Hogyan látja mindezt egy szociálpszichológus?

Fülöp Márta, aki egyébként a versengés pszichológiáját is kutatja, “torokátvágós” csatáról beszél, így jellemzi a két politikai vezető küzdelmét.
– Mindkét fél nagyon kemény ellenfél, keményen támad és védekezik. A versengésben alkalmazott eszközök már rég túllépték a fair verseny szabályait. Ezt mutatja a kutatások során kapott eredmény, mely szerint az összehasonlított országok között a magyarok látnak leginkább “kikészítendő” ellenséget és nem legyőzendő ellenfelet a riválisukban. A két vezető csatája nagymértékben kiéleződött, nagy tétekben játszanak, és nem adják föl. Küzdelmük immár pusztító, teljesen destruktív párharccá vált. Bárki bármit is lép, a másik fél azt eleve rossznak tartja, a saját torzító lencséjén keresztül ítéli meg – mondja Fülöp Márta, aki szerint ez a típusú küzdelem a többség számára inkább már ijesztő.

Mindezt felerősítette az ’56-os forradalom évfordulója is. A forradalom hősies küzdelme sokakat vonzhat, sokan szeretnének hősök lenni, de a mai magyar társadalom demokratikus berendezkedése következtében nem igazán lehet az “elnyomó” ellen küzdeni a “szabadságért”. A hős szerepét felvevő és azzal azonosuló tömeg, a szerep nevében pusztító csoport eszközeinek megítélése a mai magyar társadalomban nem lehet ugyanaz, mint 1956-ban, itt nem a demokrácia érdekében, hanem annak ellenében történtek a dolgok – mondja Fülöp Márta.
link

2 Comments

  1. És mi a megoldás? Az, hogy annyira félünk az egyiktől, hogy a másikra szavazunk, mint félelmünk tárgyának egyetlen alternatívájára? Mert itthon sajnos ’95-96-óta ez megy. “Jajj, inkább ez, csak a másik nem. Egyéb alternatíva nincs, mert akkor elveszik a szavazatom és a rosszabbik nyer”

  2. Azzal, hogy tartasz az egyiktől és azért szavazol a másikra, azzal még nincs baj. Abból még lehet egészséges versengés. A probléma ott kezdődik, amikor az egyik fél meg akarja semmisíteni a másikat… amikor az egyik fél hívői kizárólag magukat azonosítják az országgal és a másik fél hívőit hazaárulónak tekintik. Amikor a konstruktív vetélkedés destruktív polgárháborúba fordul.

    Mi a megoldás? Elképzelhető, hogy angyal száll le az országba, nyom egy barackot Gyurgyány Ferike bucijára, játékosan megfenyegeti Orbán Viktorkát, majd mindkettőt felszólítja, hogy öleljék meg egymást és legyenek barátok.
    Valamivel több esélye van egy másik forgatókönyvnek: addig ebben az országban nem lesz béke, amíg az emberek kibaszottul meg nem égetik magukat… annyira, hogy elvesszen mindenük, annyira, hogy mindent újra kelljen kezdeniük. Más esélyt nem látok arra, hogy társadalmi béke alakuljon ki és mindkét fél kakaspörköltet csináljon a harci kakasából.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *