Menyét?

Nem hagyott nyugodni a tegnap esti vadjárás a teraszon, utánanéztem, hogyan is néz ki pontosan a menyét. Nos, nem úgy. Mindegyik képen egy barnahátú, hasán fehér csíkos állatkát láttam.
Akkor nyest? Talán nyuszt? Újabb guglizások: a nyestnek fehér mellénye van, a nyusztnak narancssárga. Akit én láttam, annak viszont nem volt semmilyen mellénye, egyszínű szürke állat volt. Nyérc? Kizárólag sötétbarna és az olyan erdőket kedveli, ahol nagyobb vizek, mocsarak is vannak. Kilőve.
Viszont olvastam olyat, hogy sokan keverik össze első látásra a menyétet a görénnyel. Ennek is utánanéztem – és ez már sokkal sanszosabb. Persze nem a háziállatnak tartott vadászgöri lehetett, azt egyből megismertem volna… inkább az eredeti, vadonban élő fajta: akár közönséges görény, akár mezei görény. Akármelyik is legyen, remélem, hamar lerendezi az egyre közelebb turkáló vakondot.

Hogy legyen egy kis érdekesség is, idemásolom, hogyan csajozik egy igazi menyét:

Párzáskor a hím a nőstényt tarkóján megragadva, csendes helyre vonszolja. A rituális művelet néha több órát is igénybe vesz. A párzás 3-4 napon át többször is megismétlődik.

És még egy link:

3 Comments

  1. Vakond ellen: vakondtúrásba üres sörösüveg…

  2. Erről már hallottam, ha közelebb jön, ki is próbálom. (Bár olyan emberrel még nem találkoztam, aki ki is próbálta és azt mondta, neki bevált.)

  3. Pedig igaz… :) A működési elv egyszerű: a szél belefúj az üvegbe, attól az hangot ad, ami végigmegy a vakond alagútjaiban… Neki ez kellemetlen, ezért inkább odébáll…
    Létezik cizelláltabb (és drágább) verzióban, ami nem sörösüveg, ellenben pont a legvakondbosszantóbb frekin nyomja befelé az igét és még elem is kell bele…

Leave a Reply

Your email address will not be published.