Jamba

Na, ez az, amitől felszalad bennem az ideg.
Jött a fiam, legörbülő szájszéllel, hogy most mit csináljon? Ma már a második sms-t kapja valami számról és mindegyik sms levett tőle ötszáz forintot. És ez már nem az első alkalom.
Megnéztem az üzenetet, örömmel közölték vele, hogy megnövelték a kreditjét, letölthet x darab csengőhangot, logót, lófaszt.
– Jártál már itt? – kérdeztem.
– Soha – válaszolta.
Az üzenetben volt egy weblap: http://www.jamba.hu. Elmentem, megnéztem, semmi extra. Kerestem valami leíratkozás linket, de semmi ilyesmi nem volt. Se egy telefonszám.
Újból megnéztem az üzenetet, abban volt egy ügyfélszolgálat szám: 06-1-7774852. Oké, felhívtam. Egy kedves női hang csacsogta be az IVR menüt, a következő választási lehetőségekkel:
1-es gomb: Nem akar tőlünk rendelni semmit.
2-es gomb: Meg akar szabadulni tőlünk.
3-as gomb: Pénzes sms-eket kap tőlünk és nem szeretne több ilyet kapni.
Basszus.
Megnyomtam a 3-as gombot, bekérte a telefonszámot, beadtam, erre közölte a géphang, hogy a telefonszámot törölték a nyilvántartásból.

Akárhogyan is számolom, a gyerektől eddig több ezer forintot szedtek le. Mint kiderült, egy ideig a másik is kapott, de nem mert szólni.

Emberek, ez ma legális biznisz?

5 Comments

 1. Ebből már volt botrány egy másik cégnél. Ezt a szolgáltatást egyébként egy jó nevű francia cég magyar leányvállalata vezette be az országban. Ez a történet a világon mindenhol korrektül működik, persze itthon a szolgáltatást igénybevevő cégek megoldották, hogy szolgáltatás helyett lehúzás legyen belőle.
  Bővebben:
  http://www.netsize.com/info.aspx?id=3&sid=4
  http://index.hu/homar/index.php?p=617&more=1&c=1&tb=1&pb=1

 2. Köszi az infókat. Okulásul másoknak, itt lehet örökre lemondani ezt a csodálatos szolgáltatást:
  Pannon GSM: 1741 szám, IVR: 7-3
  T-online: 1777 szám, IVR: 1-3-3-2-4-2-1

 3. Ja, mindkét esetben kártyás telefonról van szó.

 4. Sajnos ez (is) ma kis hazánkban megtehető…
  Amikor nem aludtam a kutyák násza miatt, hajnalban már nem tudtam magammal mit tenni, kimentem lezuhanyozni, hogy akkor nekikezdek a napnak (4 óra felé…). A rádióban valami betelefonálós műsor volt, éjszakai baglyoknak és hülyéknek, akik ilyenkor kiélhetik magukat. Telefonált egy öreg néni, érzésem szerint a második kategória volt, de ami miatt betelfonált, az jogos: szegény jelentkezett az RTL-en szombat-vasárnap délelőttönként futó idióta telefonos játékba (f, a, z, s – rakjon ki a betükből nemiszervet, és 15 ezer forintot is nyerhet…). Nyert is ötvenezret a nyanya, majd a következő héten rátelefonált a szolgáltató, hogy ugye tud róla, hogy az emeltdijas játék miatt ebben a hónapban 130ezer lesz a telefonszámlája…? Mert apróbetüvel ottan, hogy percenként fél vagyon, csak azt nem látja senki…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *