Ne sokat költsön

Olvasom, hogy erősödik a forint, örülhetünk. Baromira.
Úgy hiányzott ez nekem, mint üveges tótnak a hanyattesés.
Félre ne értsd, örülök neki, ha olyan dolgok történnek, melyek kifelé mutatnak ebből az országnyi válságból. Csak éppen személyesen érintett kellemetlenül a forint erősödése.
Tavaly év végén, amikor már mertünk tovább is számolgatni, nem éreztük, hogy olyan nagy kockázatot vállalunk. Persze, az árfolyam megy följebb is, lejjebb is, így nagy átlagban nincs olyan nagy bukta.
Dehogyisnem. Például ha akkor veszel fel kölcsönt, amikor a forint irreálisan erős. Ekkor ugyanis csak buksz. Nem is keveset.
Elmagyarázom egy konkrét példán:
Felveszel 1 millió forintot, legalábbis neked erre van szükséged. Valutában veszed, nyilván, mert forintban ma kölcsönt… tré. Jelenleg az euró 250 forint, azaz tulajdonképpen felvettél 4000 eurót. Ezt is kell visszafizetned – miközben lehet, hogy egy hét múlva a forint felugrik 260 ft/euró értékre és ott is marad. Azaz ha visszafizeted a 4000 eurót, akkor 1040e forintot fizetsz vissza. De természetesen a 270 forintos érték sem elképzelhetetlen, sőt. Amennyire emlékszem, 265 körül tartják reálisnak, de a közelmúltban volt már 299 is.
A mi esetünkben a lakásvásárláshoz sok-sok milla kell… a fenti példával végigszámolva 8-900e forintot bukunk várhatóan, csak a mostani túl kemény forint miatt. A kamat, meg a kezelési költség az mind csak ezután jön. (Megjegyzem tokkal-vonóval sincs akkora, mint az árfolyambukta.)
Dehát… mit lehet tenni. Hiába tudta már novemberben mindenki, hogy mit akar… ha mostanra realizálódott a kölcsönfelvétel. Cucli.
Másfelől… valamivel biztosabb lehetek a kölcsön megkapásában. Igaz, hogy a kondícióink remekek (a kölcsön a lakás vételárának 51%-a, 75% a felső limit; a törlesztőrészlet is befér a kettőnk nettó bérének 33%-a alá), de ma már az ember sosem mehet biztosra. Eltekintve attól az esettől, ha éppen túl erős a forint, ugyanis ilyentájt azért megnő a bank kölcsönadási kedve.
És a kölcsön megtagadása esetén bebuktuk volna a többmilliós foglalót.
Szóval, végülis… a fene tudja. Egy biztos, irgalmatlan sok pénzzel kezdtünk játszani.

De amilyen világban élünk… mi alapján döntjük is el, hogy merjünk-e kölcsönt felvenni?
Fiatalabb koromban azt mondtam, jó állásom van, atombiztos és jól keresek. Miért ne mernék? Aztán előjött a semmiből a mobiltelefon, kihúzta a vezetékes lába alól a talajt, egykori virágzó cégemnél ma már csak 30-40 ember lébecol.
Munkahelyre manapság alapozni nem lehet, nincs biztos hely. Egy tuti dolog van – mi van a fejedben. Arra lehet kölcsönt felvenni, másra nem.
És nem az a katasztrófa, ha megszűnik a céged, ha leépít az új tulajdonos – nem, hanem az, ha megbuggyan a káposztalé a fejedben.

ps1: Ja, nem is mondtam. Ma derült ki, hogy megkaptuk a kölcsönt. Waccsaszörprájz.

ps2: Értelemszerűen svájci frankban vettük fel, mert azért az tompítja az élét az árfolyamváltozásoknak. De az elv ugyanaz.

11 Comments

 1. Azért ne csak a 260 meg 290 Ft-os euróban gondolkodj! Előfordulhat, hogy a másik irányba indul a forint, lemegy 230 közelébe. Akkor meg kevesebb lesz a törlesztőrészletetek. Amíg nem stabilizálódik a forint és nem kötik a nagyokosok az euróhoz (a közös pénz bevezetése előtt 2 évet kell eltöltenünk kvázi kötött árfolyam mellett) addig a forintnak van egy 30%-os árfolyamsávja, amin belül szabadon mozoghat.

