Qka

Milyen vagy? Kupakletekerős?
Nem, nem bagatel kérdés. A szódásszifon úgy tűnik, kiment a divatból – vannak helyette az ásványvizek, cukros löttyök. Pillepalackban.
Most vagy én lakok a szokásosnál unintelligensebb társasházban vagy a hülyeség – pontosabban a gondolkodás hiánya – ennyire általános? Erre a kérdésre keresem a választ, amikor az után érdeklődöm, hogy amikor kidobod a palackot a kukába, mit csinálsz a kupakkal? Szórakozottan visszacsavarod az üvegre? Gondosan letekered és külön dobod ki?
Nagyon nem mindegy. Az első esetben ugyanis levegővel tömöd tele a kukát, megkockáztatva, hogy a tényleges büdös szemét már nem fog beleférni.

Oké, persze, értem én, hogy ez már nem a mi problémánk, foglalkozzon vele azon lakó, aki az elszállítás előtti napon szeretne megszabadulni a hulladékától. A balek.

11 Comments

 1. Hogy mennyire igazad van! Nálunk sajnos a lakók többsége össze sem nyomja a PET palackot, hanem ahogy a jóisten megteremtette (izé, a palackgyár…), úgy dobja ki. Persze mindig morgás van, hogy már megint tele a qka. Sajnos a bunkó emberek ellen nincs orvosság :(

 2. Nálunk már szelektív gyűjtés van, mi oda dobáljuk a flakonokat. Igaz nem összelapítva :(

  Nem tud vki jó megoldást erre? Vhol láttam falra szerelhető, karos pillepalack összenyomorítót (függőlegesen tömöríti össze).

 3. 1993-ban Belgiumban láttam először, hogy a rokon szépen összetapossa a palackot. A látvány annyira megragadott, hogy azóta az egész családunk így jár el.

  BTW, más apróságokat is mutattak odakint, pl. ciszterna és víztisztítórendszer a ház alatt, amelyik az esővízből fürdésre és mosásra alkalmas vizet állít elő, meg ilyenek :)

 4. Én külön kukába gyűjtöm, s ha összejön egy zsáknyi tömörítve (ami nekem kb. 2 hónap, mert sok ásványvizet iszom), akkor a közben összegyűlt 20 db borosüveggel együtt elmegyek (kocsival :-)) a tőlünk 1 km-re lévő szelektív gyűjtőkig, majd ott kb. 15 perc alatt egyesével beteszem a gyűjtőbe a pillepalackokat, és a borosüvegeket. :-)

 5. Összenyomva bele a sárga konténerbe. Ha még tovább lépünk, akkor meg nem veszünk egyutas csomagolású italt, csak üveges sört meg visszaváltható palackú bort :)

  Sajnos a szelektív kukákba is felfújva, ledugózva dobják az emberek a pillepalackokat. Sajnos, egyelőre itt tartunk.

 6. meg visszaváltható palackú bort
  Te még tudsz ilyet venni? Én már nem is próbálkozok borosüveget visszaváltani, egyből dobom a szelektív gyűjtőbe. Gyakorlatilag a palackok 90%-a visszaválthatatlan. A maradék meg a literes kocsisbor.

 7. 1. lecsavarom a kupakot
  2. ket vegen megfogom a palackot, es megtekerem, hogy kimenjen belole a levego
  3. visszacsavarom a kupakot – a palack ugy marad
  4. kidobom a palackot

  Ennel ismerek hatekonyabb modszereket is, de ez a legolcsobb, leggyorsabb es legkevesbe kenyelmetlen.

 8. Nálunk is van szelektív kuka, a műanyagos mellé felszereltek egy flakonösszenyomót is. Csakhogy valaki zárt kupakkal próbálta összenyomni a flakont, és így elnyírta a csavarokat. Maradt egy fél évig az összetaposós módszert. Két hete csinálta meg egy nyugdíjas bácsi. Nálunk egyébként a közös képviselő a sárga földig lehordja az a lakót, akit rajtakap, hogy nem viszi el a szelektívbe a flakont. Így ugyanis telik a házsor kukája, ami után viszont fizetni kell. Jó kis asszonyság a mi közös képviselőnk :-)

 9. Örüljetek neki, nagy kincs. Nálunk külsős közös képviselő van, a házon belül meg mindenki tojik nagy ívben mindenre.

 10. nalunk is megtaposas van (“tapossa laposra” a bolcsesz rigula erre :D), ezerrel. advanced versenyzok kezzel is kepesek elerni ugyanazt a hatast a palackkal, ergo en nem taposok, mert a fold nagyon alacsonyan van :)
  muszaj mert igy kis helyen is elfer, es konnyebben el lehet vinni (zsakban) a sajna csak tobbszaz meterre levo szelektiv gyujtobe.

 11. Nálunk igen kevés palack termelődik, jobbára olajos üveg, mivel inkább teázunk. Na jó,nagy néha van citromos is. Ha lehet én is mindig összenyomom, de mivel a szelektív kissé messzecskén vagyon, ezért inkább azt a havi 2-3 palackot kidobom (persze összetaposva).
  Sajnos kevés ember gondolkozik így pedig többnek kellene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *