Nem használt ikon

Sajnálom, de ez az, amikor el szokta borítani a vörös köd a szememet. Amikor feljön a buborék, hogy ritkán használt ikon van a desktopomon. Ez egy akkora bosszantó baromság… és emberek időt, energiát öltek bele, hogy megcsinálják – majd alapértelmezetté is tették.
Van egy gépem, az alap XP-n kívül nincs rajta semmi. (Erről nyomulok terminál klienssel.) A desktop teljesen alapértelmezett. Erre egyszercsak feljött itt is a ‘nemhasznált ikon, bakker’ buborék. Nézegettem… ‘My documents’, ‘My computer’, ‘My network places’, ‘Recycle bin’, ‘Internet Explorer’. Na, mondom, most végigcsinálom a procedúrát, kíváncsi vagyok, mi lesz a vége. Értelemszerűen az IE ikon volt az, melyet a rendszer halálra ítélt. Pikáns. De persze törölni már nem volt bátorsága, nyitott a Desktopon egy foldert és abba tette. Remek. Most ugyanannyi ikon van a desktopon, csak a kék E betű helyett egy sárga doboz vigyorog rám. Kíváncsi vagyok, van-e annyira buta az algoritmus, hogy legközelebb az ‘Unused Desktop Shortcuts’ ikont is bejelöli-e nem használtnak? A kérdés nem minden alap nélküli, ugyanis látható, hogy nem cizellálták túl ezt a funkciót: nem foglalkozik azzal, hogy default ikonról van szó és legfőképpen nem foglalkozik azzal sem, hogy mekkora desktopon mennyi ikon van.
‘Nem használod? Sebaj, jövünk!‘ – ennyi az üzleti logika.

8 Comments

 1. kb ugyanolyan butaság, mint a tálcán a “nem aktív” ikonok elrejtése. ezeket elsők között kapcsolom ki.

 2. Hja, de legalább a nem-aktív ikonok elrejtése szem előtt van. A nem használt ikonok törlésének kikapcsolásával meg úgy vagyok, hogy amikor feljön a figyelmeztetés, soha nincs időm megkeresni, hol lehet letiltani. Máskor meg mindig kimegy a fejemből.

 3. Hááát… A nem aktív ikonok elrejtésének egy-két helyen van értelme, mert szuinte minden beül az óra mellé (alaplap drivere, hangszóró, scanner, nyomtató, antivirus, tűzfal, defender, etc.) Így azok az ikonok, amelyek sokáig nem mozognak, automatikusan árnyékba kerülnek. De a fenti dologért én se rajongok. Elgondolkodtató tény, hogy a Windows Serverekben csak a nem aktív ikonok elrejtése van meg, az asztali ikonok karbantartója jó mélyenle van tiltva…

  Ja, a nemhasznált ikonok takarítója hálistennek GPO-ból gyönyörűen tiltható, csak most nem mondom meg hol, mert nem windows előtt ülök.

  Hron György
  :type:

 4. Aszonták, amikor ezt a funkciót betették 2001 körül, hogy a sok ikon, s annak az oprencer oldali karbantartása lassította az egész gépet. Valami lehet benne, mert mintha én is érezném, hogy alapos pucolás után gyorsabb a notebbokom. :-)
  Másik ilyen jó cucc meg, amit mindig hasznosnak hittem, az az, hogy a kapcsolatoknak az ikonját kitettem az óra mellé, így láttam, milyen forgalmam van, aztán kiderült, hogy pollozza a registryt másodpercenként 2-szer elég szépen, s ezzel borítja az XP-ben lévő registry-cacheléses újításokat, szóval számottevően csigásítja a gépet. Na, azóta azt sem használom. :-)

 5. Oké, de ez a default beállításra (5 ikon) is harap.

 6. 1. A Registry Editorral nyisd meg a
  HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Explorer / Desktop / CleanupWiz nevû kulcsot.
  2. változtasd meg a NoRun nevû, dword típusú bejegyzést, értékként 1-et megadva.

  Szivesen :)

 7. desktop jobbclick, tulajdonságok,
  asztal, …elemek testreszabása, asztal karbantartása varázsló futtatása pipa kivesz, örül.

  Baromi idegesítő, hogy kötelező köröket kell futni minden install után. Szerencsés esetben a saját gépemet csak 2-3 évente, hardver cserénél telepítem újra, de amíg ilyen munkaköröm volt :(

  Csabáét legalább lehet scriptelni és minden telepítés után lefuttatni.

 8. Köszi mindkettőtöknek. Egy kicsit csökkent az entrópia.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *