Yosemite

Érdekes hely. A Lonely Planet könyvből:

“During the height of summer, when all facilities are open, more than 9000 people may be packed into Yosemite’s campgrounds on any given night. Those hope to get to touch with nature may find they’re more in touch with their neighbors, who are often clanging pans, slurping beer by the fire or snoring in their tents just 10-or 20ft away.”

“All park campsites include a picnic table, a fire pit with a barbecue grill, and a bearproof food storage locker. Bear s have nothing against your personally, but they do want your food, so use that food locker at all times.”


Azaz röviden összefoglalva: Barátom, ha úgy gondolod, hogy kiszakadva a nagyvárosból, a természet lágy ölén fogod magad halálra relaxálni egy nyári napon a Yosemite parkban… jobb, ha újragondolod az egészet. Egymás szájába fog érni a lábujjatok a kempingben.
Aztán a macik… nyugi, a fekete medve nem téged akar megenni, csak a kajádat. De azt kiszimatolja mindenhol.
Lássuk ugyanerről a helyiek véleményét is.



Tényleg érdekes. Ezek után kíváncsi voltam, lehet-e vadkempingezni? Lehet. De nem ám csak úgy, ukmukkfukk. Kvóták vannak, területekre. Azaz előre be kell jelentened, hogy ekkor meg ekkor itt meg ott szeretnél csavarogni. Erre kapsz egy engedélyt (wilderness pass), aztán nyomhatod. Feltéve, hogy beleférsz a limitbe. Megnéztem, már most, januárban is van olyan terület, ahol július egy-két napjára betelt a természet – nincs hely.

3 Comments

  1. Hali!

    Én 2006 szeptemberben jártam Yosemite-ben. Wilderness permitre csak akkor van szükség, ha többnapos túrát csinálsz. Ha kempingben alszol, akkor nem. Yosemite-ben egyébként a fő látnivalók mind elérhetők egynapos túrával. Hétvégén viszont ne akarj kempingezni a Yosemite-ben, mert nem kapsz helyet (vagy reggel 8-kor már légy a kempingben, ha az first come – first served rendszerű; pl. Camp 4). Kempingek találhatók a szomszédos Sierra National Forest (ez nem nemzeti park, csak természetvédelmi terület) területén is, ezek sokkal kevésbé zsúfoltak. Nekünk Wawonában az Túrista Információnál adtak tippet, hogy hova menjünk, meg Sierra National Forest térképet is ott vettünk (sajnos most nem találom). Itt bear cannistert is lehet bérelni, ami nem árt, ha olyan helyen kell éjszakázni, ahol nincs kiépített páncélszekrény (Yosemite-ben az összes kempingben van, de a Sierra National Forrestben nics). Egy szinte teljesen kivágott mamutfenyő groove-nál volt a kemping ahol aludtunk. Oda érdemes elmenni, mert egészen megdöbbentően néz ki. A kemping egyébként teljesen nomád volt (fire place az persze volt dögivel, de kommunális létesítmény nulla), hobbiból üzemelteti egy nyugdíjas bácsi. Ha jól emlékszem, nem is kért semmit érte. Mivel az utitársam diák volt, úgyhogy ez nekünk jól jött.

    Képek (ömlesztve, nem mind én csináltam) itt:
    http://www.box.net/shared/yhzvk15ni9

    Sok sikert a túrához,

    Gárdonyi Márk

  2. Wow! Egy tapasztalt ember! :-)

    Így van, én is erre jutottam. Eredetileg ugyanis egy 9 napos szabad csavargást terveztem, a völgyből indulva, fel a Sierrára, aztán át a Toulomne River kanyonján, egészen a Hetch Hetchy-ig (itt a kempinghez is kell a wilderness pass), majd vissza a völgybe. Gyönyörűen elterveztem, ki is néztem mindent, aztán jöttek a részletek: az MVP Summit áprilisban van. Ekkor a High Sierra még bőven hó alatt van. Hasonlóan a kanyon is. A White Wolf kemping – a Lonely Planet információjával ellentétben – csak májusban nyit és nem áprilisban. Ez utóbbi lőtte meg az egész elképzelést, mert így hat napi kaját és vizet kellett volna magammal vinnem, és azért az már durva lett volna.
    Végül maradt a völgy, a Half Dome, az El Capitano és a Glacier Point megmászása. Bár állítólag ez utóbbi szintén nem járható áprilisban.

    De egy biztos: tömegtől nem tartok.

  3. Szia!

    Nem tudom ismered-e ezt az oldalt-bár valószínű.
    Sok szép képet láttam rajta a Yosemite N.P-ról.
    http://www.kepguru.hu/index.php?a=browse&t=latnivalok/yosemite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading