Vadon szava – utánlövés

Próbálok kulturált lenni, de nehezen fog menni: rohadjon meg mindenki, aki tűzoltóegyenruhát viselve képes megszorult embereket érzéketlen barom módjára szivatni.
Tények:

 • A macskakaland előtt pár nappal voltak kint az utcánkban, egy csatornába esett kutyát mentettek ki.
 • Itt van egy történet Szilytől. Első szóra kimentek a kutyáért. Két kocsival. Ingyen.
 • És akkor itt van az én esetem. Az első hívásra elhajtottak a faszba, hogy nekik tilos állatmentésre kivonulniuk. Ez a 105 volt. A második hívásra azt mondta a faszi, hogy kijönnek, de a kiszállás 2-300000 forint lesz. Ezek a kispesti tűzoltók voltak. Mindezt úgy, hogy világosan elmagyaráztam, a macska olyan szerencsétlen helyen van, hogy semmilyen más megoldás nincs a leszedésére. A korábban általuk megadott telefonszámok közül az egyik nem létezett, a másikon lévő faszi elhajtott a büdös picsába, hogy mit képzelek róla.
  Ha nincs egy hegymászó haverom, aki éjszaka(!) kirongyolt, mászott egy órát és végül lehozta a jószágot, akkor az a macska már nem él. (Tegnap járt volna le az egy hét, ameddig egy macska kibírja víz nélkül.)

Most akkor mi van? Van, akinek kijönnek, van akinek nem? Esetleg attól függ, jó kedve van-e a telefont felvevő tűzoltónak? Esetleg kell egy tűzoltó rokon, vagy ismerős? Vagy az is elég, ha az ember újságíró?
Eh, a magam részéről berágtam a tűzoltókra. Mondhat bárki bármit, én már úgy könyveltem el őket, mint egy érzéketlen, pénzéhes, lusta bagázst. Tudom, sokan dicsérik őket – de az másodkézből jövő információ. Ez viszont saját tapasztalat.

23 Comments

 1. langlovagok.hu olvasgasd.

 2. annak ellenere, hogy “macskaparti” vagyok, itt nem tudok egyeterteni, ti. nekem nehezen lenne indokolhato, hogy a tuzoltok nem tudnak odaerni egy valodi tuzesethez, vagy balesethez amiatt, mert epp egy szerencsetlen macskat/kutyat/papagajt hajkurasznak a fa tetejen. Oszinten szolva nem szoktam az ilyen – langlovagok-on lathato – kivonulasokat sem erteni: ki finanszirozza, valoban feladatuk-e ez, mi donti el hogy mennek-e – hiszen minden fennakadt macskahoz nyilvan nem mehetnek ki. jo volna tudni ezekre a kerdesekre a valaszt.

 3. Hát, márpedig ez így működik. Nyilván ha állatmentés közben kapnak egy riasztást, akkor hagyják az állatot a francba és rohannak a tűzhöz. Ne tudd meg, hányszor láttam Egerben a lakótelepen szolgálati időben a majomketrecben focizó tűzoltókat gyerekkoromban. Náluk volt a cucc, tudták, ha rájukcsörögnek, akkor rohanni kell. Egyébként meg foci.
  Ez egyfelől. Másfelől pedig írtam, hogy _más megoldás nem létezett_. A haverom nem vette fel a telefont, biztos voltam benne, hogy valahol külföldön mászik. Mi megpróbáltunk feljutni, nekem olyan 13 méterig sikerült, öcsém bevállalósabb volt, neki összejött a 14 – de a macska olyan 16-17 körül volt. A fa valami jegenyeféleség volt, az ágai annyit bírtak, mint egy ropi, sorra törtek, ahogy másztunk. Nem volt egy életbiztosítás, mindenféle kötél meg egyéb biztosíték nélkül akrobatizálni a fán. A jegenye ráadásul annyira bent volt a ligetben, hogy se kosaras, se darus autó nem fért volna hozzá, csak létrás – az meg csak a tűzoltóknak volt. Nem kellett volna helyszínt lezárni, bűvészkedni a környékkel, hiszen ez egy néptelen út, tisztással, tehát hely is lett volna bőven. Egyszerűen ki kellett volna jönni az Üllői úton a Határ úttól durván a Baumaxig, rátolatni a ligetre, kitolni a létrát, levenni a macsot és kész. Max 45 perc.
  Ehelyett jött ez az ordenáré hazudozás: hogy tilos, meg hogy sokszázezer forint.
  Ha végül a srác nem hívott volna vissza, akkor az lett volna a történet vége, hogy még jó egy napig hallgathattuk volna a házban, milyen keservesen nyávog a macskánk, miközben szomjanhal. Szerinted ez így normális?

 4. Megértem az elkeseredésedet… de nincs igazad: ahogy írtad is felvette valaki a telefont aki lerázott, de ez csak őt minősíti nem a többieket.
  Azért ne felejtsük el hogy amit egyébként a tűzoltók csinálnak (annyi pénzért amennyiért) az nem semmi.
  Örülök hogy jó vége lett a sztorinak!

 5. De aki felvette a telefont, az nem egy istenhátamögötti kirendeltség sudri ügyeletese volt, hanem a 105.

 6. Megertem hogy kinos volt a helyzet, plusz az aggodalmat. Egyebkent talan magatol is lejott volna, ha az ehseg/szomjusag nyert volna a felelemmel szemben, de ez csak azert gondolom, mert farol vegelgyengulesben lehullott macsekrol meg nem hallottam; eleg jol eltalalt konstrukcio a macska.

  Tuzoltokkal pedig valoszinuleg az lehet a helyzet, hogy hivatalosan ingyen tilos, az ara pedig valoban 1-2-300000 Ft (hidrol leszedett embereknek ki is kuldik a csekket, allitolag), de ahogy mas dolgoknal is, itt is az “es nem hivatalosan mennyiert” kerdesre jott volna az altalad vart valasz. Ezzel egyutt respekt a _field-en_ dolgozo tuzoltoknak. Jo volna ha valamelyikuk nev nelkul kommentalna. Azt is jo lenne tudni, hogyan intezik ugyanezt a “nyugaton”.

 7. Ez volt nálunk is a nagy dilemma. A következő érvek forogtak a levegőben:
  – A macska, mielőtt hozzánk került, négy évig lakásban élt. Nem tudja, hogyan kell lejönni egy magas fáról.
  – Jó eséllyel akkor már négy napja a fán volt, csak nem szólalt meg. Hogy azért nem mászott le, mert esetleg sokkos volt, vagy azért volt sokkos, mert nem tudott mit csinálni… nem tudom.
  – A felső részen (14-16m) egész jól elvolt, fel-le mászkált… de utána jött lefelé egy másfél méteres szakasz puszta fatörzs. Semmi ág, semmi kapaszkodási lehetőség. Valószínűleg ezt nem tudta legyűrni. (Az a rutinja, hogy ilyenkor háttal kell leereszkedni, az nem volt meg.)

  Mindezektől függetlenül, lehetett volna várni, hogy a szükség mit hoz ki belőle. De a folyadékhiány miatt csak egy napunk volt – és nem akartunk az életével játszani.

 8. Igen, abban en is egyetertek, hogy ha tuzeset van, ne mentsenek macskat. De egy dolog a szakmai indoklas, mas dolog pedig az, hogy elhajtjak az embert a halal f*ara, holott nyilvanvaloan nem veletlenul hivta a 105-ot. Ketsegbeejto…

 9. Az aroganciára: tudod hányan szopatják a tűzoltókat napi szinten kamu bejelentésekkel és akár hasonló állatmentési hívásokkal? Sokkal nagyobb a felelősség minthogy kimennek pár kilométerre. Mivan ha pl defektet kapnak és máshol emberéletet kellene menteni? Hogyan számol el ezesetben a “riasztást” elrendelő? Tehát ahova kimentek az egy nem hivatalos akció volt, és könnyen lehet, hogy egy ismerősnek kockáztattak.
  Ráadásul amennyire meg vannak becsülve a tűzoltók anyagilag, annak többszörösét csinálják, ráadásul mindig övék a piszkos meló.
  Én értem, hogy a szívedhez nőtt a macsek, de szerintem maradjunk korrektek ezzel a szakmával!

 10. Majd akkor leszek korrekt, ha hivatalosan is megtudom, miért szabad két tűzoltóautóval kivonulni a belvárosba kiskutyát menteni és miért tilos a külvárosba macskát.

 11. Hát barátom, eléggé fura az, amit irtál. Igaz nem vagyok tüó, és nem is áll szándékomban az lenni. Viszont kurva sokat vagyok közöttük, igy van némi sejtésem, mihez kell kimenniük, és mi az amit bérmunkában végeznek, vagy egyáltalán nem mennek ki. Az állat mentéstis ilyen, világosan van szabályozva mik a lehetőségek. Azt sem igen tudom Lhinni, hogy a 105-öl elhajtanak a picsába (ez több ok miatt sem lehetséges). Az is fura hogy ekkora összeget mondtak volna ha kimennek. Ennyi lóvéért az egész szerállomány tudna vonulni…

  Elhiheted itt Pécsen is nem egy esetben mennek macsekot levadászni a fáról, kutzyát kihalászni kutból, sőt, galambot kivakarni az erkély rácsai közül meg egyéb elcseszett helyekről, de egyszer sem nyomták a számlát a gazdi orra alá hogy lehet csengetni a melóért. Ha viszont veled ez történt, amit irtál, akkor kurvára ne általánosits, legyen annyi vér benned hogy bemész a laktanyába, megkeresed a parancsnokot és neki adod elü a dolgot élüben, és nem itt a neten kurvaanyázva a tűzoltókra….

 12. Hát, te sem vagy túlzottan szociális. Ideállítasz, fogalmad sincs, ki vagyok – és a képembe vágod, hogy nagy nyilvánosság előtt szándékosan hazudok, ergo rágalmazok. Úgy, hogy erre az összes alapod annyi, hogy márpedig a tűzoltók nem ilyenek. Ki a fészkes fene vagy, hogy azt képzeled magadról, hogy ilyeneket írhatsz? Kurvára szarok rá, hogy Pécsen hogyan viselkednek a tűzoltók, amikor engem Pesten egymás után kétszer is ilyen aljas módon ráztak le. És mi az, hogy ne általánosítsak? Két próbálkozásból két görény válasz. Ebből azért már lehet következtetni, különösen úgy, hogy ezek után többször már nem volt kedvem próbálkozni. A tűzoltóparancsnokhoz meg járkáljon az, akinek két anyja van. Sem időm nincs rá, sem bizonyítékom, sem kedvem velük találkozni.

  legyen annyi vér benned hogy bemész a laktanyába, megkeresed a parancsnokot és neki adod elü a dolgot élüben, és nem itt a neten kurvaanyázva a tűzoltókra….
  Hallottál már arról, hogy nyilvánosság? Ha valaki tetű módon viselkedik, akkor megírják róla, hogy tetű. Ez is egy módszer.

 13. Kedves JoeP! Sajnálom, ami a macskáddal történt, örülök, hogy kapcsolati tőke bevonásával happy end lett a történet. ÉS teljesen igazad van abban, amit a tűzoltókról mondasz. Az én férjem pl. tűzoltó, és valóban, pénzéhes. Fene a pofáját, van még 2 másodállása. De lusta dög ám! Azokon az éjszakákon, amikor nincs szolgálatban, itthon ALSZIK, ahelyett h dolgozna!! Érthetetlen! És amit még említettél, hogy érzéketlen: hát ezt el kell mesélnem. Képzeld, sokadik év után már csak a fejét csóválja, mikor azt mondja: “ma is összeégett kisgyereket találtunk. lehet, hogy párran megint kilépnek.” De azért, hogy valami jót is mondjak róla, szereti a macskákat. Nekünk is van.
  De persze honnan tudnád… “Fogalmad sincs”, hogy ki Ő. Csak irogatsz itt sértő dolgokat teljesen általánosan. Amikor meg neadjIsten majd a lángok nyaldossák a hátsódat, akkor meg ezek a “barmok” lesznek azok, akik kivisznek, és hidd el, nem szeretnéd, h előtte megkérdezzék, h “mondcsak komám, te szeretet a tűzoltókat?”

 14. Kedves 13JoeP!
  Elhiheted, én is szarom le ki vagy kurvára nem érdekel. De azt mocsokul gerinctekennek tartom, ha egy szaros nikk mögé bujva sértegetsz és főleg minősitesz olyanokat, akik azért vannak, hogy esetleg ha bajba kerülsz, gondolkodás nélkül segitsenek. Legyen annyi vér benned ne egy nick mögül ugass, hanem tedd személyesen. Vgagy ha olyan fasza csávó vagy, itt a számom, egyeztethjetünk időpontot, és a többit lehet szóban rendezni: 06 30 5926899

 15. “Hallottál már arról, hogy nyilvánosság? Ha valaki tetű módon viselkedik, akkor megírják róla, hogy tetű. Ez is egy módszer.”
  Hopp erre elfelejtettem válaszolni, bocsi. Igen, egy módszer. De akkor ne felejtsd ide irni a neved is, és nem csak egy nick legyen. Igy fer a dolog nem? Ja ehhez nem fülik a fogad?

 16. Na, figyelj. Beesel ide és rámtámadsz mindenféle baromsággal.

  1. Könnyű lenne most azt mondanom, hogy olvasd végig ezt a 3 évet, amióta ez a blog megy. Nem mondom, mert rengeteget kellene olvasnod. De többtucatszor szerepel benne a nevem, a lakcímem, térkép, rajta bejelölve, hol lakom, emellett egy csomó fénykép a házamról, tömérdek a szobákról. Biztos vagyok benne, hogy benne vagyok az 5 legkevésbé anonim blogger kategóriában.
  Egyszerűen megint ugyanabba a hibába estél: feltételeztél valakiről valamit és már ész nélkül neki is rontottál. Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen szánalmas bárkit is az anonimitás miatt csesztetni a neten.

  2. Rögtön azzal kezdted, hogy hazugnak és rágalmazónak neveztél. Őszintén szólva mi a fészkes fenére számítasz ezek után?

  3. Abból, hogy te más embereket ismersz, és ez nem vág össze azzal, amit itt olvastál, azt a következtetést vontad le, hogy csak én hazudhatok. A helyzet viszont az, hogy én – akárhogyan is hőzöngesz – hallottam azokat a mondatokat, méghozzá meglehetősen felfokozott állapotban. Öcsém is, én is előtte kockáztattuk az életünket azon a nyomorult fán, miközben két tűzoltó blazírtan küldött el minket a fenébe.
  Nyilván én is tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki ilyen – de én, a merítésemre ilyen mintát kaptam. És ez rendesen ki is verte nálam a biztosítékot.
  Erről szólt az írás.

 17. Anna,

  Sajnálom, nem ugyanarról beszélünk. Semmi bajom a férjeddel.

 18. Ja, és tessék már értelmezni a leírt szöveget:

  rohadjon meg az összes érzéketlen barom, aki tűzoltóegyenruhát húzott magára.

  Ez nem azt jelenti, hogy rohadjon meg az összes tűzoltó… hanem azt, hogy rohadjon meg az összes _érzéketlen barom_ aki a tűzoltók között van. Akinek nem inge, az egyszerűen ne vegye magára.

 19. “Eh, a magam részéről berágtam a tűzoltókra. Mondhat bárki bármit, én már úgy könyveltem el őket, mint egy érzéketlen, pénzéhes, lusta bagázst.”
  Én ezt sajnos nem tudom másképp értelmezni, mint ami. Legközelebb törekedjünk a pontos megfogalmazásra… Köszönöm, Anna.

 20. Igazad van, ezért a mondatért kár volt.

 21. “rohadjon meg az összes érzéketlen barom, aki tűzoltóegyenruhát húzott magára.”

  Józsi, nem csoda, hogy félreértette Maestro is és Anna is. Ha azt írnád le, hogy “rohadjon meg az összes tolvaj cigány”, akkor szerinted hány bíró/ombudsman/jogvédő/okoskodó fogadná el a fenti érvelésed?

  Talán szerencsésebb lett volna valami ilyesmit írni:

  “Respekt a rendes és áldozatvállaló tűzoltóknak, de akik kibasztak velem, azok rohadjanak meg.”

 22. Igazatok lehet. Az első mondatot átfogalmaztam, hogy azt fejezze ki, amire eredetileg is gondoltam.
  Az utolsó általánosítást meg áthúztam. Azért nem töröltem ki, hogy ha valaki idetéved, lássa, miről folyt a vita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.