A Garmin mongyonle

Megint megcsinálta. Azaz nem véletlen, hanem általános hiba.

Futottam egyet. A szokásos körömet az erdei futópályán. Az utolsó 200 métert elfelejtette mérni az óra. Az időt, azt nem. Emiatt rosszul mérte a vo2max értéket, a rossz érték miatt meg lerontotta a teljesítménymutatómat. Az enyémet. Nem a magáét. Emiatt a rossz érték miatt pedig unproduktívra szinezte az edzettségi állapotomat. Hiszen romlanak az értékeim.
A hülye.
Valószínűleg a következő futásnál – feltéve, hogy akkor nem hibázik – a nyakamba fog dobálni egy csomó medált, hogy milyen rövid idő alatt mennyit fejlődtem.
A marhája.

Azt még nem említettem, hogy az utóbbi időben mennyire kiröhögtette magát. Szerinte az az öt nap, amikor a viharral küszködtem a Balatonban, az relaxáció volt. A Training Status mutatót (TS) levitte a béka segge alá. (Nem, nem a kajakos társamról van szó.) Gyakorlatilag ugyanezt csinálta a bringás hétre is. Óh, 6 nap alatt 450 kilométert tekertél? Mekkora lazát pihentél, haver.

Írtam korábban, hogy amennyit csalódtam ebben a szarban, gyakorlatilag csak ezt az egy értéket (TS) figyelem. Mert az én koromban már nem akarom túlterhelni magamat.
Nos, mostantól ezt sem.

Egyszerűen nem értem, hogyan engedheti meg magának a Garmin, hogy egy ilyen vacak, pontatlan, emiatt használhatatlan eszközt bocsájt ki a piacra?
De amit meg végképp nem értek, az az, hogy hogyan engedheti meg magának a Garmin, hogy ilyen vacak, pontatlan értékek alapján ilyen határozottan nyilatkozzon a viselője egészségi állapotáról? Nem érzik a felelősségüket? Mert szép dolog az a sok, tudományosan kikisérletezett FirstBeat mutató, de ha megbízhatatlan adatokra támaszkodnak, akkor semmire sem jók. Márpedig ha valaki nem megy utána, nem ellenőrizget, akkor teljesen hamis képe lesz magáról.
Rosszabbul jár, mint ha nem is lenne semmilyen eszköze.

3 Comments

  1. Nem, nem érzik a felelősséget. Mindig ott van valahol a végén a csillag, hogy bár én ezt mondom, de mindent csak saját felelősségre. Meg hogy ez csak tájékoztató, Meg amúgy is elfogadtat a szerződést.

    Nálam pl. a Samsung esetében mindig ott van, hogy ez a WHO vagy éppen az akármelyik egészség szervezet ajánlása. Tehát neki semmi köze hozzá, csak megemlíti, hogy van egy ilyen dokumentum.
    Sajnos az IT nagy része (vagy az egész) ilyen (ezt láthattuk nálad a bécsi útnál is, hogy végül is semminek sem kell rendeltetésszerűen működnie). Amíg az eladások növekednek, addig rendben vagyunk.
    És hát ugye a múltkori írásodból is az jött le, hogy bármennyire is vacak az egész, még mindig ő van, mert az alternatívák még annyira se..

    Nálam a Samsung egyszer kihozott egy 230-as pulzust. Kinyomtattam, és kitettem a falra. Kb. ennyi, amit egy ilyennel lehet kezdeni. :P

    Én azért persze remélem, hogy egyszer túljutunk ezen a béta-tesztelős fázison, és esetleg nem másfél évre, hanem mondjuk 10 évre terveznek majd eszközt, akkor azok már jók lesznek.
    Most még mindig az adatgyűjtés, és az ismerkedés fázisában vagyunk.

  2. Én pont ezért nem mertem drágább (értsd 30 ezernél többe kerülő) órát venni, mert azoknál biztos nagyon dühítene, ha nem jól mérnek. Így meg be van tudva az olcsó húsnak híg a leve kategóriába. Az Amazfit Bip amúgy nekem elég jó, a GPS nekem elég pontos, főleg, ha olykor ráigazítok a Runkeeperben. A pulzusmérés se rossz, csak néha megugrik, és akkor egy darabig 15-20-szal többet mért. Kibírható, ez úgy 10 futásonként egyszer van max. Eddig legalábbis.

    Az edzés értékelését eleve nem akartam se az órára, se az appokra bízni, de mit is lehetne kezdeni egy olyan órával, aminél a max pulzus nem állítható, és a 220-életkor képlettel számolja?

  3. Az én esetemben jól mutatja, hogy egy tisztességes rendszerre olyan nagyon nincs is igény. Mármint aki komolyabban gondolja, az biztos nem Samsungot vesz.
    Hetente kapok egy összesítést, hogy ÉN mennyit sportoltam, majd pedig, hogy ez hogy viszonyul a Samsung felhasználók átlagához. Én minden héten a legsportosabb 10%-ban vagyok. Mindezt úgy, hogy egy picit vagyok aktív. A napi ajánlott 10.000 lépést néhány ezerrel szoktam túllépni. Tehát nem tartom magamat a sportos kategóriába. Így meglepő, hogy a Samsung szerint mégis az vagyok. Sőt! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *