Megfejtés

No kérem, eddig tartott. Egy pici ‘ejha!’ a megfejtőnek. :-)

Egyébként tényleg Nagy Feró a szólóénekes, a vokált pedig a Márta István, Szkárosy, Bernáth(y) trió adja. A csajszi neve nem jut eszembe, de akit érdekel, otthon meg tudom nézni. A zenekar a háttérben az Amadinda és a Mandel Quartett – de igazából ott csörömpöl mindenki, aki szeret Kapolcsra járni.

A dal(?) címe: Munkadal. A sztori az, hogy az egyik helyi bácsika morgott Mártának, miszerint jó nagy kibaltázás ez a téli-nyári óraátállítás. (Óraelőrehajszollás.) Ugyanis ő mindig sötétedésig dolgozik, nyáron viszont ez este kilenckor van, amikor már bezár a kocsma – így munka után nem tud beugrani.
No, erre a témára írták a dalt, nyilván belekomponálva a fáradtságos munkát és a felgyorsuló időt.

A ‘Sound in sound out’ már feldolgozás. Az eredeti lemez LP-n jelent meg 1987 környékén. Ezen rövid változatban találhatók meg Márta kompozíciói, emellett rákerültek az általa 1973 óta a környéken gyűjtött népdalok is. Ez tényleg egyfajta örömzene, mint írtam, hatalmas tömegekkel a háttérben. (Persze harmóniákra ne nagyon számítsunk, azért Márta nem tagadta meg önmagát.)
A ‘sound in sond out’ már egy 1998-ban kiadott stúdiólemez, jóval tisztább hangzással. Ezen nincsenek rajta a népdalok, rajta van viszont Márta egy későbbi művének, az 1990-98 között keletkezett ‘Az üvegfúvó álma’ vonósnégyes darabnak egy részlete: ‘Az üvegfúró hetedik álma’. (Fogalmam sincs, hogy az elírás szándékos-e.) Magát a cédét itt lehet elektronikusan megvenni, illetve bele is lehet hallgatni a számokba.
(Érdemes pl. összehasonlítani az általam feltett Munkadalt az ottanival.)

3 Comments

  1. Nekem nem akar lejonni….:(

  2. Stay tuned. Állítólag döglődik a webszerver, de már gyógyítják.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *