Lusta lista

Olvasgatom a szakmai levlistákat – habár az utóbbi években már meglehetős lanyha érdeklődéssel. Pedig valamikor, 2000 környékén igen lelkes tag voltam. De az, ami most folyik, az több, mint lehangoló. Önmagában nem is a műveletlenség zavar, sokkal inkább az igénytelenség. A ‘tudatlan vagyok, de agresszív’ és a reménytelen ‘tessék nekem válaszolni, még akkor is ha hülyén kérdezek, még akkor is, ha a válasz egy negyvenoldalas tanulmány lenne’ mentalitás elharapózása… fárasztó. Értem ezalatt, hogy fárasztó visszafogni magam, hogy ne küldjem el az illető(ke)t először nyelvtanórára, aztán a guglihoz aztán meg melegebb éghajlatra.
Szóval inkább nem válaszolok senkinek semmit.
Valamikor Marcival beszélgettünk erről.
– Szerinted mit lehet tenni ez ellen? – kérdezte.
– Semmit – vontam meg a vállam – a levlistáknak életciklusuk van. Mintahogy a tagoknak is. Egy csomó ember tanulóképes, ők bár tudatlanként esnek be, pár év után már jól képzettként elszakadnak a listáktól, mert bosszantják őket az új tudatlanok. Akik közül megint lesz néhány, aki kiképzi önmagát. És lesz egy csomó, aki képtelen az önálló gondolkodásra. Minél sikeresebb egy lista, minél régebb óta működik, a tudatlanokból álló zacc annál sűrűbb lesz – ők ugyanis nem hagyják el a listát. Ilyenkor alakulnak ki az elszeparált listák (lsd. linux-kezdo, linux-halado) illetve jönnek létre a zártkörű elitlisták (pl. security-l(1)). De ettől az eredeti listákon nem fog nőni a színvonal. Viszont az is igaz, hogy a kezdőknek szükségük van segítségre… a megoldás egy jól karbantartott FAQ lenne, dedikált listaadminokkal – de kinek van erre pénze, energiája?
Szóval valami ilyesmit fejtegettem. Ma már látom, hogy a megoldás nem ilyen bonyolult. A lista FAQ oldalára egyszerűen be kell linkelni az msgoogle-t. Meg az eventid.net-et. Meg a KB-t. Meg a Sztaki angol szótárat, hátha.
És minden hülye kérdezőt erre az oldalra küldeni.

(1) A dolog zártkörű jellegéből kifolyólag nem tudom, hogy létrejött-e az elit security-l lista. De egy időben elég komolyan szó volt róla az alap security-l listán.

13 Comments

 1. Szerény véleményem szerint a security olyan témakör, amelyet igenis szét kell választani egy publikus (keresőmotorral kereshető) és egy zárt körű (meghívásos) listára (fórumra). Ez utóbbin lehet felvetni olyan kérdéseket, melyeket az ember nem szívesen hoz mások tudtára.

 2. ugy tudomn nem valosult meg az elit security-l lista. viszont a sima sem mukodik valami nagyon :)

 3. ja es imho az is lenyeges es fontos – h idovel kitermelodik egy olyan reteg azokbol a korabbi kezdokbol (akiknek mi segitettunk sokat anno) akik szivese(bbe)n valaszolnak az amator, 100x feltett kerdesekre is – helyettunk is. jomagam szamtalan levlistan megeltem mar ezt az elmult evekben es teccik :)

  eppen ezert en nem vagyok ennyire pesszimista, es epp ezert nem is ugrok le a listakrol, bar en is kevesebbet valaszolok, az tuti. am stilusban/hozzallasban/szerenysegben mindenkepp ki kell igazitani, le kell torkollni a luzereket, mert kozuluk lesznek olyanok akik rutinos listatagkent talan tovabbadjak ezt is.

  egy-ket igazi szaktekintely ilyen fajta morgasa sokat lendithet am egy adott lista hangulatan, szoval Jozsi, ne add fel :D

 4. ugy tudomn nem valosult meg az elit security-l lista
  Ezt én is mondtam egy nálam sokkal profibb security-s fazonnak. Rejtelmesen mosolygott.

 5. kurbli: Igen, ez a security listák örök dilemmája. Rendszeresen vissza szokott köszönni a téma a bugtraq-en is.

 6. gt: Ugyanarról a ciklusról beszélünk. Nyilván kitermelődik egy újabb válaszoló garnitúra, de egy idő múlva jó részük leválik a listáról. Míg a reménytelenek folyamatosan maradnak. Hosszabb távon mindenképpen a ‘jajanyám’ tipusúakból lesz több, mint a lelkes válaszolgatókból – ezt hívják úgy, hogy hígul a lista.
  Viszont az, hogy vannak lelkes listaadminok, akik próbálnak kulturális missziót is teljesíteni a listán, az remek dolog. A Microsoft ezt az egyet profin megoldotta a Technet listákon. (Csak az a listaszoftver, azt tudnám feledni…)

 7. reszben egyetertek, de szerintem mielott levalnak, meg loknek azert egyet a szekeren. a higulas pedig a tomeg fuggvenye is. 300 tag a NetA lyrises listajan nagy szam volt. a wss listan most majdnem 1600 tag van. es ez persze nem azt jelenti h 5x annyi a profi :)

 8. Jóhogy löknek. Mindenki igyekszik visszaadni azt a lökést, melyet személyesen kapott.:)
  300-nál azért többen voltak. Pont azért nőtte ki a lista a lyrist – és került át a Greptonhoz – mert kinőtte az ingyenes 500-as határt. Utána meg azért jöttek még emberek.
  A mostani 1600 sem annyira korrekt. Csak én rajta vagyok olyan 5 címmel.:)

 9. emlexem arra a limitre es az akoruli idokre, meg a f*s greptonosra is :) de en most csak egyetlen listarol beszeltem, vagy az is kulon volt? egyebkent mind1 is, a tomeg – a tobbi forummal egyuttnezve foleg – joval nagyobb es szemelytelenebb ma mar.

  es ha tenyleg 5 cimed van fent, akkor elkezdelek leirtani, hiszen ha mindenki ezt csinalja, nem lesz korrekt a stat :)))

 10. Ott is külön listák voltak. Még nekem is volt egy Világökörség néven; ott harangoztam be az aktuális új számok tartalmát.:)
  Az 500-as határt a Windows lista lépte túl.

  es ha tenyleg 5 cimed van fent, akkor elkezdelek leirtani
  Nyugodtan. Csak előtte kérdezz rá, mert két cím még élő. (A többi mögött úgy szűnt meg a postafiók, hogy nem tudtam leiratkozni.)

 11. csak vicceltem, eszembe sincs ilyen faraszto dolgokat csinalni :)

 12. A “kezdő” és “profi” levlista közti átmenet lehet egy “mentoros” levlista. Ennek kezdetben “profik” lennének a tagjai “Profi” státussal, de be lehetne engedni egy profi ajánlásával (és esetleg mentorálásával) egy “kezdőt” is “kezdő” státussal. Az agresszív és ostoba stílus azonnal eliminálható lenne, hiszen egy rendes profi nem ajánlana ilyen kezdőt, továbbá legalább két felelőse lenne az ilyen megszólalásoknak.

 13. nahat Tamas, rahibaztal, ti. mukodik 1 ilyen az ismeretsegi koromben :D, ugyanezen elv (es persze tovabbi mas szabalyok) szerint :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *