Hogyan rendezzük be RSS olvasónkat?

Először is utazzunk el egy hétre valahová. Ha hazaértünk, nyissuk meg az RSS olvasót. Jó eséllyel több száz új írás fog ránkvigyorogni a képernyőről.
A legfontosabb: don’t panic. A második legfontosabb: figyeljük magunkat. Kövessük nyomon, hogyan dolgozzuk fel ezt a masszát.
Egész biztosan lesznek olyan blogok, melyeket előreveszünk. És egész biztosan lesz egy olyan választóvonal, amikor azt mondjuk, mostantól már jöhetnek sorban az egyébként ABC sorrendbe rendezett feedek. Itt álljunk meg egy pillanatra és az eddig átnézett feedeket pakoljuk át egy külön folderbe, ők lesznek a kedvencek. Adjunk nekik egy órás frissítést.
Haladjunk tovább, immáron betűrendes sorrendben. Észre fogjuk venni magunkon, hogy lesznek feed-ek, melyeket átugrunk. Jó kis feedek ezek, csak most éppen rengeteg mindent kellene elolvasnunk és ezek nem olyan fontosak. Amikor a sor végére értünk, mazsolázzuk ki a kihagyott feedeket és azok is kerüljenek át egy folderbe, mondjuk a ‘ha éppen ráérek’ nevűbe. Ide nyugodtan állíthatunk 24 órás frissítést.
Az eredeti folderben marad a köztes derékhad. Erre állíthatunk ízlés szerinti frissítést, szerintem a 4 óra nagyjából jó.
Természetesen nem illeszthetők ebbe a felosztásba az ún news feed-ek. Ezeket nem azért olvassuk, mert szeretjük olvasni, hanem azért, hogy legyen valami halvány képünk a körülöttünk zajló eseményekről. A news folderen a frissítési frekvencia egyéni habitus kérdése: aki szereti egyből tudni a frankót, állítson 10 perces frissítést, aki ragaszkodik a papíralapú szokásaihoz, az állítson 24 órásat.
Nem beszéltem még a szakmai feedekről. Ezek természetesen megint külön folderben vannak. Elméletileg ezekre ugyanúgy lehetne alkalmazni a fenti négyes csoportosítást, de egyrészt annyian azért nincsenek, másrészt meg a túl sok folder már nem segíti az áttekinthetőséget. Itt jönnek be a képbe a zácslócskák. Az RSS olvasómban különböző színű flag-eket rakhatok ez egyes bejegyzésekhez és ez a szakmai cikkeknél nagyon praktikus. Nyilván mindenki ki tud dolgozni megfelelőt magának… nálam a következő jött be:

 • lila: mindenképpen elolvasandó, amint lesz rá időm,
 • zöld: hoppá, erről eszembe jutott valami, amiről cikket lehetne írni,
 • sárga: archiválandó, mert olyan infók vannak benne, melyekre bármikor szükségem lehet,
 • kék: todo, azaz az írással kapcsolatban valamit majd csinálnom kell. (Pl. biztonsági frissítés, webcast értesítés).

Gyakorlatilag nagyon ritka, hogy egy szakmai cikket elsőre teljes odafigyeléssel olvasnék végig. Inkább átfutom, aztán ha úgy látom, hogy érdemes az alaposabb áttanulmányozásra, akkor megkapja a lila flag-et. Átolvasás után az írás kaphat sárga flag-et (learchiváljuk), kaphat zöld flag-et (ekkor a megírandó cikk vázlatát megjegyzés formájában rögzíteni is tudom a bejegyzés mellé) – illetve az esetek nagy részében olvasás után egyszerűen törlöm a flag-et.

No, ennyi. Természetesen ehhez megfelelő RSS olvasó is kell, a webfelületűek helyből elhasalnak pl. a flag/annotáció kihíváson. (Nálam az Omea Reader jött be, mindezt tudja, ingyenes is – igaz, tetű lassú és van néhány kellemetlen tulajdonsága. De egyelőre marad, már nagyon hozzászoktam.)

