Ariadné fonala

Pár hónappal ezelőtt hívta fel a figyelmemet CsaSz a GPSies oldalra.

Az oldalt magát ismertem, de csak és kizárólagosan track konverzióra használtam.

Az újdonság az volt, hogy az oldalon el lehet tárolni track-eket és persze keresni is lehet. Ez jó.

Habár az említés olyan kontextusban történt, hogy a GPSies valamiféle konkurrense lenne a Garmin Basecamp alkalmazásnak, de erről szó sincs. Egyszerűen nem ugyanabban a ligában játszanak. A GPSies gombfocizik, a Basecamp meg a BL-ben játszik. Tény, rohadt szarul, de tudásban mégis nagy a különbség.

Ettől persze még regisztráltam. Imádom az ilyen oldalakat. Nagyon komoly tudást jelent az, ha mindenféle túrázó, természetjáró emberek feltöltik a túráik útvonalát egy kereshető adatbázisba. A tervezéseimet általában a neten kezdem, de a második lépés mindig az, hogy túrák track-jeit vadászom.

Mivel lassan már én sem látom át a magam köré épített hálózatot, ideje letisztázni.

 • Endomondo
  2013 óta használom, minden mért sport aktivitásom itt található, köztük persze a túrázások is. Valamikor nagyon jó oldal volt, mára kissé lemaradt. Semmit nem fejlesztenek rajta, a konkurrensek meg igen. De ettől még használom, már csak a teljesség kedvéért is. Nálam össze van szinkronizálva a Garmin Connect-tel.
 • Strava
  Egyike a fiatal kihívóknak. Az oldal nagyon sokat tud, még az ingyenes verzió is kenterbe vágja más cégek fizetős alkalmazásait. Viszont ez kifejezetten sportra lett fejlesztve, azon belül is futásra és kerékpározásra. Intenzíven használom, de csak magamnak. Track-ek tárolására, adminisztrálására alkalmatlan. (Az ingyenes verzió nem is enged track-et letölteni.) Ez is össze van lőve nálam a Garmin Connect-tel.
 • Garmin Connect
  Lassan egy éve valamilyen Garmin sportórám van, nyilván a cég saját weboldalát használom a legintenzívebben. Alapvetően meg vagyok vele elégedve, de a Garminra jellemző trehányság itt is erősen érezteti a hatását. Mivel közvetlenül össze van lőve az órámmal, _minden_ track itt landol. Innen történik a további feldolgozásuk, akár manuális exporttal, akár szinkronizálással.
 • WikiLoc
  Az egyik nagy kedvencem. Elképesztően sok túratrack található rajta. A minőség időnként kiábrándító, de indulásnak bőven megfelel. Habár szinkronizálható a Garmin Connect-tel, de inkább kikapcsoltam. Ide ugyanis elsősorban túrák, utazások track-jeit rakom fel, a napi futásoknak, bringázásoknak nem ez a helye.
 • GPSies
  Ugyanaz pepitában. Pontosan azt tudja, amit a Wikiloc, csak némileg máshogyan. Kevesebb a track, mivel kevesebben használják. Ellenben jobbak a térképek. Ami számomra kiemelkedően pozitív, hogy linkelhető a teljes képernyős megjelenítés, azaz a blogban a továbbiakban ezt fogom használni a két dimenziós megjelenítéshez. Elméletileg összelőhető ez is a Garmin Connect-tel, de ez a gyakorlatban nem működik. Két napig vártam, hogy történjen a kapcsolatban valami, de nem történt. Aztán összelőttem a Stravá-val és az már működött. Hatalmas jó pont, hogy nem szinkronizál direktben, hanem felad egy listát és én választhatom ki, mi menjen át. Azaz meg tudom oldani, hogy csak a túrák jelenjenek meg. Megoldható ez embedded linkelés is, lehet, hogy néha élni fogok vele. És ha ránézel a blogon a jobb oldali sávra, alul találsz egy GPSies ikont. Az mögött láthatóak a feltöltött track-jeim.
 • Relive
  Ez valójában kakukktojás. Semmi másra nem használható, csak arra, hogy egy tracking alkalmazásban megjelenő útvonalakból három dimenziós animációt készítsen. De arra tökéletes.
  Nálam az Endomondó-val van összelőve. Ismeri ugyan a Garmin Connect-et, de a közbeiktatott lépéssel kicsit több a kontrollálási lehetőségem. (Egyébként ismeri a Stravá-t is.)
 • Garmin Mapsource
  Egy őskövület, raádásul szigorúan offline. Annyira öreg program, hogy még én is csókolommal köszönök neki. Viszont tud két olyan dolgot, amelyek miatt szeretem:
  – Be lehet állítani, hogy ha rákattintok egy *.gpx fájlra, akkor megnyissa. Így ha éppen csak bele akarok nézni egy track-be, akkor ez a legjobb.
  – Képes track-eket egymásba fűzni. Ha például 5 nap alatt körbeevezzük a Balatont és keletkezik 5 track, ezzel a progival pillanatok alatt össze tudom rakni az egészet egy track-be.
 • Garmin Basecamp
  A jelenlegi univerzális nagyágyú alkalmazásom. Egyszerűen nem tudnék élni nélküle.
  Mondom mindezt annak ellenére, hogy borzalmasan vacakul írták meg, a kezelői felülete láttán leginkább sírni szeretnék.
  De nagyon tudja azt, amire nekem szükségem van.
  – Mindenevő. Bármilyen forrásból be tudom neki adni az információt. Megeszi a Google Earth-ben vonalzóval gyártott *kmz fájljaimat. Nyilván megeszi a *.kml-t is. Ha kell, a levegőben konvertál.
  – Jelenleg ezernél több túratrack-et tartok benne. Okosan folderekbe szervezve. Mindent megtalálok, azonnal, évekre visszamenőleg.
  – Ugyanez a helyzet az ún. waypoint-okkal. (Azaz valami okból megjelölt tájékozódási pontokkal.)
  – Ha ráállok egy folderre, a benne lévő összes track-et és waypoint-ot mutatja, egy térképen.
  – Olyan 30-40 térkép van alátöltve. (Köszönhetően az OpenStreetMaps oldalnak.) Nagyon könnyen váltogathatok közöttük.
  – Ha rádugom a gépre a Garmin GPSmap64 túraGPS készüléket… azt csinálok vele, amit akarok. Mind a gépre, mind az SD kártyájára tudok közvetlenül térképeket, track-eket, waypoint-okat másolni. Az, ami korábban órákig tartó kegyetlen meló volt, most pár mozdulat. Akár a beépített térképeken rákattintással, akár a Google Maps-ból kimásolt koordinátákkal létrehozott waypoint-ok már mennek is a túrakütyüre. Nem nekem kell kézzel bepötyögnöm az adott esetben több tíz koordinátát.
  – Itt tárolom az összes tervezett túra útvonalát is. A teljes kéktúra, a kohász-kék túra, az Alpok-Adria gyalog-, illetve bringatúrák, a Királyok útja, hogy csak néhányat említsek. Amikor eljön az ideje, csak pár mozdulat és már mehetek is.
  Szóval tényleg egy hiánypótló alkalmazás. Szeretem, annak ellenére is, hogy mennyire béna lett a megvalósítás. (Például túrát ne ezen rajzolj a térképre. Beleőrülsz.)
  De masszív, biztos hátteret ad
 • Google Earth
  Elméletileg hasonló dolgokat tudna, mint a Basecamp. De – ha lehet ilyet mondan – még jobban el lett baltázva. Véres kinlódás az egész. Semmi másra nem használom, mint útvonalmérés címszóval track-eket rajzolok a térképre, ezeket elmentem *.kmz fájlokba, azokat beolvasom a Basecamp alkalmazásba. Így lesznek túraterveim, melyeket már közvetlenül letölthetek a túraGPS-re.
 • Google Maps, Waze
  Ejtsünk pár szót a navigációs alkalmazásokról is. A Google Maps azzal fogott meg, hogy elég rákattintanom egy pontra, a koordinátája elmenthető, sőt, egyből le is tudom küldeni a mobiltelcsire. Pillanatok alatt összerakható akár egy egyhetes külföldi csavargás is.
  Sajnos ezek a koordináták nem mennek át a Waze-re. Pedig ugyanaz a cég. Ellenben a Waze képes forgalomfüggő navigálásra. Már amikor.
 • Egyéb alkalmazások
  Amikor ezek a témák előjönnek a blogon, rendszerint kapok tippeket, hogy használjam ezt, meg azt. A helyzet, az, hogy eddig még nem csesztem fel annyira az agyam, hogy újabb utakat keressek. De a teljesség kedvéért legyenek itt ezek az alkalmazások is.
  Locus
  Navigon (Bár úgy tűnik, ez éppen bezárt.)
  Sygic
 • Nos, ennyi. Az ember nem is gondolná, hogy ilyen bonyolult világ van a túraútvonalak tervezése, illetve adminisztrálása körül.
  És ez csak egy apró része az utazások, csavargások megtervezésének.

14 Comments

  • És valahány név a naptárban. :)
   Az összes alkalmazást nyilván nem ismerem, de örülök neki, ha itt előkerülnek. Soha nem lehet tudni, mikor lesz szükségem valamelyikre.

 1. Továbbá gypsies-el lehet útvonalat rajzolni, úgy hogy követi az útvonalakat akár a Zöld jelzést is az erdőben.
  Tervezni kiváló.

 2. Ja, és tapiriik.com, ha az aktivitásaidat szinkronizálni szeretnéd, hogy meglegyen Strava-n, Endomondon, stb.
  És platform független tudj maradni, ha valamelyiket ki akarod dobni akkor ne az legyen, hogy ugrik az elmúlt X év adata.
  Endomondo részemről már rég kirúgva és így át tudtam emelni (majd) mindent Strava-ba. Kivéve persze a prémiumhoz tartozó adatokat…

 3. Strava nem engedi szerkeszteni a feltöltött utvonalat, ami néha kéne, amikor a GPS kicsit ugrál. Amazfit Bipnél előfordul, lehet, hogy a Garminnál nem. És terv/cél sincs benne ingyenesen. A Bipről feltöltött útvonalaknál a domborzat kb 50 méterrel elcsúszik a ténylegeshez képest, de ez lehet a fetöltés hibája is. Runkeeperre töltök még fel, azzal nincs ilyen gond, és szerkeszthető is, meg edzésterv (pontosabban cél) is van.

 4. Köszi mindenkinek. Kaptam jó tippeket.

 5. outdooractive.com – ott is pontosan tervez, ahol a gpsies elhasal. megmutatja, hogy az útburkolatok milyenek

 6. Még néhány tipp:

  * mapy.cz – cseh turisták OSM alapú térképe, web és app is
  * http://turistautak.openstreetmap.hu/turautvonal.php – magyarországi túra tervezésre
  * GpsPrune – http://activityworkshop.net/software/gpsprune – GPX szerkesztésre (tömörítés, szakaszok kivágása, összeollózás)
  * smashrun.com – futás-specifikus “napló”

 7. Huh, emberek, egyfelől köszi, másfelől meg, még! :)

 8. Adok egyet én is, csak a színesítés kedvéért (meg hogy legyen még valami, ami az akut meríti a telefonon)
  Polarsteps.
  Ennek lényege, hogy folyamatosan megy a telefonon (elmondásuk szerint energiatakarékosan), és egy amolyan élménybeszámolót lehet összerakni belőle. A folyamatos figyelés miatt egyhetes vagy még hosszabb nyaralást is simán össze lehet rakni vele (szándékosan nem túrát írtam). Majd a kiválasztott képeket, Google helyeket hozzá lehet pakolni. Az eredményt lehet utána mutogatni. Leginkább pénzért kinyomtatni könyvbe. Ebből él a gyártó elvileg.
  Mivel nem folyamatosan trackel, hanem csak időnként, teljes útvonalra nem igazán jó. De ha bent vagyunk 20 percet valahol (és a GPS nem ugrik el a francba), akkor elég jól mutatja, hogy merre jártunk.
  Azt tudnám mondani, hogy a Relive-hez hasonló. Látványos, de nem igazán hasznos. Inkább egy egész utazást átfoglaló dolog.

  Amúgy köszi a Relive-t. Azt nálad találtam.

  A Strava meg azért jó, mert ha eltévedsz Afganisztánban, akkor segítségével megtalálod a legközelebbi titkos amerikai bázist. :)

  A Google meg nagy mestere abban, hogy leginkább saját magával nem kompatibilis. :)

  • Megnéztem, de én a Relive-val is úgy vagyok, hogy a videó készítése előtt gondosan kigyomlálok belőle minden egyéb anyagot. (A végső felhasználása ezeknek az animációknak a házi videó, amibe azt rakok bele és oda, amit akarok.)

 9. Kérdésem lenne:
  Relive alá teszek trackeket, Strava-n keresztül. Az ok, hogy a legutolsóról csinál videót, de van olyan korlát is, hogy naponta csak egyet?
  Most visszadátumozott trackeket teszek fel a nyári, görög evezésről. Jó lenne minél gyorsabban feltenni a napi trackeket és lementeni a videókat.
  A másodiknál elakadtam.
  (A *.gpx fileokban az összes dátumot átírtam.)

  • Igazából nem lehet tudni, hogyan működik, legalábbis az ingyenes verzió,. (A fizetős mindent enged.) Én Endomondóval használom, itt a legutolsó 3-ból engedi, hogy videót gyártsak. Van valami kilométerre vonatkozó megkötés is, öcsém már belefutott abba, hogy egybemért több napot és nem lett belőle videó. Arra is figyelni kell, hogy amit felraksz, az időben ne kerüljön a 3 legutolsó mögé, mert az a Relive számára már nem létezik.
   Nálam a best practice az, hogy EU-n belül, ahol van mobilnet, ott egyből megy fel minden az Endomondóra és ha kell a Relive, akkor rögtön ott, el is küldöm. Ilyen technikával napi sokszor is lehet videót készíttetni.
   EU-n kívül már jóval problémásabb. Vagy azzal játszok, hogy külön mérek a túraGPS-szel és addig nem szinkronizálom az órámat semmivel sem, amíg itthon a túrakészülékről egyenként fel nem tettem a track-eket és el nem készültek a videók, vagy lebontom a Garmin-Endomondo szinkront, majd egyenként rakom fel a track-eket az óráról, végül a videók után visszaépítem a szinkronizálást.

 10. Az utókornak:
  A Strava-ból nekem csak úgy sikerült megcsináltatni a videókat, hogy a Relive-ből mindig kitörlöm az egyetlen (utolsó) videót. Így hajlandó újat csinálni.
  Szerencsére nekem a túra videó színesítéséhez kell. Elmentés után már tudok vele dolgozni.
  Úgy néz ki, a Relive a hibás, mert törlés után s Strava-ból több közül is ki tudom választani az, amelyikből videót csinálnék. (Nem az a baj, hogy naponta egyet csinál, vagy nem frissít aznap többet. Másnap sem hajlandó újat csinálni a meglévő mellé.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *