Az hamis biztonságról

Akinek csak egy kicsi köze is volt az informatikához az utóbbi években – és ebbe belefér a sima felhasználó is – az biztosan belefutott már olyan figyelmeztetésbe, miszerint a hamis biztonság rosszabb még a védekezés hiányánál is. Hiszen amikor tudom, hogy nem véd semmi, akkor sokkal óvatosabban mozgok. Ha azt hiszem, hogy védve vagyok – miközben persze nem – akkor bátrabban mozgok és sokkal könnyebben rá is faraghatok.

Ez nem csak az informatikára igaz. Tucatjával lehetne sorolni a példákat, de most a gagyi napszemüvegeket veszem elő. A szem előtti teret elsötétítik ugyan, de a káros sugárzásokat nem szűrik ki. A szem viszont azt hiszi, hogy sötét van, tehát hanyagolja a saját védekező mechanizmusait (szűkülő szemnyílás).

Ezért örülök annyira a legutóbbi szerzeményemnek. A Decathlonban találtam 0, azaz nulla védelmi faktorú napszemüveget. Konkrétan egy bazi nagy nulla matrica díszelgett a szemüvegen. Nekem pedig megdobbant a szívem, mert pont ilyet kerestem már régóta. A szemüveg nem sötétít semmit, gyakorlatilag egy átlátszó műanyag lap. Ezzel szemben – legalábbis az adatlapja szerint 100% UV védelmet biztosít. Igaz? Nem igaz? Nem érdekel. A szemem érzi, hogy erős a fény és összehúzódik. Ennyi védelem bőven elég. A szemüveg pedig véd az eső és a bogarak ellen a kerékpáron. Ráadásul tökéletesen használható szürkületben, sőt, sötétben is. Hát nem egy főnyeremény?

ps.
Jelzem, volt nekem ténylegesen védő, baromi drága szemüvegem is. Rögtön az első kajaktúrán elhagytam. Nekem a gagyi, olcsó, de ténylegesen védő szemüvegek jönnek be.

5 thoughts on “Az hamis biztonságról

  1. Az en szemem nem nagyon birja az eros fenyt, szoval nekem kell a napszemuveg – meg ha nem is ved. Ha nincs napszemuveg nalam, gyakorlatilag felvak vagyok.

  2. Veszélyes az ilyen szemüveg használata, mert csak a látható fényt szűri, az UV-t nem,tehát a pupillád kinyílik mert sötétet érzékel, és az UV szabadon megy roncsolni a retinádat. Ha az üveg nem sötétít nagyon és csak dísz a szemüveg akkor nincs gond, de ha sötétít és azért használod hogy ne kelljen hunyorognod az erős fényben, akkor pont az ellenkezőjét éred el, becsapod a reflexeidet és tágra nyílt szemmel bámulsz az UV-be.

  3. Jól van, még egyszer elolvastam, azt hittem először hogy az UV védelme nulla, az gond lenne. Ez a sötétítés nélkül UV szűrő jó, kíváncsi vagyok, hogy jó érzés-e viselni erős napsütésben . A bogarak elleni védelem tényleg jó ötlet, nekem is kell egy ilyen szürkületben biciklizéshez!

  4. Az en szemuvegemen van vmennyi UV vedelem, de nem elsosorban erre hegyeztem ki. Nem olyan nagyon sotet maga az uveg, tenyleg csak azert kell, hogy a szort napfenyt csokkentse. A szembefeny ellen inkabb sapkat hordok, az nem gond, engem sokkal inkabb az eles (tul eros) szort feny zavar.

    Mondjuk, meg ha nem is lenne UV vedelme, akkor is hasznos lenne – dioptrias ugyanis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *