RSO3Na – megfejtés

Meglepett, mennyi próbálkozás volt. Ezek szerint csak maradt valami értéke az olyan személyes nyereménynek, mint egy szignált karikatúravázlat.
Csak éppen korrekt megfejtés nem jött.

Addig sokan eljutottak, hogy ez valami vegyület – bár a pontosság azért hiányzott. Jött olyan válasz, hogy nátrium-petróleum-szulfonát. Ezen meglepődtem, mert ilyenről még csak nem is hallottam. A petróleum az egy olajfrakció, nem pedig vegyület. (Ettől persze a név még létezhet a köznyelvben.) Viszont a szulfonsav nátriumsója ígéretes tipp volt. Egy másik tippben az jött, hogy nátrium-lauril-szulfát. Ez sem volt olyan nagyon rossz, de ez egy konkrét vegyület – én pedig vegyületcsoportról írtam. A valami szénhidrogénlánc szulfátjának a nátriumsója is igen közel volt: ha nem is szulfát szerepelt a címben, a lényeg szempontjából szulfát/szulfonát… egyre ment.
Nos, az RSO3Na valójában egy érdekes vegyülettípus. Nem konkrét vegyület, hanem egy csoport. Az a nevük, hogy nátrium-alkil-szulfonátok, és attól lesz belőlük csoport, hogy az R, azaz alkil gyök tetszőleges hosszúságú telített (CH3-CH2-……-CH2-) szénláncot jelent.
Mitől olyan különleges ez a csoport? Attól, hogy a hosszabb szénláncú példányok remek detergensek. Vagy emulgeátorok, vagy tenzidek… kinek melyik tetszik jobban. Ennyiből jó megfejtés volt a nátrium-lauril-szulfát is, mert az is jó detergens.
Idáig több versenyző is eljutott – hiszen a detergens hatásuk miatt alkalmazzák ezeket az anyagokat mindenféle tisztítószerekben. Sőt, egy versenyző ki is mondta a bűvös szót: emulgeátor. Innen már csak egy lépés kellett volna ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is működnek ezek az anyagok, minek köszönhető a tisztító hatásuk? Ezt az utolsó guglizást nem tette meg senki, pedig itt rejlett a magyarázat. Ezzel a guglizással lehetett volna megtalálni ezt az oldalt, vagy ezt az oldalt, esetleg onnan továbbmenni ide.

A nátrium-alkil-szulfátok azért különleges anyagok, mert egyszerre két, egymástól távoli világban is egyformán otthon vannak. A hosszú alkil csoport miatt befogadják a szerves anyagok. El tud vegyülni közöttük, tudja, mitől döglik a légy szerveséknél. De a nátrium-szulfát/szulfonát miatt szívesen látott vendég a szervetlen világban is. A vízmolekulák barátságosan körbeölelik, maguk közé húzzák. A nátrium-alkil-szulfát pontosan tudja, milyen a vízmolekulákkal együtt lazulni.

Vegyük észre, az írásban megemlített személyek, csoportok hasonlóan különleges egyének. Egyszerre otthon vannak a karikatúra világában: ismerik a szakmai fogásokat, elsőre kiszúrják, mi az olcsó megoldás, mi a sokat csiszolt poén, mi az utánozhatatlan zsenialitás. De ugyanannyira otthon vannak az informatika világában is – hiszen egyébként nem tudnának hiteles IT karikatúrákat adni az infomunkások kezébe. A felsorolt weboldalak pedig mind-mind kísérletek voltak a két világ közelbe hozására. Karikatúrák segítségével szerettek volna az alkotók informatikai fogalmakat, informatikus gondolkodást megértetni az érdeklődőkkel. (Már persze amelyik alkotó eljutott idáig.)
Nos, ennyi lett volna a kapcsolat. Persze, mint minden hasonlat, ez is rossz, gondoljunk csak arra a könnyen adódó szójátékra, hogy mosóhatás – agymosóhatás.

Habár idáig senki nem jutott el, de fredi jutott a legmesszebb: ő használta az emulgeátor kifejezést. Gyakorlatilag elcselezett a gólvonalig, aztán kinézett az edzőpadra, hogy most hogyan tovább. Értékelve a teljesítményt, őt hirdetem ki győztesnek. A kapcsolatfelvétel hamarosan meg fog történni. :)

ps:
Elkészült az RSS a Technet blog azon írásaihoz, melyekben karikatúrák is lesznek.

7 Comments

 1. Ó, anyám.

  Olyan érzésem volt, mint amikor Sherlock Holmes elmagyarázza Dr. Watsonnak, hogyan következtette ki, hogy a gyilkos valaha ugyan jómódban élt, de már nélkülöz, valamint sapkát hord és balkezes.

 2. Vagy gépészetileg: mi az anyaleszúrókés?

 3. Egyszerűen döbbenetes ahogy jár az eszed! :)))

 4. 8-) . Juhe!! Reszemrol a megtiszteltetes. Level ment.

 5. Kurbli szia, tudod milyen nehez volt beszerezni azokat keseket anno. Sokszor a gyartotal vettuk kolcson aktataskaban, literes okmanybelyegekert cserebe. Jo par taskam banta.



 6. Level visszapattant 8-[

  Vaši zprávu
  Date: Wed, 02 Jan 2008 19:14:42 +0100
  se nepodařilo doručit na následující adresy:
  ……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *