Zsebkéssel szántani

A szervezés és a főzés valahol ugyanarra a sémára működik

Nej beveszi magát szombat délelőtt a konyhába, kever-kavar, süt-főz, kontya alá becsap a gőz. Aztán kora délután körbeküld egy emailt, hogy lehet jönni enni. A kaja kábé 10 perc alatt fogy el, az udvariasabbja elmormog egy ‘köszönöm az ebédet’ félmondatot és az élet megy tovább. Nej a konyhában mosogat, a lépcsőn felfelé pedig esetleg elhangzik egy félhangos ‘a múlt hétvégén jobb volt a rizs’ megjegyzés.

Hasonló érzéseim vannak, amikor kirándulást kell szervezni. Oké, ez mondjuk nem annyira látványos, mint egy konyhai felfordulás, mondhatnánk, hogy csak ülök a gép előtt és nézem a plafont. Pedig. Hová? Mikor? Ki hogyan ér rá? Mennyi pénzünk van? Mit fogunk csinálni? Mit fogunk csinálni, ha pocsék időnk lesz? Túratervek, térképböngészés. Fórumok átolvasása, Travelguide. Megkeresni a kapcsolatokat. Szállást foglalni. Másikat keresni, ha kiderül, hogy már hónapokkal előbb elfogyott a hely. Időben utalni. Hetente emlékeztetni az embereket. Pakolási listát készíteni. Mindenkinek van megfelelő túraruhája? Autó rendben? Utánfutó rendben? Matricák rendben? Utasbiztosítás. Nemzetközi zöld kártya.
Végül, ha marad idő, elolvasni mindent a környékről, hogy tudjuk, hol is járunk egyáltalán, mik történtek errefelé anno.
Aztán eltelik az a pár nap, fáradtan hazajövünk. A nappali plafonig telik saras cuccokkal, bőröndökkel, hátizsákokkal. Idővel – egy-két hét – minden a helyére kerül, lehet szervezni a következőt.
Tipikus visszajelzés: ja, jó volt.

9 Comments

 1. Javaslat: Take it easy. Mi szoktunk menni kirándulni ötletszerűen és (általában) nagyon jól szokott sikerülni – nem csak 2 napra, hanem így voltunk már külföldön is.

  Az időjárást úgysem tudod megrendelni.

 2. Annyira kevés idő és pénz van ezekre a csavargásokra, hogy igyekszem minden rizikófaktort minimalizálni.

 3. Voltatok már Cesky Krumlovban és környékén?(elnézést ,ha már írtál róla).jövő hét végére biztató időt jósolnak és állítólag olyan ,de olyan csülköt lehet ott enni….

 4. Elnézést az off-ért, de nincs fent véletlenül a neten valahol egy közeli képed arról az izéről, ami megtámadta a növényeidet?

  Ma ugyanis arra mentünk be dolgozni, hogy az épület előtt álló 3 hársfát ellepte valami bogár-rovar-istentelenség, de nagyon durván, gyakorlatilag “mozog” a fa. Első ránézésre olyan, mint a szárnyas hangya, de második ránézésre látszik, hogy nem hangya hanem valamilyen más bogár (szerintem). Érdekes, hogy nem egyformák: a fa alján levők nagyobbak, és piros takarószárnyuk vagy páncéljuk van. Középen és fent kisebbek mászkálnak és van rajtuk valami fehér (távolról olyan, mintha vinnének valamit).

  Holnap csinálok képet. A fák elkezdtek meghalni. :(

 5. Ami nálunk volt, az fehér, gyapjas-nyálkás trutymó, melyből 3-4 mm nagyságú szürke lepkék lettek.
  Nem lehet, hogy bodobácsotok van? Nálunk mindegyik hársfát ellepték, de a fa jól bírja.

 6. Cesky Krumlov még nem, de le van már foglalva szállás olyan helyen, ahol csülök a menü. :)

 7. Tipp: Cseh-Svájc
  http://hu.tixik.com/narodni-park-ceske-svycarsko-2355543.htm

  google forditoval
  Meg tudja lefordítani ezt a szöveget a jobb?
  Ezt a cikket, és kap egy érdekes bevételeit.

 8. Köszi, tényleg bodobácsunk van. Az az érdekes, hogy legalább 4 különböző fejlettségi stádiumban láthatók, ezért nem egyformák. Állítólag nem bántják a fát…

 9. @fredi juj. Es megegyszer juj. Meg megegyszer. Juj. Ez nagyon sokaig tud fajni.

  Tipp: ez nem google fordito, van par ilyen CMS, amik tudnak valami kozponti forditogepet hasznalni az oldal generalasakor. Sokszor borzaszto eredmennyel, lasd fentebb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *