A busz elég sokat késett. Messziről látszott, hogy a párhuzamos buszból már elment kettő. A tömeg is szépen felgyűlt.
Aztán végre megjelent. Mit megjelent, besöpört a megállóba, fékezett egy nagyot, kivágta az ajtót – és már akkor elkezdte nyomni a csengőt a sofőr, amikor még bőven a leszállók kecmeregtek lefelé. Utána pedig őrült módon taposta a gázpedált.
Ebben a szituációban ki a hülye?
Elsőre azt mondanám, hogy a sofőr. De valószínű, hogy nem szórakozásból teszi. Nyilván van valamennyi esélye annak, hogy fogadtak a haverjával és most azért siet – de sokkal nagyobb esélyét látom annak, hogy a késés miatt büntetést kap és ezt akarja elkerülni. Ez viszont érthető az ő szempontjából.
Akkor lehet, hogy én vagyok a hülye, mert túl sokat várok el? Ezt a kérdést pusztán csak a teljeskörú elemzés miatt tettem fel – nyilván normális elvárás, hogy a busz pontos legyen és a sofőr kíméletesen vezessen.
De akkor tényleg, ki a hülye?
A szituáció. A rendszer. Hogy büntetik a sofőrt a késésért, pedig ebben a városban képtelenség pontosan közlekedni. Hogy fontosabb, hogy a busz pontos legyen, mint az, hogy az utas összetöri-e magát a buszon vagy sem. Hogy mennyire elégedetten száll le. Hiszen lehet ezt mérni valahol? Nem. A késést viszont igen.
És hülye ez a város, ezzel a nyomorult közlekedéssel.