Elromlott a fizika

Még mindig nem hiszem el: meghülyült a buborék a vízben.

Nagyon hosszú kerti projektbe kezdtem bele: kezdve onnan, hogy bepolcozom a faházat, odáig fogunk eljutni, hogy tavasszal kiskutyánk lesz. Igen, ezek összefüggnek… de most nem fogom elmagyarázni.

Elmentem bótba, vettem ötven méter tetőlécet.
Leszabtam az első darabot, majd szóltam Nejnek, jöjjék segíteni. Elvégre ez lesz az első beszerelt léc, később ehhez fogom vízberakni az egész miskulanciát. Ennek szuper pontosnak kell lennie.
Egyesült erőkkel felszereltük. Hátraléptem. A léc olyan ferdén állt, mint pályabíróban a gerely.
Megráztam a fejemet, ráraktam a vízmértéket… a buborék tökéletesen középen volt. Akkor a házat raktam volna össze ennyire ferdén? Csak nem. De akkor mi van? Megfordítottam a vízmértéket – az eleje került hátra – és a buborék rögtön azt mutatta, amit láttam is: baromi ferde a léc. Na de hát… ugyanaz a lap van alul. Pár percig csak fordítgattam a vízmértéket, de az masszívan mutatta, hogy kifordult a világ, ó kárhozat. Lekapartam a koszt a műszer aljáról, belenéztem, hogy nincs-e valami dudor… de semmi. Ráadásul ez nem egy gagyi vízmérték, rendes vastag fém. Igaz, meglehetősen öreg már, de azért masszív.

Túl sokáig nem vakartam a fejem, elszaladtam a barkácsboltba, vettem egy másikat. Ez már rendesen mutatta is, hogy igen, a léc az ferde.

Most akkor van egy vízmértékem, mely nem euklidészi térben méri a valóságot. Ott, az Akadémián, nem érdekel ez valakit? Vagy lehet, hogy az az óriás részecskegyorsító kavart volna be?

5 Comments

  1. Keress másfél-két méter átlátszó gumicsövet, mindkét végét fogd a kezedbe, töltsd fel úgy vízzel, hogy majdnem tele legyen – kész a vízmértéked. :-)

  2. lehet megis keletkezett abban a reszecskegyorsitoban fekete lyuk, csak meg nem vettek eszre, a te vizmerteked az elso eszkoz, ami detektalni tudja…

  3. Hát, igen. Vagy magában a vízmértékben van a fekete lyuk.

  4. a buborék az inverz fekete lyuk, átlátsz rajta.

  5. Feltalálódott a nagymértékben lyukas vízmérték.
    :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *