“Ez… semmiség. Víznél nehezebb tárgy úszik a vízen – az ám a valami!”

Időnként szokták használni az emberek ezt a fenti szólást. Ha eltekintünk a humoros értelmezéstől… igaz ez az állítás? Konkrétan: tud-e úszni víznél nehezebb tárgy vízen?

Aki erre mást mond, mint egy dörgő NEM… az kérje vissza a középiskolás iskolapénzt.

Persze jöhet olyan gyenge ellenvetés, hogy dehát a hajók, meg azok a bazi nagy tengerjárók… azok mégis csak úsznak… és csak vasból vannak. Az meg azért elég nehéz.

Rossz, nagyon rossz válasz. A hajók nem vasból vannak.

De előtte gondolkodjunk el, mi is az, hogy ‘nehéz’? Mi a nehezebb: egy kiló vas vagy egy kiló víz? Oké, ez vicc volt. Akkor mi a nehezebb: egy tengerjáró hajó vagy a víz? Mennyi víz? A Földközi-tenger? Ekkor bizony már a víz. És ha beletesszük a nagy hajót egy kisebb vízbe? Akkor már a hajó lesz nehezebb, mégsem süllyed el…
No, kicsit szégyenlem magam, mert szerintem már túlmagyaráztam a dolgot. Amikor arról van szó, hogy két általános dolog közül melyik a nehezebb, nem tudsz rá máshogy válaszolni, minthogy a sűrűségüket hasonlítod össze. Azaz a tömeg/térfogat hányadost.

És ha így nézzük, akkor a hajó már nem nehezebb. A hajó ugyanis nemcsak vasból van, hanem levegőből is. Ha túlpakolják, azaz kiszorítják belőle a levegőt valami súllyal, akkor a hajó elsüllyed. Mert akkor már nehezebb lesz.
Pontosabban, sűrűbb.

ps. Furcsa lény az ember. Pongyolán fogalmaz, nem is mindig gondol bele a dolgokba, mégis mindenki érti miről beszél a másik.
Itt buknak meg a gépek és a mesterséges intelligenciák. Nem értik a nyelv mélységeit.