Automatikus frissítés

Jó egy héttel ezelőtt csörgött rám öcsém:
– A szülők gépén nem megy a windowsupdate. Mi lehet?
– Kismillió dolog. Nem jó az installer, nem eredeti a windows, meghülyült a bits… távolról nem igazán tudok vele mit kezdeni.
– Aha.
Ennyiben maradtunk.
Mivel a mostani hétvégén Egerben voltam, és mivel úgyis régen szívtam már számítógéppel, gondoltam, péntek este ránézek arra a makrancos gépre.
Sárga pajzs, dógozz géza… nem dógozik. Felsorolta, hogy melyik 26 patchet nem tudta feltenni.
Jó, nézzük ugyanezt a www.windowsupdate.com oldalról, ott ki is szokott írni valamit. Ki is írt. Ezt:

Sikeres: 0
Sikertelen: 26
Hátravan: 0
Probléma: Egy, a számítógépen fennálló probléma megakadályozza a frissítések letöltését és telepítését.

Hogy a jó anyád… ennél azért lehettél volna informatívabb is.

Gyors ellenőrzések:

 • Automatic update service: fut.
 • Cryptographic service: fut.

Lövések a sötétbe. A korábbi frissítések rovatból látszott, hogy a windows installer 3.1 már lejött. Elmentem a genuine check oldalra, leellenőriztettem a gépet. ActiveX leugrott, ellenőrzött, minden oké. Újabb próba, megint ugyanaz.

Internet turka. Találtam egy oldalt, amely ugyan nem erről szólt, de az onnan letölthető fixdb.bat progi kipucolja a cryptographic service adatbázisát. Hajrá.
Nem segített. Később találtam egy nagyon részletes oldalt az MS Tudásbázisban. Tíz módszert is ismertettek, hogyan lehet leharcolni egy ilyen problémát. Vagy ötöt ki is próbáltam, siker nulla. (Megtaláltam köztük azt a trükköt is, melyet a korábbi batch fájl próbál végig.) Később jött még egy oldal, ezt is végigbogarásztam, de sokra ezekkel sem mentem.
Mivel látszott, hogy a kakas már köszörüli a torkát, elmentem aludni.

Másnap rögtön a gépnél kezdtem. Rögtön morogva. Hogy mi a francért kell nekem magyar windows-zal kinlódnom. Ha ugyanis meglenne angolul az a bizonyos kulcsmondat (“Egy, a számítógépen fennálló probléma megakadályozza a frissítések letöltését és telepítését.”), akkor talán lenne esélyem szószerint rákeresni. De így, hiába fordítom le angolra, valószínűleg semmi köze nem lesz a konkrét kifejezéshez.
Halvány próba magyarul. Három találat, ebből kettő semmit sem ért. Beigazolva láttam a prekoncepciómat. A harmadikon is leginkább hályogkovács technikák pörögtek, de aztán az utolsó bejegyzés nagyot lendített a megoldáson. Az illető ugyanis beírta angolul az inkriminált szöveget: “A problem on your computer is preventing updates from being downloaded”. Most ne hasogassuk a szőrt, hogy ez mekkora marhaság: a letöltés ugyanis ment, a telepítés futott rendszeresen csonkára. Ez az egész eset már enélkül is úgy baromság, ahogy van. Inkább örüljünk, hogy a hozzászóló mellékelt is egy linket. Végigfutottam: regisztráljunk be 6 dll-t. Rosszabb már úgysem lesz, beregisztráltam. Onnantól az update-k úgy tekertek fel a gépre, mint boszik napéjegyenlőségkor a varázshegyre.
Még csak elképzelésem sincs, miért javult meg egy magyar windows attól, hogy beregisztráltam néhány ránézésre angol dll-t.
De tudod mit? Nem is akarom tudni.

10 Comments

 1. Ez nekem el van téve szerszámosládába. Inkább az foglalkoztat, mitől másznak el ezek a dll-ek néha?

 2. Valószínűleg volt egy repair-install azon a gépen, az szokta “eltolni”… (az SP2 óta frissült a WU, de a telepítő cd a régebbi verzióval “javítja”)

 3. Nem-nem. Az irodai asztali gépemen 2004 óta folyamatosan megy az XP, semmi gondja, csupán ezt szokta eljátszani úgy félévente egyszer.

 4. moonman ha rajottel, lecci lecci ird meg valahova, mast is kinoz ez a kerdes.
  ( mondjuk en mar reg nem agyalok rajta, inkabb uzemszeru mukodesnek konyvelem el az ilyesmit :D) )

 5. BB igazad van reinstall volt elötte 1 héttel, csak ezt lehet, hogy nem közöltem a tesókámmal:)

 6. Khmm… valaki sört fog fizetni.

 7. És még a Linux bonyolult? Hahaha! :D

 8. Hogy mik ki nem derulnek egy artatlan blogbejegyzes kommentjeiben… :-)

  Adi: A windows is csak addig egyszeru, amig meg nem ismered.

 9. Nacceru. Tokugyanigy jartam, mar egy honapja csak gyulnek a frissitesek. Most legalabb lefutott, elinditotta az SP3-at, de feluton meghal.

  Ami erdekesebb: a vezpult/felugy.eszkozok/Szolgaltasaok felig magyar, felig angol, az SQL Express 2005 pedig nem hajlando elindulni. Hajra…egyre jobban erzem magam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.