Csomagot kaptam

Rendeltem az Amazonról három könyvet. Nem egy nagy dolog, csináltam már régebben is ilyesmit.
De most elkapott a hivatal.
Kaptam egy levelet a DHL-től. Hogy vámköteles küldeményem érkezett.
Már ez önmagában meglepett. Nem gondoltam volna, hogy egy 50 dolláros könyvküldemény vámköteles.
Írták, hogy töltsek ki egy nyilatkozatot, miszerint elismerem, hogy a DHL korrektül vámkezelte a csomagot, majd ezt a nyilatkozatot dátumozva, aláírva adjam át a futárnak. Hmm. Na jó. Letöltöttem a nyilatkozatot a webről, kitöltöttem, aláírtam. Kicsit furcsállottam, hogy mi a francért kell nekem egy ilyen nyilatkozatra ráírnom a nevem, születési adataim mellé még a személyi-igazolvány számomat, adószámomat és útlevélszámomat is, de a hivatal útjai kiszámíthatatlanok. Ráírtam.
Aztán írták, hogy nem árulják el, mennyi lesz a vám, de mellékelik az erre vonatkozó jogszabályt. Számoljam ki. Elkezdtem olvasni, de sajnos nem magyarul, sőt egyáltalán nem is emberi nyelven íródott, az első oldal után beletört az agyam. Mindegy. 50 dollár után nem lehet az olyan sok. Mindenesetre a cég mellékelte az árlistájukat is, hogy mennyiért nyújtják ezt a szolgáltatást. Eh.
Végül írták azt is, hogy írjam meg nekik tételesen, magyar nyelven, hogy mi van a csomagban, emellett írjam meg, hogy mennyit fizettem érte és írjam meg a lakcímemet is. Nem kicsit néztem hülyén, mert mellékelték az Amazon fuvarlevelét, amelyen az összes kért adat rajta volt. Visszaírtam, hogy olvassák el. A könyvek címét, ha megfeszülnek sem fogom lefordítani magyarra, a többi adat meg egyértelmű.
Úgy látszik, ezzel eleget áldoztam a Bürökrácia istenének, mert pár nappal később jött az értesítés, miszerint kedden kihozzák a csomagot, legyek kedves, tartózkodjak otthon. Reggeltől estig.
Fasza. Egy nap szobafogság.
Aztán délben megjött a csomag, a futár bedobta, aláírtam a mobilján és már ment is. Semmi vám, semmi kitöltött papír átadása.

Egyszerűen nem értem. Ez mi? Szolgáltatás? Én inkább kutyáztatásnak nevezném.
Mint látható, a cucc nem volt vámköteles, az egész hercehurcát meg lehetett volna spórolni. Most gondold el, ha a munkahelyemre rendeltem volna, hogyan készítem fel az átvételre a recepcióst? Lehet, hogy fizetni kell érte, lehet, hogy nem. Mennyit? Nem tudom. Lehet, hogy elkérik ezt a papírt, lehet, hogy nem. Addig tedd el valahová.

Valószínűleg arról van szó, hogy az ügyintéző lusta dolgozni és mindenkinek kiküldi az egységcsomagot, még ha csak egy fogkefét is rendelt. Aztán majd lesz valahogy.

Félelmetes. És én még azt hittem, hogy a Postánál nincs lejjebb.

Viszont most már értem, miért drágább az Amazonnál a papírkönyv, mint az e-book. Az utóbbit kifizetem, letöltöm, kész, olvashatom is. Nem szarakodik az idegeimmel semmilyen hivatal, semmilyen szervezet.

2 Comments

  1. Már csak azt nem értem, hogy miért kellett Európán kívülről rendelni az Amazonról? Van olyan, ami az angol vagy német oldalon nincs fenn? (a juharszirupba áztatott mályvacukron kívül…)

  2. Én a tesómnak küldtem szülinapra egy elektronikus író táblát, ami egy picivel lépte át a 100e forintot. Ez is Amazonról ment. És gondoltam, ha már úgyis rendelek, melléteszek két kacatot a gyerekeknek is. Ezek ilyen egyszerű bigyók, hogy megnyomod a gombot, és mindenféle vicces hangot ad ki. A kettő együtt nem tett ki 10e forintot.

    Nálam is jött egy hasonló értesítés, hogy vámolni kell. Elsőre gondoltam, hogy a nagy elektronikus dolog lesz az, mert pont átlépte a 100e forintot. De nem! A két kis játék vacak lett a vámköteles. A miértet itt sose tudtam meg. Hasonló papírok jöttek, hasonló okosságokkal. Még valami olyasmit is mellékelnem kellett, amiről egész biztos voltam, hogy nem lesz olyan papírom. Már a Photoshoppan is gondolkoztam.. Mindezt nehezítette, hogy én külföldön vagyok, minden az én nevemen van, de a tesóm címére érkezik. Tehát már majdnem ott tartottunk, hogy kell egy meghatalmazás tőlem, hogy ő fizeti a vámot, vagy valami.

    Aztán jó 2 hét üres szórakozás után megjött a csomag. Pont ugyan így, hogy nem kellett hozzá semmi, csak simán megjött.

    Én egyébként arra gondolok, hogy nekik valami kvótájuk van, hogy mennyi papírt kell elherdálniuk. De akkor miért nem viszik haza és fűtenek vele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading