Választás

Azért egy ilyen választási műsornak is megvannak az előnyei. Fiacskámat váratlanul érdekelni kezdte a politika, így leültünk a tévé elé és miközben ment a cirkuszi közvetítés, másfél óra alatt elmeséltem neki az utóbbi 16 évet, beleszőve azt is, milyen volt előtte. Hogy milyen mákjuk van a 91-es, 93-as születéssel.
Gyönyörű ívet húztam; úgy vélem, sikerült felsorolnom az összes címzetes görény, arrogáns vaddisznó, alattomos vakondok, beképzelt majom, alávaló gazember és mocskos geci legfontosabb cselekedeteit.
Ja, a faszfejeket majdnem kifelejtettem.

De azért igyekeztem neki optimista jövőt felvázolni. Ebben a mostani választásban még az is benne lehet.

9 Comments

 1. És a szemétládákról egyetlen szót sem ejtettél? (csak a teljesség kedvéért :-))

 2. Remélem, azért nem így adtad elő neki. Döntse el ő maga, ki tart szemétgecinek vagy alávaló gazembernek.
  Mondjuk az utolsó mondatod sokat sejtet.

 3. JoeP

  2006. April 24. Monday at 16:01

  Hát, majdnem. Már érett fejjel éltem végig ezt a 16 évet, a memóriám pedig meglehetősen jó. Emlékszem, kiről milyen stiklik derültek ki, ki mikor milyen volt. Márpedig a jelzőket ezek alapján kapták.
  Az utolsó mondatom pontosan annyit sejtet, hogy két rossz közül az szvsz kevésbé rossz nyert.

 4. Döntse el ő maga, ki tart szemétgecinek vagy alávaló gazembernek.
  Huh, ez fölött meg teljesen elsiklottam. Ember, ez nem így van. A szülő egyik nagy felelőssége, hogy segít kialakítani a gyerekben a – szerinte – helyesnek vélt értékítéletet. A gyerek első körben magától nem fog tudni véleményt alkotni. Később már igen, de az alapokat a szülőktől kapja.
  (És inkább tőlük kapja, mint a haveroktól vagy a médiától.)

 5. A minta – szerintem – nem a vélemény, hanem a véleményalkotás. Vagyis a gyerekre sokkal inkább hat a levezetés, mint a konkrét következtetés.
  Véleménye mindenkinek van, ahogy a focihoz is mindenki ért. Mivel azonban a gyerek számára nem világos, hogy miért épp úgy gondolkodik a szülő, mert a szülő nem beszélget a gyerekével, ezért aztán ő is olyan lesz, hogy véleményt ugyan alkot, de azt akármikor el is tudja fújni a szél. Ha viszont megismeri a véleményalkotás mikéntjét, azzal kezébe adtuk az egyik fontos fegyert, amely az “Élet” nevő FPS játékban használatos.

 6. JoeP

  2006. April 24. Monday at 21:23

  Igaz, de eleinte a gyereket nem a folyamat érdekli, hanem a vélemény. Igazodni akar a falkavezérhez. A “megfelelő következtetések levonása” lecke jóval később van. (Időben nálunk pár éve, úgy 11-12 éves kor után. Nyolc évesen meg csak gyapálták egymást a suliban, hogy “mocskos kommunista” meg “mocskos fideszes”. De tényleg, lett is belőle egy rögtönzött szülői értekezlet. Igen szomorú volt.)

 7. Mindenképpen az a lényeg, hogy mire elsőválasztó lesz, addigra legyen meg az _önálló_ véleménye.

 8. En az utolso mondatoddal is egyetertek es azzal is, amivel indokoltad. Csak abban voltam biztos, hogy kit nem akarok semmikeppen, se most, se 4 ev mulva, se soha. S az az undorito, megoszto kampany is engem igazolt, amit folytattak. Nem akarok politizalni, de ez a bufi mar nagyon kikivankozott. A blogomban is, de aztan inkabb atirtam egy nem politizalokra mert semmi szuksegem arra, hogy ezek betamadjanak, ugysem ert a szobol a fanatikus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *