A magyar háló leggusztustalanabb üzleti weblapja

Két héttel ezelőtt úr akartam lenni és meghívtam a családot ebédelni a Kakasba. Nincs is messze, elég jó híre van, miért ne.
Ahogy bementünk, rögtön el is hajtottak, hogy csak foglalás útján van náluk asztal. Hmm… jó, akkor átmentünk a hasonlóan jó Gombásba.
Ezen a hétvégén van együtt megint a család, újabb próbálkozás. Hogyan szerzi be manapság az ember az étterem telefonszámát? Beüti a böngésző címsorába, hogy http://www.kakas.hu. És tényleg. Látszik, hogy van valami, elkezd letöltődni egy oldal, a fényképről látszik, hogy jó helyen vagyunk. De csak arról.
Először is elindul valami zene és nem lehet kikapcsolni. Mivel nálam szinte állandóan szól az mp3 lejátszó, az ilyen oldalakról menekülni szoktam. Most a tekintélyem forgott kockán, tehát inkább a winampot állítottam le. Nosza, nézzük az oldalt. Gusztustalan flash oldal – és nincs noflash verzió. Nincs animáció átlépése link. Csesszétek meg. De a legdurvább csak ezek után jött: akárhová kattogtattam, nem történt semmi, csak a betűk rohangásztak a kakas alakú kurzor után.
Azt is írta az oldal, hogy neki Flash6 player kell a boldogsághoz. Nekem ugyan van player telepítve, időnként – amikor rámszól a böngésző – szoktam is frissíteni, de fene tudja, most milyen van fent. Oké, gyerünk a Macromedia-hoz, letölt, telepít. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy ha nekem, pontosabban a családnak nem lenne ez ilyen fontos, már rég elhúztam volna a vérbe erről az oldalról. Hogy telepítgetni kelljen, csak azért, hogy lássak egy ‘elérhetőség’ oldalt… ez ma már nonszensz.
Persze a telepítés után sem történt semmi. Ekkor elkezdtem idióta módon rohangászni a kurzorral – így találtam meg a zenekikapcsoló gombot. 1280*960-as desktop van beállítva, és jobbra még volt egy képernyőnyi rész az oldalból, semmi más nem volt rajta, csak a zenekikapcsoló gomb.
Ekkor villant be: lehet, hogy a fiúk csak az explorert ismerik? Elindítottam… és tényleg. Az explorerben a zenekikapcsoló gomb már oldalon belül volt és megjelent egy ‘Belépés’ szöveg is. Rákattintva bejött egy ‘Kakas’ embléma… és nem történt semmi. Az explorer jelezte, hogy blokkolt egy popup-ot. “Ne csináld, Gézám“, mondtam neki és engedélyeztem, hogy ezentúl a Kakas weblapját soha, hangsúlyozom, soha ne blokkolja. Nem hatott rá. Végül egy oldallal visszalépve a mágikus ctrl+klikk kombináció hatott rá, ekkor jött be az igazi weblap, rajta az elérhetőséggel. Ha esetleg érdekel még valakit, a telefonszám: 291-6164.
Szánalmas. Gondolom a készítők (nevezzük nevükön, hiszen ők is bátran vállalják a munkát: a nagyhírű Puskas & Son Inc.) marhára meggyőzték az éttermet, hogy ez az igazán modern, megéri azt a két szakajtó pénzt, amit kifizettettek érte. Csak éppen ez egy használhatatlan szar. Ennél még a megszokott ‘szomszéd-fia-Béci-összedobta-tíz-perc-alatt’ tipusú táblázatos weblap is jobb, mert igaz, hogy ronda, de nem kell mágikus köröket futni a legegyszerűbb információk begyűjtéséért sem.
Ez az étterem nem ilyen oldalt érdemel.

[Update]
Persze, persze, felhívhattam volna a tudakozót is.
De az nem olyan… 2.0.

2 Comments

  1. Úgy láton, ez a 2.0 dolog neked is piszkálja a csőröd… :) Nekem az agyamra megy….

  2. Engem nem zavar különösebben. Ez csak egy elnevezés, szvsz elég szellemes is: arról szól, hogy valami megváltozott, megújult, jobb lett. (Lásd Kathy Sierra írását innen: http://mivanvelem.blogspot.com/2005/02/te-20.html)
    Ami zavar – és ami szerintem téged is – az a túlzott hype a web2.0 külsőségek körül. De annak semmi köze az elnevezéshez.
    (A szűk idők után úgy tűnik bőségesebbek jönnek – persze, hogy mindenki meg van zavarodva egy kicsit.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *