Update1

Most ilyen frissítgetős napom van.

Kezdjük egy telefonbeszélgetéssel:
– Jó napot kívánok! Van egy lakásom, szeretném beadni az Önök ingatlanközvetítő cégéhez eladásra.
– Igen. Milyen ingatlanról van szó?
Elmondtam.
– Ez jónak tűnik, tudunk vele foglalkozni. A feltételeink: 3 hónapra vesszük be, kizárólagos szerződéssel.
– Na ne hülyéskedjen már. Mi az, hogy csak kizárólagos szerződést kötnek?
– Ahogy mondom.
– Nézze, az utóbbi napokban átnéztem egy csomó ingatlanos weboldalt. Nemegyszer találtam meg Önöknél hírdetett ingatlant más cégek kínálatában is.
– Igen, azok régebbi anyagok. Kábé egy hónapja már csak kizárólagos szerződést köthetünk.
– Ez agyrém. Mi ebben a logika?
– A főnököm szerint így sokkal profibbnak tűnünk. Szerintem ugyan pont nem, de nem én vagyok a főnök.
Itt egy kicsit elnémultam.
– Tudja mit, megkérdezem a főnököt, tesz-e magával kivételt – ajánlotta fel az ügynök, megtörve a döbbent hallgatásomat.

Nem sokkal később visszahívott.
– Sajnos nem – közölte.
– Hát, így jártunk. Viszonthallásra – búcsúztam el.
– Viszonthallásra.

Nos, ennyi. Itt írtam pont arról, hogy az ingatlanközvetítők internetes ajánlatait elég jó eséllyel meg lehet hekkelni. Az ügynökségek ez ellen sokféleképpen védekezhetnek – egyike a legbénább módszereknek a kizárólagos szerződések kizárólagossága.
Ha nem lennék most olyan békés kedvemben, akkor azt is mondhatnám, hogy ez egy ritka nagy fasság.

Ugyanis itt most éppen egy evolúciós folyamat játszódik.
És most kapcsolódnék megint az előző íráshoz: mint ott jeleztem, véleményem már van, csak akkor még nem írtam le. Imhol.
A tét nagy. Előbb-utóbb egyre többen fogják hekkelgetni ezeket az internetes hirdetéseket. Egy szerencsétlen megfogalmazásból, egy belátszódó apácarácsból, egy háttérben meghúzódó focipályából bizony ki lehet találni a meghirdetett ingatlan címét. A közvetítők előbb-utóbb észreveszik ezt és nyilván megpróbálnak tenni ellene. A kizárólagos szerződések, a visszavonulás a papíralapú média irányába, a nagy pixeles képek kirakása egyaránt rossz válasz szvsz – akik emellett döntenek, meg fogják érezni a forgalmukon. A jó döntés egyfajta okos hozzáállás. Az ügynök, aki kimegy felvenni az ingatlan adatait, nem lehet hülye – egy kicsit a hekker fejével kell gondolkodnia. Mit is értek ezen:

 • Nem fényképezünk olyan részletet, amelyből egyértelműen beazonosítható kívülről az épület.
 • Nem fényképezünk külső környezetet, bármennyire csábos is meg parkos.
 • Rövid utca esetén nem nevezzük meg az utcát.
 • Nagyon jellegzetes tulajdonságot nem hírdetünk – amikor kísérjük ki az érdeklődőt, akkor már meg lehet említeni.
 • Mindig teszünk ki alaprajzot. Külső fénykép, alaprajz nélkül a helyiségek fényképei semmit sem érnek. Külső fénykép ugye nem lehet, alaprajz viszont igen – ez alapján elég nehéz azért beazonosítani az ingatlant.
 • Roppantul figyeljünk a megfogalmazásra. Elég csábos legyen, de ne legyen egyértelmű. Szerepeljenek benne a hívószavak, de konkrétumok lehetőleg ne.
 • Ésatöbbi, ésatöbbi. Mint az IT biztonságtechnikában: a felek folyamatosan igyekeznek túljárni egymás eszén és csak az marad talpon, aki legalább annyira okos, mint a csaló.

Erre utaltam, amikor azt mondtam, hogy evolúció. Márpedig ha evolúció, akkor nem oszt, nem szoroz, hogy én, mint egyszeri tényező mit csinálok. A folyamat akkor is halad a maga útján. Ergo, ha lehetőségem van megkerülni a közvetítőt, nyugodt szívvel megtehetem.
Én leszek az az egyik tigris, aki kiszelektálja a csordából a beteg gnút.

17 Comments

 1. > Én leszek az az egyik tigris, aki kiszelektálja a
  > csordából a beteg gnút.

  Direkt alkalmazott művészi eszköz, hogy te ázsiai tigrisként kapod el az afrikai gnut?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wildebeest

  Esetleg ez finom utalás a kínaiak erősödő afrikai jelenlétére?

  http://kina.mconet.hu/index.php?action=fullnews&id=245800&category=1095&category_name=kina____hirek

 2. Túlkomplikálod. Egyszerűen csak fáradt vagyok és nem figyeltem. :)

  Kedves olvasók, az a tigris, az ott egy oroszlán akar lenni – csak nem akartam annyira nagyképűnek látszani, mintha királynak tartanám magam. :)

 3. Varanusz – nezd meg mi all JoeP Excel makrojanak fejleceben (http://mivanvelem.hu/2006/11/06/21/):

  Macro recorded 2006.11.06 by The Tiger of Wekerle

 4. a kizárólagos szerződések csak kis hazánkban számítanak furcsaságnak, nyugaton ez megy. Többek között azért is, hogy az eladó és vevő ne tudja megkerülni az irodát, aki
  1. jelentős mennyiségű munkát fektetett abba hogy találjon vevőt
  2. ebből él

  sajnos ma Mo-n sokan (jogosan) úgy gondolják hogy az ingatlaniroda nem tesz meg mindent azért hogy megfelelő vevőt találjon neki, ezért jogos ha a díján spórolunk. Erre egyetlen megoldás a másik oldalról a kizárólagos szerződés.

  És ez sokáig nem is fog változni. Kb. mint amikor megkérdeztem a hölgyet aki a roki parkolóba állt be hogy van-e mozgássérült igazolványa (egy konditerembe tartottunk befelé). Persze nem volt, de utána közölte hogy “majd akkor nem áll oda ha más sem”.

  Érted. Ezt a rendszert kellene hekkelni, inkább.

  w.

 5. Szerencsere itthon egyre kevesebb ilyen ugynokseg van (lassan konyvet tudnek irni az ilyen-olyan ingatlanugynoksegek butasagaibol).
  Akik meg ezt a kizarolagos marhasagot kovetik elfelejtik azt a tenyt, hogy a foka:eszkimo arany egyelore nem nekik kedvez.
  Kedves w. Vitatkoznek veled. Az ingatlaniroda pontosan ugyan ugy nem tesz semmit ha kizarolagos a szerzodesed mintha nem. Ugyanis nekik csak a % szamit es ezt ok ugy probaljak meg elerni, hogy kapasbol egy olyan arat mondanak be neked amiert te is konnyeden eladhatnad mindenfele hazalo ingatlanugynok nelkul.

  Nalam az egyik ugynok (kisertetiesen hasonlitvan az itt leirtakkal) nagyon nagyon lassan ertette meg, hogy nem lesz kizarolagos a szerzodes. Ha eladja ove a %. Ha nem akkor meg nem.

 6. waces: egy ideális világban nem kell semmilyen szerződés, nemhogy kizárólagos, mert mindenki megbízik a másikban hogy jól végzi a dolgát. Ahol azonban az eladó/vevő rájön hogy mennyivel olcsóbb ha kikerüli a közvetítőt, ott kell.

  Ezt írtam is, hogy sajnálatos módon nálunk ez a kép él az ingatlanirodákról (“nem tesz semmit csak bezsebeli a pénzt”). Ez a gáz, máshogy állna hozzá mindenki ha nem játszották volna el a bizalmat. Illetve olyan irodát kell keresni, amelyik megdolgozik érte – ez a piac.

  w.

 7. és szerintem a JoeP által említett “evolúciós folyamat” valóban zajlik, csak nem az említett eszközökkel (úristen, mi lenne ha az élet minden területén ennyire bizalmatlanok lennénk?!?)

  remélem megjelennek a piacon a tényleg nívós szolgáltatást adó ingatlanirodák, kb. mint a filmeken látható (nyitott napok szervezése stb). Ehhez azonban kizárólagos szerződés kell, illetve a magyar sajátosságok akkor sem biztos h megengedik ezt (lakott lakást bemutatni elég gázos pl, lásd “kosárlabda szabály”)

  w.

 8. wotan: stimt. nade ki latott itthon tisztesseges es megbizhato ugynokseget? en azthiszem a legkisebbektol a legnagyobbakig vegigjartam mindet. ha lenne tenyleg ilyen iroda akkor az emberek 90%-a nem kerulne ki oket. azert ha oszinten belegondolok szerntem senkinek nem eri meg az ido/energia/idegeskedes, hogy maga adja el a lakast. egyszerubb, gyorsabb, biztonsagosabb, kenyelmesebb (lenne) ha mindezt az ugynokseg intezne el.
  De szerinted melyik az az iroda amely megfelel ezen kriteriumoknak?

 9. na erről beszéltem amikor a rokiparkolós sztorit felhoztam. Amíg “mindenki ezt csinálja”, addig én is beállok a sorba.

  Nincs ötletem a megoldásra. Illetve van: lassú, alulról jövő változás a gondolkodásmódban, nem “beállva a sorba” hanem a rövid távú érdekekkel szemben a hosszú távúak előnyben részesítése.

  A probléma az hogy kevesen engedhetik ezt meg maguknak, ezért aztán vissza az első kockára.

  És nem feltétlenül az ingatlanügynökségekről beszélek. De látni hogy még JoeP (akit személyesen nincs szerencsém ismerni, de írásai alapján hasznos tagja a társadalomnak) is a “hekkelést” keresi. Mutyizás, urambátyámozás az egész országban. Szerinted ki tud ezen változtatni?

  w.

 10. Kedves Wotan, az a gáz, hogy ha bárkinek mesélek a személyes felelősségvállalásról, hülyének néznek. Most olvastam: a lavinában minden hópehely ártatlan.

 11. Tény, hogy fárasztó szemben menni a forgalommal.

 12. sajnos ma Mo-n sokan (jogosan) úgy gondolják hogy az ingatlaniroda nem tesz meg mindent azért hogy megfelelő vevőt találjon
  Erre megint tegnapi példa. A legnagyobb közvetítőtől volt kint ügynök, kérdeztem tőle, hol szoktak hirdetni. (Hogy ne üssük egymást.) Elmondta, hogy van saját adatbázisuk, aztán van az Internet (express.hu, ingatlan.com). Papíralapú Express? Abban nem. Drága és nem elég hatékony.

  Akárki… be merné adni ide kizárólagosra az ingatlanját? Még így is morgok, hogy az ügynökség mellett most akkor hirdethetek nem kevés pénzért az újságban is.

 13. úristen, mi lenne ha az élet minden területén ennyire bizalmatlanok lennénk?!?
  Márpedig ahol pénzről – nem is kevésről – van szó, ott ma egyértelműen jobb bizalmatlannak lenni. Megint csak az IT-t tudom felhozni: gondolom, tudod, mi mindennel kell felszerelkeznie ma egy átlagos otthoni felhasználónak, ha egyszerűen csak netezni akar otthonról.

 14. nade ki latott itthon tisztesseges es megbizhato ugynokseget?
  Az írásban nem tértem ki arra, hogy most tisztességes-e az ügynökség vagy sem. Feltételeztem, hogy az.

  ha lenne tenyleg ilyen iroda akkor az emberek 90%-a nem kerulne ki oket
  Pont ez az, amiért elkezdtem vesézni a témát. Ha az a 90% ismerné a lehetőségeit arra, hogyan kerülhetné meg a közvetítőt, vajon akkor is azt mondaná-e, hogy “nem, mégse verem át ezt a kedves ingatlanközvetítő céget, inkább kifizetem neki azt a másfél millát”?

  Szerintem erre – sajnos – nem jó válasz az, hogy mint cég korrekt és szorgalmas leszek… ettől még az emberek ugyanúgy ki fognak kerülni, maximum lelkiismeretfurdalásuk lesz, de a pénz nagy úr.
  Szintúgy nem jó válasz a kizárólagosság erőltetése sem, mert annyira ma nem bízik meg senki a közvetítőkben, hogy egyre rábízzon mindent.

  Vagy az lesz, hogy nem foglalkozol vele – vagy az, hogy megtanulod, hogyan adjál elég, de ne túl sok információt.

 15. De látni hogy még JoeP (akit személyesen nincs szerencsém ismerni, de írásai alapján hasznos tagja a társadalomnak) is a „hekkelést” keresi.
  Ilyen formában sem dicsértek még meg.:-D

  De helyesbítenék, nem kerestem a lehetőséget, hanem véletlenül találtam rá. Utána kezdtem filózni rajta a korábbi írásban, hogy etikus-e, célszerű-e élnem vele.

 16. “Akárki… be merné adni ide kizárólagosra az ingatlanját? ”

  JoeP:
  Sehova ne add be (szerintem) kizarolagosra. Nem eri meg. Attol meg nem fognak tobbett tenni erted. Es egyebkent is tanuljak meg, hogy aki ugyes aze a foka.
  (OC kapott tolem 30 nap kizarolagossagot es csak annyit ertem el vele, hogy hetente felhivtak, hogy engedjunk az arbol)

 17. Természetesen nem adom be. Eddig ketten voltak ilyen rugalmatlanok, az OC és valamelyik noname. El is lettek hajtva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *