Kicsit savanyú, de a miénk

Ilyen kib rövidlátó idióta ellenzék valószínűleg a világon sehol máshol sincs. Nem mintha a kormánypárt olyan sokkal jobb lenne. (Valami kicsivel igen, de ez maradjon személyes vélemény.)
Ahogy Tölgyessytől hallottam nemrég, az ország 2001-2002-ben a gazdaságát tekintve tíz évet haladt vissza az időben – és ennek kiemelkedő oka az országban tomboló populizmus és hideg polgárháború. Ezek ma még erősebben vannak jelen a közéletben – emiatt nem is valószínű, hogy belátható időn belül kimászunk a szarból.
Ilyenkor elgondolkodik az ember azon a mondáson, hogy ‘minden országnak olyan politikusgárdája van, melyet megérdemel’. Én sokáig nem értettem ezzel egyet, hiszen rendszeresen azt tapasztalom, hogy amikor eljön a választás ideje, akkor valahogy mindig egy arrogáns vadparaszt vagy egy tehetetlen macskajancsi között kell választanom. Nyilván ebből a választékból soha nem lesz ütős politikai garnitúra, akármelyiket is választom.
De ma, takarítás közben megvilágosodtam. A mondás tényleg igaz. Nem az a lényeg, hogy választáskor melyiket választom a két alkalmatlan közül. Nem, itt a politikusok evolúciójáról van szó. A kezdő politikus egy fehér papír és menetközben válik olyanná, amilyenné a választói szerint válnia kell. Ha nálunk ez a két mentalitás kell a tömegnek, akkor ilyen politikusaink lesznek. Amilyet a tömeg megérdemel.
Ha te nem vagy a tömegben, akkor ráb@sztál – kereshetsz értelmesebb országot.

4 Comments

  1. Egyetértek véleményeddel.
    Még hozzátenném, hogy lehetséges a finomítás az “egy arrogáns vadparaszt vagy egy tehetetlen macskajancsi” választása mellett, ha minden válaszáson bevezetnének egy újab lehetőséget, az “egyiket sem” rubrikát. Ekkor ugyanis a választás sikere – a biztos részvétel okán – nem lenne lutri. Ugyanis a választáson részt venne mondjuk 90%, az “egyiket sem”-et ezeknek a fele jelölné meg, akik egyébként el sem mennének választani. Nem kell egy valag pénzünkért megismételni a választást sem és mindenkinek tiszta lehetne a lelkiismerete, hogy nem választott kényszerből “egy arrogáns vadparaszt vagy egy tehetetlen macskajancsi” közül. Világos lenne a helyzet. (v.ö.: flamand/vallon + belga viccel)

  2. És ha az ‘egyikre sem’ győz, akkor visszaállítjuk az alkotmányos monarchiát? :)
    Félek, hogy ez sem lenne igazán megoldás. Aki eddig sem ment el, azok közül nem hiszem, hogy túl sokan mozdulnának meg ezért az új rovatért. Max 10-15 százalékot tudnék tippelni.

    Egyébként is, mostanában az a megközelítés megy, hogy ’ember, ha nem szavazol ránk, akkor az a másik idióta fog nyerni!’. És ilyenkor az ember megijed az ijesztőbb féltől és a másikra szavaz.

  3. Ha alkotmányos monarchia lesz, akkor rögtön tudnék is javasolni egy királyt. ;)

  4. A király már meghalt: tavaly szilveszterkor lőtte fejbe magát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *