Választás

Azért egy ilyen választási műsornak is megvannak az előnyei. Fiacskámat váratlanul érdekelni kezdte a politika, így leültünk a tévé elé és miközben ment a cirkuszi közvetítés, másfél óra alatt elmeséltem neki az utóbbi 16 évet, beleszőve azt is, milyen volt előtte. Hogy milyen mákjuk van a 91-es, 93-as születéssel.
Gyönyörű ívet húztam; úgy vélem, sikerült felsorolnom az összes címzetes görény, arrogáns vaddisznó, alattomos vakondok, beképzelt majom, alávaló gazember és mocskos geci legfontosabb cselekedeteit.
Ja, a faszfejeket majdnem kifelejtettem.

De azért igyekeztem neki optimista jövőt felvázolni. Ebben a mostani választásban még az is benne lehet.

9 thoughts on “Választás

 1. Remélem, azért nem így adtad elő neki. Döntse el ő maga, ki tart szemétgecinek vagy alávaló gazembernek.
  Mondjuk az utolsó mondatod sokat sejtet.

 2. Hát, majdnem. Már érett fejjel éltem végig ezt a 16 évet, a memóriám pedig meglehetősen jó. Emlékszem, kiről milyen stiklik derültek ki, ki mikor milyen volt. Márpedig a jelzőket ezek alapján kapták.
  Az utolsó mondatom pontosan annyit sejtet, hogy két rossz közül az szvsz kevésbé rossz nyert.

 3. Döntse el ő maga, ki tart szemétgecinek vagy alávaló gazembernek.
  Huh, ez fölött meg teljesen elsiklottam. Ember, ez nem így van. A szülő egyik nagy felelőssége, hogy segít kialakítani a gyerekben a – szerinte – helyesnek vélt értékítéletet. A gyerek első körben magától nem fog tudni véleményt alkotni. Később már igen, de az alapokat a szülőktől kapja.
  (És inkább tőlük kapja, mint a haveroktól vagy a médiától.)

 4. A minta – szerintem – nem a vélemény, hanem a véleményalkotás. Vagyis a gyerekre sokkal inkább hat a levezetés, mint a konkrét következtetés.
  Véleménye mindenkinek van, ahogy a focihoz is mindenki ért. Mivel azonban a gyerek számára nem világos, hogy miért épp úgy gondolkodik a szülő, mert a szülő nem beszélget a gyerekével, ezért aztán ő is olyan lesz, hogy véleményt ugyan alkot, de azt akármikor el is tudja fújni a szél. Ha viszont megismeri a véleményalkotás mikéntjét, azzal kezébe adtuk az egyik fontos fegyert, amely az “Élet” nevő FPS játékban használatos.

 5. Igaz, de eleinte a gyereket nem a folyamat érdekli, hanem a vélemény. Igazodni akar a falkavezérhez. A “megfelelő következtetések levonása” lecke jóval később van. (Időben nálunk pár éve, úgy 11-12 éves kor után. Nyolc évesen meg csak gyapálták egymást a suliban, hogy “mocskos kommunista” meg “mocskos fideszes”. De tényleg, lett is belőle egy rögtönzött szülői értekezlet. Igen szomorú volt.)

 6. En az utolso mondatoddal is egyetertek es azzal is, amivel indokoltad. Csak abban voltam biztos, hogy kit nem akarok semmikeppen, se most, se 4 ev mulva, se soha. S az az undorito, megoszto kampany is engem igazolt, amit folytattak. Nem akarok politizalni, de ez a bufi mar nagyon kikivankozott. A blogomban is, de aztan inkabb atirtam egy nem politizalokra mert semmi szuksegem arra, hogy ezek betamadjanak, ugysem ert a szobol a fanatikus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *