Technet magazin

Átfutottam az új szám tartalomjegyzékét. Feltűnt, hogy van a lapban egy Internet Explorert méltató cikk – pedig a cucc már elég régóta nem változott semmit.
Rögtön az írás végére lapoztam: hagy lássam, ki adta el a lelkét.

18 Comments

  1. sztem nem csak akkor kell vmirol irni, amikor megjelenik. az eladta a lelket kifejezes meg nem gyenge, szabad am jobbat/szebbet irni :)


    udv/gt

    (nem en irtam :D)

  2. Tamás… Nem hiszem el, hogy nem tűnik fel az időzítés. A Firefox megközelíti a 10%-os határt, erre a Microsoft kibővíti az egyszemélyes IE fejlesztő “csapatot”, majd szokásos vaporware technikával bejelenti, hogy lesz nemsokára IE7, szép lesz, jó lesz, még a kukát is leviszi helyettünk. Aztán egyszercsak megjelenik a Technetben egy cikk, amelyik a – meglehetősen régóta meglévő – IE6 rejtett előnyeit igyekszik bemutatni, igen szerencsétlen mondatokkal.
    Oké, ha finomkodni akartam volna, akkor írhattam volna, hogy a szerző a lelkének csak egy icipici szegletét adta el.:-) [Más kérdés, hogy ez szvsz olyan, mint a ‘kicsit terhesnek lenni’ állapot.]
    Viszont abban igazad van, hogy kell írni a jó dolgokról is. Figyelni fogok.

  3. hat lehet h igazad van, bar en sose jutok el odaig h ilyen osszeskuves elmelet-szeru dolgokat kiagyaljak :)
    es amennyire ismerem (eleg jol) a technet koruli embereket sztem ok se. javaslatra cikk csak akkor keszul, ha tenyleg ujonnan megjelenik vmi (pl. xp sp2/w2k3 sp1/isa ee)

    az irassal kapcsolatban felreertesz. arra gondoltam, h talan Te is irhatnal az ojsagba is. jobbat, szebbet, stb.
    ha pl. kicsit kifesulned az xchg szivasokat, tuti h sokan orulnenek neki, mert azok olyan “igaziak”.

    amugy az IE7-rol en mar januarban is kaptam infot :) akkor meg nem volt ekkora (es sztem ez tuti gerjesztett) ff orulet. amit szinten nem ertek, mer a mozilla x eve szinte ugyanezeket a dolgokat, ugyanigy, siman tudja, jomagam pl. mar vagy 3 eve hasznalom, az IE mellett.


    udv/gt

  4. A Firefoxot én sem értem teljesen; szerintem csak jókor volt jó helyen: az emberek már kezdtek megijedni a nettől (helyesen), az IE-ről viszont sorra derültek ki a huncutságok és ekkor kijött egy gyors, biztonságos böngésző, tele pluginnel. Persze, volt Mozilla is, de – főleg a korai idők miatt – nem volt túl jó a híre.
    A Firefox hype fokozatosan nőtt, de szerintem januárban már igen erős volt. Emlékszem, egy kollégámnak betojt az Explorere és gyorsan kellett valami böngésző a gépére és már novemberben a Firefoxot javasoltam neki, mert sok helyen dícsérték.

    Írni… nem bántásnak szánom és legfőképpen nem rád gondolok; de nekem ez az újság nem igazán szimpatikus. Akkor már inkább ide, a blogra.

  5. hat azert tavaly augusztus óta van sp2, amelyben az IE is szépen vissza van fogva. es hat amikor az ff 90%-os lesz, ennyi hiba siman lesz benne, mert akkor mar true celpont lesz. sot nemregen olvastam, h van ott most is, csak csendben javitgatjak a hatterben (mar amit kijavitanak).

    a jo hir… latod ez az. rovid tavon (1-2 ev) nem is az szamit, h milyen a cucc, hanem hogy milyen a hire. mer a mozilla tenyleg jo, raadasul komplexebb mindkettonel, de hiaba.

    az irast sajnalom, mert jo h van blog, es ma mar WLAN-os laptoppal lehet WC-re is menni (nagy elmeny is :D),
    de nekem a maradandonak szant dolgoknal meg mindig a papir az igazi.


    udv/gt

  6. Pont ez volt az első, amit megnéztem. Ha a cikk azzal foglalkozott volna, hogy mi változott az SP2 után a böngészőben, egy szavam sem lett volna. De teljesen más a cikk hangulata.

    Hát, tudod… itt van pont mellettem a polcon az 1999 októbere óta megjelent összes Technet magazin. Behajlik alatta a polc. Vizsgára készülésnél szoktam is haszálni őket, de kínkeservesen. Mert csak arra emlékszem, hogy igen, Csillának volt egy marha jó cikke… de hogy hol, melyikben? Ezzel szemben Marciéktól le lehet tölteni egy csomót akármilyen formátumban, melyekből tudok .lit-et csinálni – és már ott is van a PDA-mon. Ugyanez érvényes persze a html-re is.
    (Ha eljöttél volna ma, pont erről beszélgettünk az egyik szünetben. Én fanatikus könyvbuzi vagyok, de már jó egy éve az olvasnivalóm 70 százaléka szabadelektron alapú.)

  7. na ja, de van akinek ezek is ujak. imho kicsit megvaltozott am a celkozonseg miota ingyenes :) de reszben alairom, amit mondasz, csak az elso reakcio erossegen (foleg ismerve Teged :D) csodalkoztam, mert nem ereztem indokoltnak.

    nekem is megvan az osszes, szinten bekotve, nagy technet fan voltam mindig is, elofizetoket beszeltem ra es teritettem az en “vilagomban” feszt. ez a technet mas technet, de ezen nincs miert csodalkozni es egy-egy cikk miatt a vizes lepedot rahuzni. a vegeredmeny meg mindig erosen pozitiv. szerintem. de ez mar kicsit hazabeszeles, befejezem.

    amugy itt megtalalsz nehany ujabb szamot is, igaz csak pdf-ben, de az is jo pda-ra. az igeret szerint mind fent lesz.

    http://www.microsoft.com/hun/TechNet/archive/2005-01.mspx

    ezeknel okosabbat en nem tudok mondani, viszont hiresek lettunk, TankoP beidezte a bejegyezesedet es a parbeszed egy reszet is :D


    udv/gt

  8. Általában tényleg visszafogott vagyok – különösen szóban -, de van néhány terület, ahol az átlagosnál érzékenyebb lennék. Ilyen pl. a gerinc. Nem a lumbágóra gondoltam.:-D
    Az általad erősnek vélt kifejezést a cikkre értettem, az egész lapra vonatkoztatnom tényleg erős lett volna.

    Te mindet beköttetted? Én sokáig gondolkodtam rajta, de végül nem bántottam: a jellemző használat nálam olyan, hogy egy cikksorozatot olvasok végig, márpedig azok nem mindig egymás utáni számokban jelentek meg. Darabonként egyszerűbb kiválogatni. (Apropó, ez pl. nagyon hiányzik a mostaniból. Oké, a szolgálatások bemutatása valami tollnoktól egész jó, de ezzel ki is fújt. Nem hiszem el, hogy a mai Microsoft világban nincs olyan terület/technológia, amely ne érne meg egy alapos, 4-5 cikkes bemutatást. A régi lapnak pont ez volt az egyik erőssége. Ma már a dolgok annál sokkal bonyolultabbak, minthogy egy cikkben be lehessen őket mutatni – ez maximum egy marketingszagú bevezetésre elég.
    A másik erősség pedig az volt, hogy a szerkesztőt ilyenekről meg lehetett győzni.)

    A pdf linket köszönöm, nem tudtam róla.

    Igen, a TankoP cikket láttam. Nos, meg kell tanulnunk a hírnévvel együtt élni.:-D

    Emellett pedig pályázhatunk a ‘legrövidebb beírás – leghosszabb komment’ Guiness kategóriában is.:-)

  9. Horn Gyula meg monggyon le!!!

  10. Nem hiszem el, hogy a mai Microsoft világban nincs olyan terület/technológia, amely ne érne meg egy alapos, 4-5 cikkes bemutatást.

    dehogynincs. pl. “xchg szivasok”? van egy ismerosom, aki kepes lenne ra, am csak hianyolja az ilyen sorozatokat, tenni nem tesz semmit. beszeljek vele? :D

    ez most egy kicsit sok patosszal telitett osszevetes lesz: emlekszel Kennedy hires mondasara Amerika es az amerikaiak egymassal szembeni elvarasairol?


    udv/gt

  11. Félreérted; ez nem ugyanaz. Jelenleg is van ‘ami a tanfolyamokból kimaradt’ rovat – ez nálam a kis színes kategória. Ebbe tudnék becsatlakozni 2-3, max. két oldalas cikkel. Csakhogy én nem ezeket hiányolom, hanem az olyan ‘kiskönyv’ jellegű sorozatokat, melyek vázát adhatnák az újságnak.
    Soroljam?
    – Csilla sokrészes sorozata az Exchange 2000-ről (ahol az első cikk csak a terminológiát tisztázta);
    – Marci sokrészes Netmon sorozata;
    – Soci sokrészes XML sorozata;
    – Mick sokrészes ASP sorozata;
    – Lepenye Tamás sokrészes cluster sorozata;
    – a több ember közösen elkövetett SQL sorozata…
    Ezek mind egy jól átgondolt felépítésű minikönyvet adtak ki, ha összeolvastad a cikkeket.
    Túl vagytok az első évfolyamon és ahogy visszagondolok, 3 hasonló sorozat ugrik be:
    – ASP2.0;
    – Szolgáltatások;
    – Dromedárok.
    Ebből egyedül a középső az, amelyiket valószínűleg időnként elő fogom ásni. (A másik kettő is lehet jó, de ezek távol állnak tőlem.)
    Hivatkozol arra, hogy más a közönség. Feltételezem, arra gondolsz, hogy nagyobb, következtetésképp hígabb a megcélzott kör. Ez viszont csak azt jelenti, hogy igenis szükség van egyes területek részletes körbejárására. Hányszor találkozol a Technet listákon olyan kérdéssel, amelyre csak rtfm lehet a válasz? Hányszor volt olyan, hogy valaki úgy szambázott Exchange-dzsel/ISÁ-val, hogy alapvető dolgokkal nem volt tisztában? Miért ne lehetne belevágni pl. egy 10-12 részes ISA2004 sorozatba, ahol az első 8 rész egy masszív network alapozás, és csak a maradék foglalkozna azzal, hogy hogyan valósítja meg ezeket a dolgokat az ISA? Esetleg külön sorozatban tárgyalni az RRAS/VPN/IPSEC dolgokat; saját tapasztalat, hogy nagyon kevés ember van ezekkel tisztában. Vagy miért ne lehetne indítani egy vázlatos vizsgafelkészítő sorozatot a népszerű vizsgákhoz, olyan Cramsession szinten, hogy a téma hierarchiája összeálljon a delikvens fejében? Lehet, hogy akkor az emberek nemcsak braindumpokat nyesnének, hanem meg is értenék az összefüggéseket. (Lehetne azt mondani, hogy arra ott vannak a tanfolyamok; de akkor a cikkekre meg azt lehetne mondani, hogy ott vannak a szakkönyvek.)

    Végül csak kiugratod a nyulat a bokorból. Már írtam, hogy nem túl szimpatikus nekem ez az újság – de nem írtam, hogy miért gondolom így. Ne várj most se valami részletes, hosszú litániát, inkább csak hivatkoznék:
    – Nem tetszik, hogy a vezércikk rendszerint üres rant: ‘Bill Gates szerint a digitális jövő’, ‘Kijött a service pack x’, meg ‘Majd jön a Longhorn’ – üres, száraz mellébeszélések. Pedig a vezércikknek kellene mutatnia az újság hitvallását és lendületét.
    – Nem tetszik, hogy akadnak semmitmondó, manipulatív cikkek, melyeken jóérzésű ember maximum vigyorog. Ide sorolom ezt az IE írást is, meg ami hirtelen eszembe jut, az a Linux – Microsoft összehasonlító marhaság lefordítása. (Mely persze gyanúsan egybeesett azzal, amikor több ember is elkezdett hasonlókról irkálni bologokban, újságokban. De valószínűleg megint bennem teng túl az összeesküvés-elmélet.:-)
    – Nem tetszik a szócső státusz, nem tetszik az ingyenes hírlevél hangulat, nem tetszik az a gondoskodó, atyáskodó stílus, ami belengi a lapot.
    – Nem tetszik, hogy nincs arca az újságnak. Ki szerkeszti? Valaki a Microsoftnál. Miért szerkeszti? Ki tudja. Valószínűleg azért, mert azt mondták neki, hogy mától újságot szerkesztesz.
    Nektek valami bátrabb lendületesebb szerkesztőségre lenne szükségetek, amelynek valamivel több célja kellene legyen annál, hogy kipipálják, ismét megjelent egy szám. (Ez volt meg Marciéknál – ahová csak időhiány miatt nem írtam, – és ez nincs meg itt.)
    Mondhatod, hogy ezek nem komoly érvek; nekem azok. Kényes vagyok arra, hogy csak akkor adom a nevem valami csapatmunkához, ha teljesen azonosulni tudok nemcsak a csapattal, hanem a vezetők elképzeléseivel is.
    A blogomban meg én vagyok a főnök.;-)

  12. huuh, ez mar hosszu, h most rendesen le tudjam reagalni :)

    de sztem az az egyik fobaj, hogy eltolodott a temak hangsulya, azaz a klasszikus uzemeltetoi csokkent. ja es ne felejtsd h ezek az altalad emlitett (amugy valoban remek) sorozatok tobb ev alatt jottek ossze, ugy h havilap volt. itt meg egy ev alatt osszesen 5 szam volt, es most volt asszem osszesen a 7. ez aze nem mind1.

    van meg mit mondanom, de a tobbit eloben, 28-an :)


    udv/gt

  13. Ezt a magas labdát meg észre sem vettem.:-)

    az irast sajnalom, mert jo h van blog, es ma mar WLAN-os laptoppal lehet WC-re is menni (nagy elmeny is :D),
    de nekem a maradandonak szant dolgoknal meg mindig a papir az igazi.

    Basszus, ne mondj már ilyeneket: persze, hogy a WC-n a papír az igazi !

  14. Az a baj, hogy mindkettőtöknek igaza van valahol… A kulcsmondat szerintem az, amit Zoxigén kiemelt: más a célközönség. Az a régi Technet a régi Technetklubnak szólt, az új meg a mostaninak… Annak, amire Józsi azt mondtad tegnap, hogy már-már csak archiválási céllal vagy fent. Marci elképzelése szerint a régi tagságnak át kellett volna szivárognia a tudástárba (legalábbis én így látom rajta és a tudástáron), ehelyett viszont szétszéledt… (pl. én is idegenkedem a Tudástártól, áttekinthetetlennek tartom). A célközönségről meg még annyit, hogy szerintem tegnap a Lurdyban minimum a 60%-nak újdonság volt a Process Explorer és a Sysinternals név…

    Üzletileg (MS oldalról) bele kell kerülnie ilyen Explorer-es “vackoknak” is… Üzletileg pedig egy olyan újságot meg nem biztos, hogy fent tudnál tartani, amit szeretnél… Nézd meg pl. a szerintem egyik legszínvonalasabb sztech lapot, a WindowsIT Pro (volt Windows.net) magazint…: egy nálunk sokkal nagyobb piacon ír olyan dolgokról, amit itt a Technettől hiányolunk… És a fele így is reklám, hogy megéljenek valahogy. Nálunk ha csinálnál ilyen újságot, annyira kevesen olvasnák és olyan kevés hirdetést tudnál beleszervezni (mert a hirdető a vevőt akarja elérni, az meg nem az üzemeltető, hanem a tőle 3 nagyságrenddel analfabétább manager, aki a PC Word-öt olvassa és lelkesen újságolja, hogy most olvasta, a következő processzorban már belső cache is lesz…), hogy mire megjelenik az első szám, már csődben is a lap…

    Az a “miférbele a kéthavilapba” dologról..: muszály ilyen vastag lapra, ekkora betűtípussal szedni…? A Chip ugyanekkora fizikai terjedelemben (kb 5 mm-es gerincvastagság, kb A4-es méret) 130 oldal, nem 42… És kisebb betűkkel, háromhasábos szedéssel…

    Ja, és még annyit, az évi 7 lapszám mellé a http://www.technetklub.hu oldalt akár naponta is lehetne frissíteni… (nem a levlista-archivummal…)

    És ha kérhetném, még mindig… HORNGYULAMONGYONLE!

  15. Ne fesd már a falra, a végén még megválasztják, hogy lemondhasson.:-)

    Te egy olyan modellről beszélsz, amelyiknek az a célja, hogy a lap üzletileg fennmaradjon és színvonalas is legyen. A mostani Technet magazinnál _nem_ ez a helyzet: üzletileg be van kalkulálva a veszteség – így csak a színvonalra kellene koncentrálniuk.
    (Nem ez az első beszélgetésünk GT-vel erről az újságról. A most következő elképzelésemet neki már elmondtam.)
    Ha én csinálnám az újságot, az alábbiakon változtatnák:
    – Nem adnám ingyen. Ez a legnagyobb marhaság. Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy annyit is ér. Ráadásul ha fizetsz az újságért egy akármilyen jelképes összeget (pl. 499-999 HUF), a kognitív disszonancia feloldásaképp egyből szeretni is fogod.
    – Ez ugye egyből azt is jelenti, hogy a tervezett veszteség elég lenne havi megjelenésre is. (Csak sacc.)
    – Előírnám a szerkesztőnek, hogy minimalizálja a veszteséget. (Mittudomén, függjön ettől, hogy milyen Volvót kap jövőre.:-) Küzdjön érte, hogy színvonalas is legyen az újság, meg népszerű is – mert így lesz több az előfizető. (Nagy különbség, hogy a lap nem menne csődbe, ha minuszban maradnának – hiszen most is ott vannak.)

    Azzal sem értek egyet, hogy sajnálkozunk a színvonalon. Van ez a longtail bigyó grafikon: ez pont azt mondja, hogy a kisebb igényt képviselő tömegnek lehet nagyobb mennyiséget eladni és a kisebbségnek nehéz kielégíteni a speciálisabb igényeit. Ha ezt a görbét átalakítod újságtartalommá, az jön ki, hogy nagyobbrészt segítsünk tisztázni az átlagos rendszergazda fejében meglévő homályt. Pont ezért tartom jó példának GT service sorozatát. Egy vérprofi nyilván ismeri a fontosabbakat és maximum elcsemegézik az egzotikusabbakon, hogy jé, nemá. De ez a sorozat nem neki szól, hanem a service fogalmat éppen kapisgáló emberekhez.
    Mind a listákon, mind a tudástárban látszik, hogy van egy izmos réteg, akik alapfogalmakkal nincsennek tisztában, de az aláírásukban már ott vigyorog a ‘rendszergazda’ szó. Amikor olvasom a problémáikat, legszívesebben ráordítanék a monitorra, hogy ’ember, vonulj félre Tibetbe 50 kiló könyvvel, egy havi hideg élelemmel, majd utána ismételd meg a kérdésedet!’ Minden tiszteletem azoké, akik tizedjére is nekiállnak elmagyarázni, hogy pl. hogyan lehet Exchange adatbázist tömöríteni. Persze csodák nincsenek, így még a legtürelmesebb válaszolók is kifáradnak; és sajnos FAQ-ok sem, ahová el lehetne küldeni az érdeklődőt. Ennek a rétegnek lehetne cikkeket írni, hogy hogyan működik a DHCP, hogy hogyan tud szkripttel egyből fontos információkhoz jutni… soroljam? Haladóknak be lehetne mutatni MOM-ot (szkript alapozással), SUS-t, WUS-t, SMS-t, Exchange-t, SQL-t, stb… és csak az egészen hosszú faroknak lehetne időnként berakni mondjuk olyan cikkeket, amelyektől érthető lenne a Solomon-féle memóriaboncolás.

    Sok mindent lehetne… ha akár a Microsoftot, akár a lap szerkesztőjét tényleg érdekelné, hogy mi kerül ki a kezük alól.

    Jó kérdés, hogy megvenném-e ezt a lapot. Vacillálnék rajta és valószínűleg megvenném, mert a haladóknak szánt területen vannak számomra is ismeretlen területek.
    És persze nem csak üzemeltetésből áll a világ, nem árt elolvasni a látszólag érthetetlen fejlesztői cikkeket sem.

    Üzletileg (MS oldalról) bele kell kerülnie ilyen Explorer-es “vackoknak” is…
    Rendben, legyen is benne. Semmi bajom nincs azzal, ha leírja, hogy mi változott az sp2 óta; ha leírja, hogy milyen hibákat javítottak a havonta jövő kumulatív patch-ek; tetszett a cikkben az a rész, amikor arról elmélkedett a szerző, hogy AD környezetben mennyire jól karbantartható központilag az IE – ez akár önálló cikket is megért volna. De hogyan olvassak lelkesen egy ilyen felütéssel kezdődő cikket:
    Miért jó, illetve miért lehetne még jobb?
    A kérdés talán költőinek hat, bár nem annak szántam. Úgy érzem, érdemes foglalkozni a Microsoft böngészőjével, hiszen egy sor olyan előnnyel rendelkezik, amelyeket nem szívesen áldozunk fel, csak azért, mert van pár olyan hiányossága, ami azért kezelhető.

    Majd rögtön a második főcím:
    Miért szeretjük az IE-t jobban?
    Erre gondoltam, amikor azt mondtam korábban, hogy szerencsétlen mondatok vannak a cikkben, melyek – ha összeveted azzal, hogy MS apu áll mögötte, a Firefox meg a nyomában -, teljesen más értelmet adnak a cikknek.

  16. de jo lenne irni 1 alapos valaszt, de hulla vagyok. most fejeztem be az isa vpn karanten sorozat 1. reszet. de ne bizd el magad, mar regen tervbe volt :)))

    ja es megsertodom :D, mert igenis volt SUS/WUS cikk és lesz is, ha meglesz az RTM.

    ja2: a cramsessionos otlet _igazan_ jo.

    ja3: nekem is van am 3 millio otletem, ergo 28-an lapot alakithatunk, de elotte Janikam, egy-ket-sok feles? ;)


    udv/gt

  17. Ennél nemesebb választ nem is adhattál volna, minthogy nem tudsz válaszolni, mert éppen cikket írsz.:-)
    28-a izgis lesz, mert Nejem iskolában lesz, nekem pedig kötelezően képviselni kell magam a fiam iskolai előadásán. De majd megoldom valahogy, legfeljebb kések.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *