Szombat, ami nálam hétköznap

A szombat sem indult túl jól. Reggel a szomszéd szólt Nejnek, aki szólt nekem, hogy találjunk valami megoldást, mert a szomszédot erősen zavarja a szivarfüst. Bármennyire is kellemetlen ez nekem, de elismerem, hogy teljesen igaza van, hasonló helyzetben, ha szeretnék jó időben üldögélni a teraszon, de a szomszédból dőlne át a büdös és egészségtelen füst, engem is zavarna. Már épül oldalt a tűzrakó hely, ha elkészül, akkor a probléma is megoldódik, hiszen ott is lesz pad, asztal… addig viszont marad a terasz. Jobb híján azt találtam ki, hogy rakok ki flair bútort a fenyők mellé, aztán addig ott rendezkedek be. El is kezdtem volna, amikor bekaptam a második pofont. Ki akartam rakni a tablet sd kártyájára egy nagyméretű pdf fájlt, és nem sikerült.

Azért tablet, mert a fenyőknél nincs áram, nekem pedig jelenleg egyik legfontosabb taszkom a tanulás, ahhoz pedig ez az eszköz is tökéletes. Ja, ha nem mondtam volna, másodállásban oktatni fogok az IQJB-ben, az első tanfolyamom augusztus végén lesz, egy MCSA vizsgafelkészítő sorozat (70-410, 70-411, 70-412) első adagja.

Na szóval, tablet. Némi értetlen nézés, utána pedig egyre kevésbé fojtott káromkodás után kiderült, hogy a nemrég felrakott Kitkat tartalmaz egy olyan újítást, miszerint a külső, azaz nem beépített Android alkalmazások nem írhatnak a külső SD kártyára. Biztonsági okokból. Én viszont azért raktam bele direkte 32 GB-s memóriakártyát, hogy tudjak rajta tárolni utazásszervezéshez szükséges anyagokat (nincs mindig, mindenhol internet), fényképeket, könyveket, videókat, filmeket. Ennek most lőttek, mert semelyik fájlmenedzser sem tud írni a kártyára. Mintha nem is lenne. Hosszabb nyomozás után kiderült, hogy két lehetőségem van: vagy megrootolom a készüléket, vagy fogcsikorgatva használom tovább. Az első úgy néz ki, hogy nem túl hosszútávú megoldás, a 4.4.5 verzióban rá fognak szállni a rootolt készülékekre. A fogcsikorgatás… az meg fogcsikorgatás. Késsel kipiszkálni a tabletből a microsd kártyát, adapterbe tenni, átrakni a laptopba, ott elvégezni a fájlműveleteket, majd visszarakni a tabletbe. Miközben már remekül be volt lőve, hogy mind a Totalcommanderből, mind az FX managerből láttam az összes itthoni fájlszervert (nas-t, windows-t), a saját gépemet, a külső ftp szervereimet és persze láttam az összes tárhelyemet is a felhőben. És mindez azért, mert a Google szerint a FAT32 nem biztonságos, nem kezeli a jogosultságokat, a megoldás pedig nem az, hogy elfogadunk más fáljrendszereket, melyek igen (ext4/ntfs), hanem az, hogy központilag, globálisan letiltjuk a külső sd kártyákat. Nem azért, de ha ilyet az MS lépett volna, mára már lángokban állna Redmond.
Ezzel jól el is ment az idő, végül szivartalanul, frusztráltan, némi családi kavarással nyakonöntve, meglehetősen rosszkedvűen mentem az esedékes ceglédi Inetpub bulira, mely, ha nem is ezért, de idén némileg visszafogottra sikeredett, mindemellett jókat beszélgettünk, a vendéglátás pedig szokásosan a legmagasabb csúcsokat ostromolta. Aztán hétfő és újból szembesülhettem az immár utált tablettel, meg a hétköznapi zűrökkel, szerencsére a szomszéd napközben dolgozik, így legalább amíg nincsenek itthon, addig tudom párosával szívni a szivarokat.

13 Comments

 1. Gratulálok! Nem a szivar-ellenes-kalandhoz, hanem a oktatói nagymester címhez.

 2. Azért gondolom a Google-nél sem teljesen hülyék ülnek (remélem, mert használom a szolgáltatásaikat…) és előbb-utóbb, de inkább előbb, megoldják ezt az SD kártya problémát. Aminek sok értelme nincs szerintem.

 3. Cuki naív fiú vagy. :) Ha gondolkoztak volna, akkor nem húzzák meg ezt az egészet ilyen előkészítetlenül.

 4. Pedig csatlakozom S.E. megjegyzéséhez, mert megtalálhatod a neten, hogy a következő verzióban (Android L) a rendszer része lesz a jogosultság beállítások kezelése, többek között az SD kártya használata is. Éppen ezért nem kéne félni egy rootolástól, mert addig is egyszerűbb lesz az életed.

 5. Az értelmet még csak-csak megtalálnám benne (a programok ne szemetelhessék tele a kártyát, csak adott helyre tehessék a dolgaikat, ahonnan eltávolításkor el is tűnnek a dolgok). De a legyen minden tilos mostantól hozzáállás sosem szokott jóra vezetni. Kíváncsi vagyok mikor jönnek a szomorú statisztikák, hogy nem terjed úgy a KitKat, mint a google szeretné, és miért nem frissítik a gyártók az eszközeiket…
  Amúgy van egy harmadik workaround is a problémára, a program a neki szánt helyre írhat (pl.:/sdcard/Android/data/com.ghisler.android.TotalCommander). A hátrány, hogy eltávolításkor az ide tett dolgok törlődnek (egyes oldalak szerint frissítéskor is). Viszont ha van gyári fájlkezelő az eszközön akkor a TC-vel le lehet tölteni FTP-ről, LAN-ről stb, majd a helyére tenni a kártyán a beépített fájlkezelővel. Macerásabb, de a rootnál még mindig kíméletesebb. Igaz telefonon, de nekem működik a módszer.
  Ha felteszed a legújabb TC-t (asszem még csak a gyártói oldalon van), akkor kitesz a főlsitába egy hivatkozást is erre a helyre nem kell mindig kitallózni.

  G.

 6. Köszi, de ez kábé annyira macerás, mintha átteszem a kártyát a laptopba.

 7. Ha szabadon van az SD kártya nyílása akkor igen. Nálam mindkét eszköznél fedél alatt van. Nem szívesen feszegetném le rendszeresen sem a telefonom, se a tabletem műanyag hátlapját (pár hónap és ugrana magától :) ), így kénytelen voltam ehhez a módszerhez folyamodni. Vagy használom e célra a belső memóriát.

 8. Hát, igen, ez is igaz. Egyelőre nem kell sűrűn másolgatnom, de ősztől biztosan. Akkor lehet, hogy nekem is ez lesz a jobb.

 9. Ha a “beépített” alkalmazás azt jelenti hogy a /system/app mappában van az apk fájl akkor csak annyi a dolgod hogy a TC-t átteszed oda. Persze ehhez is rootolni kell de nem muszáj úgy is hagyni. :) Ha a kártyára való másoláshoz az alkalmazásnak superuser jog is kell akkor az már más.

 10. Az mit jelent hogy 4.4.5tol ra fognak szallni a rootra? Es honnan van az info, ha publikus?

 11. A netről. Pontosabb forrást nem tudok megadni, nyitva volt vagy 15 tab, több helyen is utaltak rá, hogy a 4.4.5-ben szigorítani fognak.

 12. Gratulálok a tanításhoz :) Úgy látszik, elindult egy ilyen hullám (szintén zenész, csak nem IQJB) :)

 13. Alternativ lehetoseg elerni az eszkozt, mint kulso USB meghajto, ez ugyanis – meglepo modon – kizarolag az SD kartyara vonatkozik, a belso memoria mint USB hattertar nem teheto elerhetove. Ez egy beallitas kerdese, fejbol meg nem mondom, hogy hol van, de elegge egyszeru megtalalni. ROM-fuggo is, nehany eszkoz sajnos nem tudja.

  Ha nincs opcio a beallitasra, akkor valoszinuleg MTP-n keresztul erheto el csak az SD kartya, erre viszont leteznek alkalmazasok, amivel ugy erheted el, mint a Total Commanderrel, sot, talan az ala is van plugin.

  Tudom, hogy ez nem sok, ellenben legalabb keves.

Leave a Reply

Your email address will not be published.