  De ha nagyon zavar az árfolyamingadozás, akkor gondolkozz el devizavételi opción. Ebben az esetben valamennyi fix összegért cserébe maximálhatod a bukásod összegét.

 2. Hello

  furcsa de mintha nemreg nem arrol let volna szo hogy a “kek plakatosok” nem tul gazdagok?

  Udv:snefi

 3. Kösz, Krisztián. Erről nem tudtam. Utánanézek.

  (30%-os sáv… az rengeteg. Ha a reálisnak számító 265 körül nézed, akkor ez a 185-345 sávot jelenti. Amennyire én látom, már a 250 is igen erős. Habár emlékszem rá, egy évvel ezelőtt volt 230 körül is, de akkor már mindenki sírt, hogy ez már egészségtelen.)

 4. Snefi,

  Bocs, de egyelőre nem tudtam dekódolni az üzenetedet. :-)

 5. Hi. A sávközép 282 Ft, az alja 240, a teteje 324. Az MNB ezen értékek között hagyja (elvileg) szabadon mozogni a forintot. A határokon túl beavatkozik és megpróbálja újra a sávba terelni. Ha tudja és amíg bírja. Ha nem, akkor úgyis minden mindegy, bármennyi is lehet a forint, csak a fantáziád szab határt! (Lásd Soros György és az angol font esete 92-ben). Azért legyünk optimisták?!
  Bocs, hogy belefofáztam…

 6. béla: azért az erős oldalon könnyű dolga van a jegybanknak, mert annyi forintot vált euróra amennyit akar, csak csinálnia kell (ilyen volt is nem rég, elég nagy pluszban jött ki belőle).

  Soros a gyenge oldalon manipulált, ott a devizatartalékok megszabják a lehetőségeket.

  Amúgy meg JoeP, ha ilyen jól kiszámoltad akkor nyilván tudod hogy még így is jobban megéri, mintha forintban vennéd fel.
  Kis kockázat, kis nyereség, nagy kockázat, nagy nyereség. Most mit mondjak…

  w.

 7. nem rég = nemrég

  w.

 8. Hello

  Csak ha te sem a labadban tartod a “kaposztalet” akkor egy rokkantnak mert kellene?
  /a fogalmazasommal tudom hogy van baj :( /

  Udv:snefi

 9. Te, Béla,

  Azért van itt ez a komment mező, hogy belepofázzál. El sem hiszed, hogy az ilyesmi mennyire jól esik egy bloggernek. :-)

  A sávközép megadásnak már kevésbé örülök. Akkor még rosszabb a helyzet, mint ahogy saccolgattam.

 10. wotan,

  Kiszámoltam, legalábbis nagyjából. Én úgy kalkuláltam, hogy a forint alapú lakásvásárlási kölcsön THM-je 12-13% körül van. Ehhez képest a svájci frank alapú kölcsönöm 5.7% – azaz durván 7%-nak kell lefednie az árfolyamkockázatot. Ha a Béla által megadott sávközepet nézem, az 12,8% veszteség – azaz jó 5.8%-ot bukok a forint alapú kölcsönhöz képest. Amikor számolgattam, én 265-ös középpel számoltam, az +6% – azaz még megérte volna a nem forint alapú kölcsön.

  Eh, eljutottam oda, hogy nem is érdemes számolgatni. A kölcsönt megkaptam, oszt visszafizetek annyit, amennyit kell. Meg bízok abban, hogy a forint igyekszik az alsó sávban maradni.

 11. Ah, Snefi, már értem. Legalábbis értem, mit akartál mondani.
  Azt viszont nem értem, hogy miért nem érted, amit én – és még néhányan – mondani akartunk.

  Nincs kizárva, hogy a Bentley tényleg egy mozgásképtelen emberé volt. Hiszen lehet akkora esze, hogy kiharcolta magának.
  Csak éppen statisztikailag sokkal kisebb az esélye. Ebben az országban.
  A tapasztalataink, a közmorál, a ‘nem érdekel senki más’ mentalitás eltejedtsége igenis azt sugallja, hogy ott, akkor megint egy látványos beleszarás történt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *