Üzenet gyermekeimnek

Azt hiszitek, hogy az élet nem túl bonyolult. Vannak elvárások a külvilág felől; ezekről nem tudtok semmit, de igyekeztek megfelelni nekik. Még nem tudjátok, hogy a külvilág elvárásai nem is igazán a külvilághoz tartoznak, hanem bennetek indukálódnak. Mintha a külvilág lennének… de nem. Ezek a ti elképzeléseitek.
Ha ezt időben észreveszitek, akkor úrrá tudtok lenni rajtuk. Akkor ti lesztek a gyémántkés, amely vágja az üveget. Ha nem veszitek észre, akkor ti lesztek az üveg: melyet olyanra vágnak, amilyet egy számotokra ismeretlen szándék képzelt el.

3 Comments

  1. A legjobb segítség nekik ehhez, ha azt látják , hogy a szüleik maguk is vágószerszámok :-)

  2. @Hvala: Rátapintottál a lényegre. Márai írta a Füveskönyvvel kapcsolatban, hogy ő sem érti, honnan jöttek az ott leírt gondolatok, jótanácsok. Mindegyik nagyon hasznosnak, nagyon praktikusnak tűnt, ezért leírta ezeket – még akkor is, ha ő maga sem tartotta be egyiket-másikat.
    Ugyanez érvényes a fenti bejegyzésre is. Jól hangzik, persze, de ha alaposan megvizsgáljuk, kiderül, hogy a gyakorlatban vagy nem tartható be, vagy seggfejjé válunk, ha következetesen betartjuk.
    Nem is lehet szószerint betartani, maximum kompenzációs elvként használható, ha ellensúlyozni akarjuk a megfelelési kényszerünket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *