Szoftver árazás

Olvasom Joel írását arról, hogy mennyire bonyolult dolog beárazni egy szoftvert; arról, hogy habár írt egy bazi hosszú cikket a témáról, de még mindig nem érzi úgy, hogy jutott volna valamerre.

Erről eszembe jutott az első szoftvereladási akcióm. Nem annyira ismert, de 10-15 évvel ezelőtt én inkább fejlesztő voltam, mint üzemeltető. Nyilván az akkoriban szokásos környezetekben, DOS, Novell, Clipper, Dbase, Pascal, hobbiból ASM. (A C valahogy kimaradt.)
A főállásom mellett volt egy kis vállalkozásom. Tényleg ne gondolj nagy dologra, évi 100e körüli bruttó bevétellel ez olyan fizetéskiegészítésnek számított. Ennek a vállalkozásnak a keretein belül próbáltam saját gyártású szoftvereket is eladni. Nyilván azon a körön belül, amelyben egyébként is forgolódtam – azaz távfűtés.
Volt valami radiátorméretező programom, olyan kiegészítéssel, hogy a radiátorokhoz ún. fűtési költségelosztókat is méretezett. (Ahogy nézem, komolyan megelőztem a koromat, hiszen ezek még ma sem terjedtek el olyan drasztikusan, mint kellett volna.) Ebben volt egy konverziós rutin is, mely korábbi adatbázisokat tudott beolvasni és átalakítani a program formátumába. Ez nem volt egy egyszerű feladat, de enélkül reménytelen is volt megpróbálnom elsózni a programot. Viszont mivel rengeteg munkám volt benne, szerettem volna valamennyi pénzt is viszontlátni.
Az egyik költségosztós cég magyar képviselőjével jóban voltam, így amikor egy kétnapos konferenciát szerveztek egy balatonfüredi szállodában, haveri alapon kaptam egy standot a hallban. Marhára izgultam, de megpróbáltam elkápráztatni a nagyérdeműt. Levittem a gépemet, gyártottam valami szóróanyagot meg egy demót, amely állandóan futott a gépen.
Hogy mennyiért adom a programot? Fogalmam sem volt. Nem azért, mert nem gondolkodtam előre… sőt, rengeteget agyaltam. És az lett a vége, hogy fogalmam sincs. Jó lett volna tudni, mekkora igény van rá, jó lett volna tudni, mennyi pénz van ilyesmire az üzletágban… de hát mindezekről fogalmam sem volt. Gondoltam, majd improvizálok.
Ebből születtek az ilyesmi bemutatók:
– Szervusz. Mi ez a stand?
– Ez egy program bemutató. A cucc radiátorokat és költségelosztókat tud méretezni.
– Ilyenünk már van, pont ettől a cégtől vettük.
– Tudom. De tudtok-e vele a magyar környezetben is dolgozni?
– Hát, nem nagyon.
– Na látod. Ez a program az összes Magyarországon használt radiátort ismeri.
– Izgalmasan hangzik. De akkor mit csinálok a meglévő programommal?
– Semmi gond. A már felvitt adataidat átkonvertálod ez alá, onnantól ugyanott vagy, de már magyar épületgépészeti környezetben.
– És mennyiért adod?
– A program 16e forint, a konverzió pedig rekordonként 8 forint.
– 8!??? Az annyi, mint… kurva sok!
– Oké, akkor legyen 1 forint.
– Na, mész te a francba.

És elment.
Én pedig akkor még nem vontam le a megfelelő következtetéseket. Például azt, hogy árat nem engedünk ilyen gyorsan. Különösen nem ekkora százalékban. Aki ilyesmit tesz, azt kiröhögi a piac, nem veszik komolyan. Másfelől nem szabad beijedni, ki kell tartani és a visszavonulás helyett a program előnyeit ecsetelni. De nem voltam kereskedő – és szerencsére most sem vagyok. Mindenesetre mire belőttem a megfelelő árat, addigra mind a négy potenciális érdeklődő leírt, mint komolytalan partnert. Nem is nagyon ment a program, az elkövetkező években talán öt darabot adtam el belőle.
Nem jött össze a magyar Szilícium-völgy.

ps. Pedig micsoda kis progi volt… A világon egyedüliként például képes volt szétfűrészelt radiátorra is méretezni. Ahelyett ugyanis, hogy adatbázisokban tároltam volna azt a tömérdek névleges hőteljesítmény értéket, szépen egyeneseket illesztgettem a táblázatok oszlopaira. (Akkoriban még a Lotus123 volt a menő, abban beépítve volt lineáris regressziószámítás.) Így a rengeteg adat helyett csak az egyenesek két paraméterét kellett letárolnom. És emiatt volt az, hogy ha valaki 14,2-t írt be tagszámnak mondjuk a Radal radiátoroknál, a program vigyorogva kiírta a megfelelő hőteljesítményt. (Fordítva nem játszottam el ezt a trükköt – amikor a szükséges hőteljesítmény volt a bemenő adat, a program nem adott ki tört elemszámot.:)

2 Comments

  1. Hello!

    Elöször is bocs az idegenül zavarásért!

    Beszéltem a höszolgáltatóval, feltúrtam már a web-et, de még mindig nem tudom a Radal aluradiátor (tagonkénti) teljesitmény adatait. Szeretném lecserélni valami gusztusosabbra, de nem akarok vitát a szolgáltatóval/társasházzal.

    Amiket nézek, azok 50 és 60 fokra vannak megadva. Ha tudsz segiteni, akkor lécci küldd el ezeket az adatokat! (Csak ne Lotus123 táblázatban! :-)

    Köszönettel:

    Tupi Gábor

  2. Bocs, csak most vettem észre az írásod.

    A gond az, hogy az a könyv, amelyből dolgoztam, ottmaradt a hőszolgáltatónál. Én maximum a forráskódból vagy lotus123 táblázatból tudnám előcsalogatni az értékeket… de ehhez meg kellene találnom valahol a 12 évvel ezelőtti cédéimet. Valahol megvannak… de mivel nemrégiben költöztünk, egy csomó dolog még dobozban hánykolódik valamerre.
    Ha nem sürgős, akkor amint meglesz a cédé, megkeresem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading