CCsT09: Szélcsend

“Mit lehet tenni? Le kell ezt nyelni, mi ez a gyógyszer?
Megkóstolom, kicsit keserű, kicsit félek, mégis beveszem, legyen vége.”

Illés Lajos – Bontovics Kati: Kicsit Keserű

__________________________04.22; hétfő

Ezért nem szeretem annyira a cliffhanger befejezéseket, de az előző, baromi hosszú írást már be kellett, túl hosszú lett volna, ha bevárom az újabb fejlemények végét. Így viszont az lett belőle, hogy az olvasók kénytelenek voltak körmüket rágva idegeskedni, vajon túlélte-e a főhős.
Túlélte.
A borzalmas szombat éjszaka után vasárnap reggel ráálltam a Voltaren+Aszpirin párosra, enni pedig pirítós kenyeret ettem főtt tésztával. Ez ment hétfő estig, amikor is kedd reggelre elmúlt a torokfájás. Most megúsztam.

__________________________04.24; szerda

Nyugaton a helyzet változatlan. A fogam egyfolytában, de szerencsére nem túl erősen fáj, a számban a gumók nem húzódtak vissza. A lábam szintén változatlan, kibírnám fájdalomcsillapító nélkül, de akkor nem tudnék bringázni, márpedig erősítenem nagyon kell, ha már a fogam miatt nem megy a gyógytorna. A torkom továbbra is ingadozik, fogalmam sincs, miért, de úgy néz ki, tartós reflux alakult ki. (Illetve sejtésem van, immár 3,5 hónapja szedek folyamatosan olyan fájdalomcsillapítókat, melyeket max 5 napig lehetett volna szednem.) Mindenesetre jön föl a sav és marja a torkom, na meg a hátsó fogakat.
Szóval így.
A legnagyobb baj viszont mentálisan van: nemrég még erős és határozott ember voltam, mostanra viszont egy béna, kezelhetetlen fogfájástól szenvedő gyomorbajos nyomorék lettem… és nagyon nem látom a végét. Nyilván az sem segít a dolgon, hogy tudom, két hét múlva szétbontják az állkapcsomat és csak nagyon hosszú kinlódás után lesz normális fogazatom.

__________________________04.25; csütörtök

Oké, tegnap – abban a rohadék sötétszürke egész napos esőben – megvolt a szokásos mélypont. Ma már süt a nap és én is átgondoltam a helyzetemet. A probléma gyökere az, amiről korábban is írtam: mást értettem gyógyulás alatt, mint az orvosok. Azt képzeltem, hogy április második felére rendben lesz a lábam, májusban már csak vissza kell erősítenem és júniustól indulhat a túraszezon. Nos, nagyon nem így van, a teljes gyógyulás eleve lassabb folyamat, ráadásul ez a fogprobléma durván belekavart: egyrészt kinyírta a májusi erősítési elképzeléseimet, másrészt a gyógytornát is kizárta, emiatt hiába tudok szinte minden mozdulatot, ha még nagyon fájnak. Hiányzik a célirányos torna, de ha lehajolok, már hatalmasakat nyilall a fogam.
Jó, akkor mi van?
Az van, hogy türelem. Nem lesz gyors gyógyulás, sőt, sokkal lassabb lesz, mint ahogy az erős kezdés után várni lehetett. El kell fogadnom, hogy akár még a túraszezont is bukom. Az elejét biztosan, hacsak nem történik addig valami csoda. Semmit nem segít, ha dühöngök, meg toporzékolok. Most le kell nyugodnom valahogy, összeszednem annyi mentális erőt, hogy kibírjam a májusi csontfaragást.
Aztán a nyár meg olyan lesz, amilyenre sikerül.

6 Comments

 1. Először is, őszinte részvétem, ez a saga borzalmas lehetett!

  Másodszor is, fogorvos ismerős szerint az ilyen meggyűlős gyulladásokra meglepően hatásos a Mentolin szájvíz a célterületen ecsetelve, amíg nem jut el az ember szájsebészhez (tüneti kezelés, de megijed tőle a gyulladás, összébb megy a duzzanat).

  És a refluxra nekem terhesen tök sokat segített az Acidophilus (ez egy bélbaktérium, bármilyen márka jó), és azóta is ezt veszem be, ha gyógyszerszedés miatt hasonló problémám van. (Természetesen kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, de hátha neked is beválik.)

  • Köszi. Az Acidophilus-t lehet kipróbálom, a közeli DM-ben kapható. (Ahogy nézem, ez probiotikum, a bélrendszerben dolgozik, azaz elvileg semmi hatása nem kellene, hogy legyen a gyomorban lévő folyamatokra. Úgy sejtem, azzal segít, hogy puffadásgátló, ezáltal csökken a nyomás a gyomron.) Én egyébként Pantoprazolt használok, ez az egyik leghatékonyabb savcsökkentő tabletta, ha nem szedtem volna folyamatosan, már nem lenne gyomrom. Mentolin szájvíz viszont – a net szerint – egyedül Győrben kapható, mindenhol máshol csak spray van, annál viszont nem írják a gyulladáscsökkentő hatást. (Pontosabban, most nézem, hogy sprayt se nagyon lehet kapni.) Ez se lenne rossz, mert megint emberkedik a tályog, de a tüneti kezeléssel már nem érek sokat, május 6-ig nem húzom ki. Egyelőre aszpirint és voltarent szedek rá, ezeknek a nem szteroidoknak van gyulladáscsökkentő hatásuk, sőt, az aszpirin fel is erősíti a diklórfenák hatását, ezekkel most elvagyok.

   • Nekem a (Cotini Folium) Cserszömörcés Szájvíz (ez a termék neve) szokta lehúzni a gyulladást. Ahogy elnézem, a Mentolin is gyógynövényes, nem találom most a leírását, hogy mifélék vannak benne. Azzal ellentétben ez viszont mindenhol kapható, patikában, DM-ben… és nem is drága. A ráírtakkal ellentétben én felesben higitva öblögetek vele, félig öntöm a kupakját, felöntöm vízzel, és úgy. Pár nap alatt rendberak.

 2. Solumnium Coral/Pental (lánykori nevén Oral/Dental) sztem. Ecsetelésre, öblögetésre is használható. Egyes gyógyszertárakban kapható.
  Eddigiekért őszinte részvétem. Kitartást, gyógyulást kívánok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *