Gondolatok monoton

Érdekes kérdés, ki mivel üti agyon az időt, amikor valami olyasmit kell csinálnia, amihez nincs szüksége agyra, ellenben az a valami egy monoton, unalmas tevékenység.
Kicsi gyerekként szorozgattam, később gyököket vontam. A csúcs mindenképpen az volt, amikor már családfőként egy hét alatt kellett lefestenem házunk összes radiátorát: volt közöttük négy darab 66 tagos Dunaferr acéllemez radiátor és két darab 24 tagos. Nem mi építettük a házat és a fűtés enyhén túl volt méretezve – ekkora méretekkel futballstadionokat szoktak fűteni. (Akkoriban képben voltam: éppen radiátorméretező szoftvert fejlesztettem az első munkahelyemen.)
Leszedni nem tudtam a dögöket… emiatt lefújni sem, maradt az ecset. Az első 1 órában, amikor lefestettem 5 tagot, azt hittem, innét fognak elvinni a diliházba. Később elkezdtem agyalni egy közeli olvasmányomon – szó se róla, volt min, nem egyszerű anyag. És ahogy kezdtem megérteni, úgy ugrottak be korábbi olvasmányok. Rájöttem, hogy az Emberi Jelenség és a Lélektani Típusok tkp szintén ugyanezt feszegetik, de mindhárman teljesen máshonnan közelítik meg. Életreszóló élmény volt a három elméletet/nézőpontot összekeverni és kialakítani belőle egy elfogadható világképet.
Közben észre sem vettem, a radiátorok lefestődtek maguktól.
Persze ez régen volt, azóta már beleuntam/belefáradtam a világmegváltásba, csendben nevelem a kölyköket, ápolom kertjeimet.
És napi 3 órában tekerem a pedált.
Mely tevékenység csak pár napig volt izgalmas. Ma már az adrenalin csak a vázra írt felírat formájában kisér az úton. Ne érts félre, élvezem, meg összehasonlíthatatlanul jobb, mint a BKV vagy az autós közlekedés Pesten – de a másfél óra hajtás mindig ugyanazon az útvonalon elég sivár tud lenni. Még szerencse, hogy előkaptam a régi jó módszert és különböző szellemi kalandokkal múlatom az időt. Ilyesmikkel:

Sztori mesélés
Rengeteg van. Vagy szerencsém volt, vagy csak jó az emlékezőtehetségem, de elég sok bizarr dolog rémlik a múltból. És persze képzeletben mindig elő tudok kapni olyan személyt, aki nem volt ott és aki feszült figyelemmel hallgat végig.

Lottó ötös
Tuti megoldás. Már sokadszor próbálom, de még mindig csak ott tartok, hogy a képzeletbeli házban hogyan alakítom ki az otthoni számítógép hálózatot.

Munkahelyi tervek
Amikor van tervezési munkám, kifejezetten hatékony dolog kerékpározás közben végigmenni a folyamaton.

Magánjellegű tervek
Hová menjünk nyaralni? Miből? Felújítsuk a lakást vagy inkább adjuk el és vegyünk valami jobbat? Miből? Hogy áll a kocsi? Melyik hibáját javítassam ki előbb? Miből?

Szexuális felvilágosítás
Ez van. A gyerekek benne vannak a korban, lassan el kell velük beszélgetni. És jó, ha az ember előre kidolgozott fordulatokkal készül a beszélgetésre – hacsak nem akarja magát a ‘méhecske/virág’ sablonnal kiröhögtetni. (A lánnyal az első – biológia jellegű – beszélgetés már megvolt. Még lesz egy, a szexről. Hátha tud valami újat mondani.)

Blogbejegyzés
Bizony. Egyre többször esik meg, hogy hazadobok egy pár szavas e-mailt, hogy miről akarok majd írni, de sosincs idő kidolgozni a témát.

Karikatúra pályázat
Hasonló az előbbihez. Időrendben fel vannak írva a pályázatok, a témákat általában megjegyzem, kerékpáron meg lehet ötletelni.

Ezek voltak a jó időtöltések. Létezik egy negatív vonulat is: kijön elém egy barom, leszorít az útról egy másik, gyalogos kezd el velem ordibálni, mert hangyafasznyi agyába már nem fér bele a ‘kerékpárút’ fogalma – ilyen sokszor előfordul. Ronda csapda belelovalni a fantáziámat, hogy hogyan sütném meg lassú tűzön, meg hasonlók… a frusztrációk megjegyzése, dédelgetése a stressz melegágya, márpedig a kerekezés pont a stressz eliminálására szolgál.

Ha már a negatív dolgoknál járok, hagy említsek meg még két komoly veszélyt:

– Ha az ember nem figyel, könnyen összekeverheti, hogy mit beszélt meg valóságosan valakivel és mit csak képzeletben. Odamegyek valakihez, bizalmasan átölelem, miközben még csak gondolatban alakult ki vele a megfelelő viszony… roppant kínos lehet. De a fordítottja is: azt hiszem, hogy valakit már meggyőztem valamiről, miközben a valóságban még fogalma sincs, hogy miről kellene meggyőzve lennie.

– És egy idézet Weöres Sándortól:

Vigyázz, hogy világosat gondolsz-e,
vagy sötétet; mert amit gondoltál,
megteremtetted.

3 Comments

 1. Ez már megint teli találat volt! Mi a vers címe?
  Csók:
  Angeli

 2. Ez tulajdonképpen egy verses formában írt könyv, a címe: A Teljesség Felé.
  Gyakorlatilag Weöres Sándor taoista szellemben íródott világlátása.

 3. Nekem ez a kedvenc részem belőle:

  ” A vágyak idomítása
  Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De
  kivánságaid rabja se legyél.
  Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint
  szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni.
  Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat
  megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelidíted: igába
  foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes
  hatalom maga.
  Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének
  valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a
  szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod
  egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak,
  inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és
  derék háziállat lesz belőle.
  Jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek. Ápolt
  tulajdonságaid jók; becézett, vagy elhanyagolt tulajdonságaid rosszak.”

  Az egész kint van a neten, elolvashatod:
  http://www.terebess.hu/keletkultinfo/teljesseg.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *