Egy kis shortológia

Csak azért, hogy értsük, miért jó valakinek, ha nekünk rossz. És mit is kell neki ehhez csinálnia.
No meg persze a legfontosabb, hogy mit is kockáztat.

cikk

16 Comments

  1. A kissé hosszadalmas cikk lényege (na, most aztán nem lesz click through a Sanomára :) a következő:
    Shortolás az, amikor egy termék (valuta, részvény, nyersanyag) áresésére fogadsz.

  2. Nyilván, de ez a dedós szintű interpretáció. A valóság azért jóval bonyolultabb: mindig történik egy adás és egy vétel is – és a haszon az időzítésből jön, illetve a hisztériakeltésből.

  3. A valóság mindig bonyolultabb, mint a definíció.

    Mondjuk ha arra fogadok, hogy nem érsz haza időben, aztán szólok a főnöködnek, hogy kapjon el a folyosón egy “Józsikám, fél órás meló, de még mindenképpen ma kell” szöveggel meg kilyukasztom a belsődet is.

    Az én akcióm nem része a fogadásnak, de összefügg vele.

  4. Sosem értettem egy szót sem a tőzsdéből, részvényekből (pénzügyekből úgy globalice), így számomra felfoghatatlan, hogy adhatok el valamit, ami (még?) nincs is a birtokomban? Na, mindegy.

  5. Pedig nem olyan bonyolult. Nagyon leegyszerűsítve:

    Éjszaka megálmodod, hogy másnap a Megbux cég részvénye 1000 forintról 600-ra fog esni. Reggel bemész a tőzsdére és azt mondod, hogy eladsz 100 darab Megbux részvényt 800-ért. Jön a vevő, megveszi, átutalja neked a 100*800 forintot. Te viszont ráérsz délután négyig odaadni neki a részvényeket – tehát az egész napot azzal fogod tölteni, hogy gerjeszted a hisztit, terjeszted a gonosz pletykákat. Azért, hogy biztosan leessen az a Megbux részvény.
    Aztán kitartó munkád meghozza a gyümölcsét, délután fél négyre leesik a részvény 600-ra. Gyorsan veszel 100 darabot, odaadod a reggeli vevődnek.
    Aznap kerestél 200000 forintot.

  6. Izé, húszezer lesz az.

  7. a naked short tényleg gázos, ne adj már el határidőre részvényt úgy hogy nincs a tulajdonodban.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Naked_short_selling

  8. Payskin,

    Ezért mondom, hogy a shortolás az gyakorlatilag fogadáskötés a cucc áresésére. Pont. Most hogy ez a gyakorlatban úgy néz ki, ahogy Józsi írja, az csak hab a tortán.

  9. Jó, de számomra az érthetetlen ebben a történetben, hogy ki az a hülye, aki kifizet valakinek reggel 100*800 forintot valamiért, amit nem kap meg akkor és ott, hanem csak később, egy olyan helyen, ahol a valamik ára folyamatosan változhat?!

    Márpedig ilyen hülye ember nincs. Vagy ezek szerint mégis van, csak én ezt nem tudom felfogni.

  10. Ez inkább olyan, mintha kölcsönadnék valakinek reggel 80 ezret, hogy majd délután megadja, és nagyon bízom benne, hogy amit adni fog, ér 80 ezret, de elképzelhető, hogy csak a felét fogja megadni. Persze nem kizárt, hogy a dupláját, meg az sem, hogy egyik éjjel megálmodom a tárgy heti lottószámokat. Magas ez nekem, mint az ólajtó.

  11. Jó, de számomra az érthetetlen ebben a történetben, hogy ki az a hülye, aki kifizet valakinek reggel 100*800 forintot valamiért

    Ne felejtsd el, hogy amikor megveszi 800-ért, akkor az a valami éppen 1000 forintot ér. Nyilván olyan valaki veszi meg, aki úgy gondolja, hogy a valami értéke nem fog 800 alá bukni.

    Aztán a két spekuláns közül az egyiknek igaza lesz. Nem biztos, hogy a shortolónak.

  12. Szvsz ez nem teljesen helyes interpretacio, vagy csak en nem ertettem jol, amit irsz.
    A short az, amikor _kolcson kapsz_ reszvenyt (mondjuk a brokercegedtol), es azt eladod (akarmilyen aron, akar aktualison is, ahogyan el tudod adni). Majd amikor lejjeb megy az arfolyam, akkor megveszed azt a mennyiseget, amit eladtal, es a kolcsont visszaadod a brokercegednek. Az viszont erdekes, hogy a kolcsonkapott reszvenyek valakinek a long poziciojat kepezik (a kolcsonadoet), azaz a short papirok ketszeresen is pozicioban vannak.

    Varanusz tulzottan leegyszerusiti a kerdest, jelentosen mas tulajodnsagai vannak a short pozicioknak, pl. altalaban nagyobb a riziko. Vagy mig long eseten csak a penzedet veszitheted el, short eseteben jo nagy adossagokat is osszehozhatsz.

  13. Amit én írtam, az a korábban említett naked short. Te már adtál rá egy kis ruhát is. :)

  14. en tudatlan eddig aszittem a szerencsejatek rt kizarolagos joga a szerencsejatek szervezes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading