Különleges vagy?

Na, ezt kellene felolvasni a Kossuth téren.

Your belief in your own specialness will blunt your conventional intelligence when it comes to many types of decisions. For example, if you are an Elbonian, and believe Elbonians are extra special, your approach to a problem will be “How should an Elbonian solve it?” as opposed to “What’s the best solution?” The next thing you know, you’re boiling a newt during a full moon to cure a headache, even though you have aspirin in the cupboard and know what it’s for.

[Update]

Tudod mit, Zs, lefordítom ezt a pár mondatot, hátha ér ez is valamit.

A saját különlegességedbe vetett hited elhomályosítja a normális intelligenciádat olyan esetekben, amikor több megoldási módszer között kell döntened. Mondjuk Elboniában laksz és úgy képzeled, hogy az elboniaiak, az egy különleges faj. Ebben az esetben úgy közelíted meg a problémákat, hogy “Vajon hogyan kell ezt egy elboniainak megoldania?” – ahelyett, hogy azt mondanád “Lássuk, mi is a legjobb megoldás?”. Aztán azt veszed észre, hogy teliholdkor denevért főzöl katlanban, ha fejfájást akarsz gyógyítani – még akkor is, ha ott lapul az aszpirin a zsebedben és tudod is, hogy mire jó.”

3 Comments

  1. Ha tudsz belőle öt egyszerű mondatnál nem hosszabb magyar fordítást kreálni, akkor hajrá. Azt talán felfogják.

  2. Hát, szerintem már ezt a részt sem tudnám végigmondani :-)

    “One type of intelligence that I never hear discussed – and might be the most important one – is the degree to which you believe you are “special.” Or to put it bluntly, the more special you believe you are, the stupider you are.”

    Azaz:

    “Van az intelligenciának egy típusa, melyről még soha nem beszéltek – és mely valószínűleg az egyik legfontosabb. Ennek fokmérője az, hogy mennyire érzed magad különlegesnek. Hogy egész konkrét legyek, minél különlegesebbnek érzed magad, annál hülyébb vagy.”

  3. A newt nem denevér és a cupboard nem zseb. Csak így első blikkre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *