Nyelvőr

Annyira bosszantó és annyira sokan hibázzák el.
Megpróbálok a saját eszközeimmel tenni valamit az ügyért.

Tehát:

 • Ami: cselekvés.
 • Amely: tárgy.
 • Aki: személy.

Konkrétabban:

 • A sörözés, ami jólesett.
 • A sör, amely jólesett.

Köszönöm a figyelmet.

5 Comments

 1. JoeP, akinek jólesett. (Nem így kerek a példa?)

 2. Ha jobban végiggondolod, akkor a helyes mondat az lett volna, hogy “JoeP, aki jól esett.”. ;)

 3. Zárójelben jegyezném meg, a nyelv hajlamos változni. Ha a beszélők nagy százaléka nem érzi az ami és az amely közti különbséget, akkor az a különbség nem létezik az élő beszédben. (Innentől meg minden nyelvfelfogáson múlik.)

 4. Ez oké. Csakhogy a beszélt nyelvből is van többféle. Például van köznyelv és van választékos nyelv. (És még egy csomó más szint.)

  Gondolom, mindenki úgy áll a másikhoz, hogy amennyiben az illető helyesen használja a megfelelő szavakat, akkor feltételezzük róla, hogy műveltebb emberről van szó. Olyan ez, mint a szabadkőműves kézfogás: ha kevesen használjuk is jól a vonatkozó névmásokat, ha el is tűnik a köznyelvből, mi ilyen apró jelből azért meg fogjuk ismerni egymást.

 5. Van igazad, de itt már belecsúsztunk a nyelvszemlélet témába. A sztenderd nyelvváltozat – ha úgy tetszik, művelt köznyelv – megtarthat más nyelvváltozatokban meg nem lévő alakokat. Viszont “minőségi” különbség nincs a sztenderd és a többi nyelvváltozat között. Talán csak annyi, hogy a sztenderdnek nincs “anyanyelvi” beszélője és lényegesen több koncentrációra van szükség a használatához, csinált dolog.

  (Ez mondjuk egy szociolingvista jellegű megközelítés, rendszernyelvészi nézőpontból akár egyet is érthetnék veled.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.