14 Comments

 1. Melyek azok a kellemetlen tulajdonsagok? Ugyanis keresek vegre egy “tokeletes” RSS olvasot, de az egyik letoltei meg egyszer ugyanazt, a masik az update-ket nem veszi eszre…

 2. Ezeket a magasságokat az Omea simán megugorja.
  A legnagyobb gondom az vele, hogy lassú és memóriaigényes. Az otthoni gépemen még elmegy, de a munkahelyi laptopot már nagyon megfogja.
  A másik bajom az, hogy proxy mögött nem frissít rendesen: ez azt jelenti, hogy valamiért belassul egy-egy feed felolvasása, a time-out után meg megáll. Ilyenkor nyomni kell neki egy F9-et, hogy újra végigpásztázza az összes feed-et. (Bár az utóbbi egy hónapban megemberelte magát, rendesen dolgozik.)

 3. Managed kodu vizfej, tul sokat tud, IE motort hasznal a HTML nezegetoje, sajat adatbaziskezelore epit – ennek hatranyait az utobbi honapokban tapasztaltam. Nemes egyszeruseggel osszekutyulta a feedeket, a DBRepair.exe sem segitett. Szerencsere radikalisan atalakitottam a feed olvasasi szokasaimat, igy nem zavart tulsagosan a dolog.

 4. Letoltottem meg telepitettem az Omeat,- elsore bonyolultnak tunik az eddigiekhez kepest. Aztan kiderult, hogy rengeteget tud(hat).
  Viszont a hozzaszolasokat nem frissiti :(

 5. Ha a hozzászólásokon a beírásokhoz fűzött kommenteket érted, akkor az úgy vettem észre, hogy blogfüggő. Van, akinél kijelzi, hogy mennyi van, van, akinél nem. (WordPress motornál nem jelzi ki, msn spaces esetén meg igen.)

 6. Igen, a kommenteket probaltam hozzaszolaskent ertelmezni. De pl. pont ennel a bejegyzesnel letoltott kettot – a tobbi sehol…

 7. Erre most nem tudok mit mondani. Nálam lent van mind a hat komment. A feed-en milyen frissítési frekvencia van beállítva? Mert a kommenteket is csak akkor frissíti, amikor magát a feedet. (Ha gyorsítani akarod, akkor használd a feedre állva az F5 gombot.)

 8. 10 percre van allitva. S ha kezzel probalom (F5), akkor sem tolti le. S ha “Read comments”, akkor “Downloading comments…” s var-var-var… Ugyanakkor egy regebbi bejegyzesnel siman letoltotte – tehat nem kapcsolat-problema :( Csak ezt akartam latni, hogy mikent kezeli az uj hozzaszolast :(

 9. Nem lehet, hogy proxy mögött vagy? Akkor csinált ilyeneket.

 10. Nem, nincs proxym.

 11. Más RSS olvasót használok, de a berendezés kérdésére hasonló választ találtam. Azzal a különbséggel, hogy az elteendő cikk kap flaget (színezés nincs az olvasómban), az írni kéne róla pedig költözik át a böngésző bookmark barjára. A bookmark bart tartalmát nagyjából kéthetente átpakolom a könyvjelzők közé, így még valami archívum féle is van.

 12. Nekem azért bejön a Google Reader is… főleg mert nagyon kényelmessé teszi az rssolvasást egy Keleti pu.-Déli pu. metróviszonylatban pl.

 13. Pedestrian, hogy olvasol RSS-t a google readerrel a metrón? wifizel? Vagy van valami offline megoldás hozzá?

 14. Sima gprs. Pont azért tetszik, mert áthajtja a híreket a google mobilizáló cuccán, amitől ugyan elvesztik a csicsát, de a lényeg benne marad. Ráadásul a hírolvasás nincs annyira lebutítva mint a rendes webnézegetés, vagyis az rssbe esetlegesen beágyazott képek megmaradnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *