Aljasok legyünk?

Ígértem, írok pár sort arról a játékelméleti helyzetről ott, Hegyeshalomnál.

A szituáció röviden az, hogy az osztrákok ezen a határon nagyon alaposan megnéznek minden belépőt. Ez értelemszerűen borzalmasan belassítja a forgalmat. Amikor ott voltunk, akkor többtíz kilométeres volt a sor. Konkrétan úgy nézett ki, hogy bal oldalt volt két sor a személyautóknak, a jobb oldali sor a teherautóké volt. A két bal oldali sor folyamatosan tömve volt, a teherautóké viszont szellősen ment. Időnként jöttek kamionok, de ritkán.

Mit csináltak a hiénák? Kimentek a teherautósávba, megelőzték a sort, majd amikor a teherautósáv elment jobbra, akkor visszapofátlankodtak.

Tilos? Nem. Habár rengetegen játszották el a trükköt, de tettlegesség nem alakult ki, az elején mindig akadt valaki, aki megsajnálta a kamionosokat és beengedte a tolakodót.

Csakhogy. Az osztrák határon a sor durva lassan haladt. 2-3 percenként mentünk előre egy autónyit. Pontosabban a teljesen bal oldali sor ment ennyit. Mert a középső, amelyikben mi voltunk, az állt, mint a jancsiszeg. Ugyanis ebben a 2-3 percnyi intervallumban olyan tíz autó ment el a teherautósávban, azaz a beengedések bőven elvitték azt a lyukat, amelyikben előre tudtunk volna menni(1). Kábé egy órányi szarakodás után erőszakoskodtam át azt a nagy batár autót a legbelső sávba, hogy egyáltalán haladjunk már valamit.

(1) Segítek, ha úgy éreznéd, hogy nem jön ki a matek. Tehát. A teherautósávból az a 2-3 percenkénti tíz tolakodó be tudott jönni a középső sorba. Azaz ennyivel tudtunk volna haladni, ha nincsenek az élősködők. Ennyivel tudott volna haladni a belső sor is, de gyakorlatilag folyamatos volt a migrálás. A pofátlanok a teherautósávból nyomultak a középsőbe, a haladni vágyó emberek egy idő után a középsőből nyomultak át a bal szélsőbe. Azaz az a néhány rohadék, aki ugyan 1-1 órát spórolt magának, mind a két szabályos sort leblokkolta.

A zippzár-elv nem játszik, hiszen a jobb oldali sáv hivatalosan a teherautóké.

Gondolom, érthető a felállás. Szabály nem tiltja, hogy rövid időre átmenjél a teherautósávba. Ekkor te jobban haladsz. Cserébe ezer ember nem tud előrehaladni egy centit sem. A lelkiismeret, az emberség esetleg segítene, de ezek idejétmúlt dolgok, már csak a történelemkönyvben léteznek. (És mielőtt nekiállnánk magunkat ostorozni, a furakodók kizárólag németek és osztrákok voltak.)

Szóval, te mit csinálnál? Állnál reménytelenül a sorban és dühöngenél? Vagy te is kidobnád a gerincedet az ablakon és bemennél a teherautó sorba?

Illetve, ha már itt járunk. Nézzünk szét szélesebb körben. Hirtelen akadna egy hely a NER sávban. (Itt nem arra gondolok, hogy felajánlják neked, hogy legyél állami alkalmazott. Inkább arra, hogy megjelenik NER Lucifer és a becsületedért, az elveidért, na meg persze némi piszkos munkáért cserébe ajánl egy jó zsíros stallumot.) Bevállalnád? Hiszen onnantól sokkal gyorsabban haladnál, több pénz állna a házhoz, igaz, cserébe egy ideig reggelente szembeköpnéd magad borotválkozáskor, de a racionalizálás előbb-utóbb működni fog. Igaz, cserébe emberek ezrei, tízezrei járnának rosszabbul miattad, konkrétan blokkolódnának, illetve csúsznának lejjebb. Azt is látod, hogy annyian váltanak, váltanának a NER-re, hogy a nagy többség, gyakorlatilag az ország, egyre süllyed.

Váltanál sávot?

Költői kérdés volt, nem kell rá válaszolni. Elég csak szétnézni az országban.

2 Comments

  1. Marz András (Marzio)

    2020. August 28. Friday at 22:44

    Titkos tippem: Jánossomorja. Mindig arra járunk a fentiek miatt, mindig üres, nem nagy kitérő….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *