Frusztra

Eh, pedig nem szoktam az ilyesmiket, mert a frusztrációk összegyűjtése fokozza a frusztráltságélményt… de olyan dühönghetnékem van.
Az apróbb dolgokat most hagyjuk… hogy képtelen vagyok elverni 21e forintnyi kultúrautalványt, mert mindenre, ami nem borzasztóan szar, már elkeltek a jegyek decemberre. Utolsó reményem a Madách Szinház volt, de az is csak azért, mert ott egész nap nem vették fel a telefont. Ezért munka után elsétáltam hozzájuk. Kár volt. Idénre már semmire sincs jegy. A végén az lesz, hogy keresek én is valami bevállalósabb vendéglőst, oszt felzabáljuk a kultúrát.

Amitől viszont síkideg voltam egész nap, az egy újabb Exchange szopás. A nemistudom hanyadik az utóbbi hónapban. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy ma, az Exchange sokadik generációjában még mindig képtelenek megoldani azt, hogy ha létrehozok egy postafiókot, akkor az 1 napon(!) belül fel is tűnjön a globális címlistában. Minden szutyok címlistában öt percen belül megjelenik, de a globálisban, abban nem. Persze, amikor a felhasználó fel akarja venni magának a postafiókját, akkor csak a globális címlista játszik. De komolyan: ha belépek egy p2p hálózatba, 10 percen belül Polinéziában is látják, hogy bent vagyok… itt meg szarakodunk ilyenekkel, hogy nagy sebességű belső hálón több nap. És ez már egy feljavított GAL!
Nem, nem felejtettem el mindent, amit eddig tanultam. Pontosan tudom, hogy mi az az Outlook cached mode; tudom azt is, hogy ebben az üzemmódban a kliensek az Offline Address Book-ba csomagolva kapják meg a globális címlistát. Abba az OAB-ba, mely az alapbeállítások szerint napi egyszer, hajnali ötkor frissül.
Na most, már ez is bosszantó egy kicsit. Közepes cégnél egy full címlista legenerálása nincs egy perc. Az outlook kliensek meg – remélhetőleg egyre többen – cached módban működnek. Nem igaz, hogy ez a napi egy frissítés lenne az optimális beállítás.
De nem emiatt lettem igazán zabos. Ezen végül is lehet segíteni, van egy update gomb az OAB-on. (Bár még mindig nem értem, hogy a többi címlista hogyan tud gombnyomogatás nélkül naprakész lenni.) Ami miatt dühödten rugdostam hazafelé a kavicsokat, az az volt, hogy ha van egy Exchange2007 és egy Exchange2000 szervered, akkor azt a felhasználót, akit a régi szerverre vettél fel, az istennek sem fogod látni a globális címlistában egy napon belül. Csinálhattam bármit: kikapcsoltam az Outlook cached módot, egész napra engedélyeztem az OAB generálást, rángattam is, mint hülye a vészféket, rúgdoshattam a RUS-t a régi konzolból, az OAB-ot és a GAL-t ugyanonnan, állíthattam az összes offline address book Public Foldert ‘urgent’ értékűre… semmi. Elcsesztem ezzel a hülyeséggel a napomat, úgy, hogy egy centit sem jutottam előre. Fogalmam sincs, hogyan számolok el vele, akár a cégemnek, akár az ügyfélnek, fogalmam sincs, mit fogok mondani holnap, hiszen ez nyilván nem megoldás… utálom. Baromi nehezen viselem el, ha egész napos harc után ennyire vert seregként kell hazakullognom.

14 Comments

 1. Vigyek át valami Ubuntu, Debian, Solaris 10/SPARC, esetleg *BSD telepítő CD-t, hogy legyen egy kis sikerélményed? ;))))

 2. Januári jegyre nem fogadják el a ticketet? Most kifizeted, a ticket még idén el lett költve, lelakni meg jövőre fogod…

 3. “Az outlook kliensek meg – remélhetőleg egyre többen – cached módban működnek.”

  Ezt pontosan miért mondod? Én is kesselt módban szeretem, de mik az érveid mellette?

  Egyébként van, ami ellen nem lehet tenni, ezt mindenkinek meg kell értenie. Engem is cseszegethetnek, hogy legyen kész valami másnapra, ha csak 18 óra alatt fut le. A gép órajele annyi, amennyi.

 4. Adi, annyira azért nem rossz a helyzet, szokott sikerélményem is lenni. :)
  Csak éppen a tegnapi nap nem volt olyan.

 5. BB,
  Persze, ez is játszik, csak december elején nagyon kevés színház rakja ki a januári műsort. Az meg elég rizikós, hogy várok december közepéig, hátha lesz januárban valahol valami jó.

 6. Moonman,

  Például egy dial-tone jellegű disaster recovery. Elég a szerveren felmountolni egy nemlétező adatbázist, a cached módú kliensek már töltik is fel a levelezésüket.
  De az RPC forgalom is jóval kisebb a szerver és a kliensek között cached módban.

  A gép órajele annyi, amennyi.
  Nem, itt egészen biztosan nem erről van szó. Itt most valami nagyon el van keffentve: vagy a mi rendszerünkben, vagy a koncepcióban.

 7. “Nem, itt egészen biztosan nem erről van szó.”

  Igen vágom, csak példaként említettem, milyen klasz is, amikor rajtunk kívül álló dolgokat kérnek számon. :-)

  Kösz a választ!

 8. Szia!

  Színházi közönségtalálkozós klubunk decemberi előadásaira még nem fizettük ki a jegyeket, úgyhogy vevő vagyok az utalványaidra. Keress meg, ha érdekel.

  Üdv:

  folkus

 9. Én meg user vagyok és az érdekelne, hogy ez a cached mode az amit a kliensen tudok állítani? Csak azért érdeklődöm mert ha erről van szó, akkor bizony nálam ki van kapcsolva és nagyon örülök, hogy rájöttem hogy lehet kikapcsolni. Néha perceket várni egy levélre, mert cached mode? De tényleg? Hát nem. :)

 10. Al, te tudod. Én úgy tapasztaltam, hogy a levél megkapási ideje független a módtól.
  A cached módban az a jó, hogy a teljes levelezésed ott van a vinyódon egy .ost fájlban. Az akkor is ott van, ha nincs hálózatra dugva a géped. Az akkor is ott van, ha felrobbant az Exchange szerver.

 11. Szia folkus,

  Köszi a felajánlást, de végül csak sikerült színházjegyet vennem rajta.

 12. Először S.Ö.R., aztán pár nappal később G.Ö.R.CS.

 13. Joe

  Igen, ez az előnye. Tapasztalatból mondom, hogy nálunk a belső levelezést pillanatokon belül megkapom, cached módban vagy, hogy fél-1 perc is. Lehet, hogy az exchange-en van valami hülyén beállítva de ez a tapasztalatom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *