések és pofonok, én maradok a laposnál :)

 19. En mindig attol felek a melyoblitesunel, hogy a “produktum” megakad a csesze torkan es kesz a dugulas. Bezzeg a laposnal – kefe kozbeiktatasaval – lehet taktikazni, hogy mennyi cucc menjen le egyszerre.

 20. Józsi, legalább mondhatjuk mi, olvasók, hogy a mivanvelem-blog minden szarral foglalkozik.

 21. Emberek ne szarozunk , Fábry kollega is megmondta a szar a lélek tükre és majdnem lelki beteg lesz ha nem tudja megnézni mit gyártott, ezért a lapos wc-re esküszik , van benne valami !

  Ezzel a 4+6 -tal majdnem megfogtál :)

 22. Mystic,
  Tegnap éppen azon lepődtem meg, hogy a Brico-ban a klotyik durván 60%-a lapos volt. Alföldiből például csak az volt.

 23. Wyfli,

  Megakadni meg tud a laposnál is. Egyébként a mélyöblítésű is kezelhető, hasonlóan a laposhoz. Amikor a kölykök kicsik voltak, képesek voltak a pelusban betonkeménységű golyókat összespórolni. Emiatt rendszeresítettem a klotyiba egy életlen, kicsit meggörbített konyhai kést – aztán azzal nyiszáltam, amikor elakadt a termék.

  Ah, a gyereknevelés szépségei…

 24. Varánusz,

  Ha tudom, hogy ez a téma ennyire népszerű, már többször feldobtam volna… ;-)

 25. AlexP,

  Akkor ne is nagyon reménykedjek, hogy otthon egyszer le lesz cserélve? (Nem mintha persze abban a pár napban túlságosan zavarna.)

  Fábry… tud marhaságokat mondani. Például neki tulajdonítják azt a mondást, hogy a vörösbor, az igen, abban tényleg van valami, hiszen amikor megisszuk sötétvörös, amikor kipisiljük, akkor meg világossárga. Nem lenne jó rendszermérnök a fiú, hiszen kimenetből nem csak egy van – márpedig a másikon tényleg látszik a vörösbor. És ha tényleg rendszeresen tanulmányozgatná a produktumot, akkor rá is jöhetett volna.

  Ja a matekozás kemény feladat – de ide csak intelligens emberek posztolhatnak. :-D

 26. Akkor is a mélyöblítésú MONNNYON LE ….!!!!!

  (a Pottyantós)

  Nálunk azért lehet választani a kettő közül ….

 27. Ennyire vagyok képben… fogalmam sincs, milyen van az emeleten.

 28. #23 AAAAAAAA
  Lehet, hogy jobban jartam volna, ha ezt nem tudom meg :))

 29. Természetgyógyász cikk: széklet + székletélmény + egészség szempontok + tippek-trükkök, házi praktikák. http://rokaferenc.blogspot.com/2009/04/szeklet-hasmenes-aranyer-wc.html

 30. Ezt itt fent lecci torold ki, nem tudom, hogy csuszta at magat a spamvedelmen…

 31. Úgy, hogy a témához szólt hozzá – még ha utána rögtön fel is ajánlotta a szolgáltatásait.

 32. P. Sanyi épületgépész

  2011. August 04. Thursday at 17:04

  Elmondanám, hogy a fent leirt válaszok hülyeségek és éppenhogy forditva vannak.
  Éppenhogy a mélyépítésű csésze fröccsen föl! E miatt fertőzésveszélyes!!!
  Na gondolj csak bele ha egy mélyépítésű felfröccsenős csészét előtted egy AIDS-es használt a McDonaldsban!
  Mégis azért alkalmazzák az USA-ban mert nem olyan büdös és általában kevesebb víz kell hozzá. Megspórolható a légszellőztető berendezés. Spórolnak a te veszélyeztetésed árán. De hát ilyen gójemberölő hely ez az USA!

  Mert tudatos, felsőbbrendű zsidóember nem haszál ilyet, hanem mellé dolgozik hadd fizessenek a nagy takaritással a McDonaldosok ha már sprólni akarnak rajtam.
  Majd megtanulják, hogy ne ilyen mélyöblitésűt szereljenek be.

  Kórházakban vagy igényesebb helyeken viszont, ahol fontos, hogy ne fröccsenjen fel a szennyvíz fertőzésveszélyt okozva, ott laposöblítésűt alkalmaznak.
  Egyuttal megválaszolom a cimadó mondatban szereplő kérdést is. Nevezetesen miért alkalmazzák igényesebb helyeken a laposöblítésűt?
  Azért is, mert a székletből csak laposöblítésű esetén lehet könnyen eredeti (nem egyéb dolgokkal szennyezett) mintát venni. Kórházakban, és egészségükre adó embereknél akik szeretik tudni mit is termelnek, ez nagyon fontos!

 33. Pont most keresgélek fajanszot, és a laposöblítés mellett teszem le a voksot.
  Mélyöblítésű sztem olyan helyre kell, ahol nincs ajtó, és az egész fürdőszobát elárasztja a tényvalóság egy pillanat alatt :-)

 34. Nem értem a “megágyazás” szempontját pont a mélyöblítésű ellen: nálunk van mindkét fajta, és éppenhogy a laposnál érdemes megágyazni (míg a mélyöblítésű csak nagyon ritkán csap vissza, ezért ott nem szoktam), hogy ne kelljen folyton kefét használni…

 35. En is most csereltem le a melyoblitesumet. Egyszeruen nem volt eleg svungja, hogy levigye a kesztermeket. Most egy laposka van, olyan huzasa van, hogy nem nagyon merem magam alatt huzni :-)

  Egyebkent a lenyeg a gyorsasag. Ha laposod van, akkor a termek kijovetele utan egyszeruen csak huzd meg egy kicsit a drotot (domotor-elvu tartallyal mukodik), es rogton bepottyan a helyere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.