Övön alul 2

Adóbevallás. Eljutottam a 98-as ponthoz.

Valamikor 1993 környékén kötöttünk egy megtakarítással kombinált életbiztosítást, kifejezetten a kölykök számára. Az év során befizetett összeg bizonyos százaléka eddig minden év végén levonható volt az adóból. Nem kell nagy számokra gondolni, ez olyan évi 5-15e forint körül volt, idén például 18e lett volna. Volna. Amint beírtam, a program közölte, hogy mivel az éves bruttó jövedelmem túllépte a 3900000 forint értéket, sem ebbe, sem négy másik rovatba nem írhatok számot – azaz gyakorlatilag nem vehetek igénybe adókedvezményt.
Na most nem kicsit kattantam ki. Ha levonnak havi 1500 forintot a fizetésemből, amilyen hektikus a bérszámfejtés, észre sem veszem. De ez a nyílt pofátlanság így az év végén, azért durva. Mi köze a mostani jövedelmemnek ahhoz, hogy van egy öreg biztosításom, melyet úgy kötöttem, hogy része volt a csomagnak az adóvisszatérítés is? Ez legalább annyira nonszensz, mintha a Tescoban nekem drágábban adnák a tejet, mert barna a szemem.

Aztán a kommunikáció. Az Aegon a melléadott tájékoztatóban úgy halványan sejteti, hogy létezhetnek más megkötések is, melyek esetleg befolyásolhatják a levonható összeg értékét. Nyilván nem lett volna jó marketing a részükről, ha odaírják, hogy nesze polgár, ennyi jövedelem felett kitörölheted a segged ezzel az igazolással.
De az APEH tájékoztatója sem túlságosan bőbeszédű. A 98-as pontot részletező konkrét írásnál egy szó sincs erről a megkötésről. Szerencsére elektronikus már minden, így amikor rákerestem a pdf-ben a ‘3 900 000’ karakterláncra, ott azért már megtaláltam.

Szóval ennyi. Az előző levéllel együtt a mai napon eddig durván százezer a bukta.

ps.
Mondjuk ez az adóbevallás sem kicsit röhejes. Tudtad például, hogy ha akármilyen kár ér, és a biztosító kifizeti a kár értékét, akkor a kapott összegből levonva az eddigi biztosítós befizetéseidet, a maradék az adóköteles jövedelem?

8 Comments

 1. Csak még azt nem tudom hogy a kártérítés összegének mi köze az én befizetéseimhez
  (Fizetek havi 5eFt-ot lakásbiztosításra, ez évi 60, és leég 3 év múlva, akkor kapok mondjuk 30 millát, ebből leveszik a 3x60e majd a maradék 29.8 millát leadózom ?? Ez igen!! Marad a fele, és utána hogyan tovább ??)
  Biztos ez ??

 2. Nem biztos. Én nem vagyok adóügyi szakember, tehát simán tévedhetek. Kiollóztam a szövegdarabot a tájékoztatóból, az a legbiztosabb, ha megnézed és eldöntöd magad.
  http://tinyurl.com/2wno5l

 3. phű, ettől azért megnyugodtam. Én ugyanis a befizetett díjat nem számolom el költségként, tehát a biztosító szolgáltatása adómentes. Ha leégett a ház akkor amit kapok az adómentes, elég lesz azt újjáépíteni ;-))

 4. Nem tudom. A második bekezdés első mondata szvsz eléggé félreérthető.

 5. Joep, nem úgy kötötted a biztosítást, hogy a csomag “része” az adóvisszatérítés.
  1. A biztosítód hazudott, ha így fogalmaztak. Az adójóváírás az SZJA törvény szerint jár. Ami minden évben változik, mint _közismert_. Tehát az államon múlik, hogy mennyi jár vissza, nem a biztosítón.
  2. Az összes biztosító, Brokinet ügynök és hasonló “tanácsadó” mélyen kussol erről az apróságról, amikor a minimum 10 éves futamidejű állami adóvisszatérítéssel támogatott UL biztosításról, mint zseniális befektetésről áradozik. Sok biztosító weboldalán konkrétan nincs ott ez az “apró” tény. Egyébként a maximum 100 EFt kedvezmény 3.4 MHUF fölötti rész 20%-ával elkezd lineárisan csökenni, 3.9 MHUF felett már nem jár semmi.
  Ha legális bérből élsz, akkor életbiztosítást kötni rábaszás. Nyomorult 3.4 MHUF bruttóból erősen kétlem, hogy ki tudsz adni évi félmilliót azért, hogy megkapd a maximális visszatérítést. 3.9 MHUF felett meg nem jár semmi visszatérítés, ebben az esetben legfeljebb bízhatsz benne, hogy elérik azt a hozamot, amit te is elérhetnél néhány befektetési alappal.
  Nyiss inkább egészségpénztári számlát. Bár SZJA vonalon itt is szigorítottak, de egyelőre nincs jövedelemlimit, a befizetések után 30% visszatérítést kapsz a számlára (max 100 EFt, önsegélyezővel közösen max 120 EFt), és ebből fizethetsz fogorvost, gyógyszert, sportbérletet, gyógyüdülést). Ja, és a bent lévő pénzedre korrekt hozamot fizetnek. Ha pedig a munkáltatód a fizud egy részét nem adja oda, hanem ide fizeti be, akkor ezt egy bizonyos összegig járulékmentesen megteheti.
  Amúgy vagy el kell olvasni az adótörvényi változásokat minden évben vagy fogadni kell egy könyvelőt. Nem biztosítási ügynökökre hallgatni…

 6. Ha legális bérből élsz, akkor életbiztosítást kötni rábaszás.
  Ha megtakarítási célzattal kötöd. Nálunk elsősorban az életbiztosítási szándék játszott szerepet – ha bármi történik velünk, a kölykök ne maradjanak ott csórón. Ha elolvasod az írást alaposan, láthatod is a nagyságrendeken.

  Nyiss inkább egészségpénztári számlát.
  Szerintem van.

  vagy fogadni kell egy könyvelőt.
  Ez vagyok én. Azért a pár dologért, ami minket érint, nem érdemes egy egész könyvelőt bérelnünk.

  Nem biztosítási ügynökökre hallgatni…
  Talán elkerülte a figyelmedet: azt a biztosítást 15 évvel ezelőtt kötöttük és egész eddig szuperált is az adóvisszatérítés része. Szerinted mit tehet erről az ügynök?

 7. Bocs, igazad van. Csak annyira felhúztam magam korábban a biztosítókon, hogy nem bírtam megállni, hogy ne szidjam őket…

 8. Sajnos legalább 3 éve jövedelemplafonhoz van kötve az életbiztosítás utáni szja-kedvezmény. Mert ugye ha nem csalsz adót, akkor ne is gondoskodj magadról és a szeretteidről. Majd jön a jóságos állam bácsi és osztogat kis segílykít. Komolyan mondom, amit itt összeműveltek az elmúlt 10 évben, visszasírom a Bokros-csomagot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.