Elgondolkoztam ezen a korábbi Scott Adams íráson. Úgy gondoltam, a legegyszerűbb, ha előszedem egyik – általam jónak tartott – rajzomat, és megvizsgálom.
Imhol:

Vegyük sorra a pontokat. Aranyos? Yess. Sikamlós? Nem. Bizarr? Nem. Okos? Sajnos nem. Jól ismert helyzet? Fél pont. Kegyetlen? Negyed pont.
Ez annyi, mint egy találat a hatból. (A törmelék nem számít.)
Az ‘okos’ szerintem azt jelenti, hogy a történet bölcs, elmond valami fontosat az életről. Scott ugye nem azt írta, hogy ‘witty’.
De vegyük fel a ‘szellemes’ tulajdonságot is a listára. Akkor lesz még egy találatom.
Súlyos hiba volt Scott részéről ignorálni a szójátékokat. Angol nyelvterületen komoly hagyományai vannak a ‘pun’-nak. Elég csak Gary Larsonra(1) vagy Bob Thaves-re utalnom. Eddigi kalandozásaim során is azt tapasztaltam, hogy a szójátékra épülő rajzok aratják a legnagyobb szakmai elismeréseket. (Két kedvencem Brian Hughes-tól: egyik, másik.)
Na, szóval, szójáték: 0.9 pont. Vannak, nem is rosszak, de nem eléggé ütősek.

Akárhogy is nézem, ez neccesen két pont. Úgy, hogy önkényesen bővítettem ki a listát. Azaz Scott szerint ez a rajz vacak. A visszajelzések teljes hiánya miatt sejthetően a magyar közönség szerint is. Miközben ez az egyik kedvenc rajzom.
Épp ideje lesz lazábbra venni a magammal kapcsolatos elvárásaimat.
Persze, rajzolgatni azért lehet; itt még elmennek.
Szódával.

(1) Nagyon szívesen raktam volna be linket is, de Gary érdekes figura. Abszolút elzárkózik az internettől. Ha fülébe jut, hogy valaki kirakta a rajzait, ír neki egy nagyon udvarias levelet, elmagyarázza, hogy a rajzai az ő gyermekei és az illető legyen jó, engedje azokat vissza hozzá. Mivel kötelező irodalomnak tartom a műveit(2), belinkelem, hol lehet megrendelni egy dupla kötetben az összeset. Itt. (Csak szólok, hogy jön a karácsony. Pont jó időszak két darab bőrönd méretű zseniális karikatúra album megrendelésére, vacak 85 dolcsiért. Plusz 9 ficcs a fuvarköltség.)

Gary Larson calls The Complete Far Side, the massive two-volume collection of his Far Side cartoons, an “18-pound hernia giver.” Sure to give any coffee table a solid workout, the handsome and heavy 1,272-page “legacy book” is a must for fervent fans; over 4,300 single-panel comics with more than half in color and 1,100 that have not appeared in any book form before (the popular–and far less weighty–paperback collections)

(2) Amikor nagyon elragadtatom magam, szoktam úgy is tekinteni a karikatúravilágra, hogy G.L.E és G.L.U – azaz Larson Előtt és Larson Után. Rengeteg olyan technikát hozott, melyek ma már teljesen megszokottak – de ő alkalmazta ezeket először.