Házi elektronika – Média center kialakulóban

Nocsak. Kíváncsiságból ránéztem a kapcsolódó fórumra… és találtam is egy linket. Egy harmatosan friss, mondhatni ropogós, hivatalos firmware-re mutatott. Aki nem értékeli a hír nagyszerűségét, azzal tudatom, hogy utoljára tavasszal volt hasonló esemény, azóta csak béták jöttek ki… melyeket én csak nagyon-nagyon végszükségben vagyok hajlandó telepíteni.

Akkor gyorsan menjünk végig a hibalistán.

  • FTP szerver. Majd megnézem. Mint írtam korábban, SMB-n keresztül jól elérem, így idehaza nem olyan fontos az FTP.
  • Vista. Ez már menetközben körbe lett dolgozva: az lmcompatibilitylevel értékét kellett 3-ról 1-re állítani, ekkor a Vista már nem csak NTLMv2-vel próbálkozott. (Nem Home Vistáknál ment grafikus felületről is, a Home verzióknál ez bizony registry turka.)
    Ettől függetlenül kipróbáltam, az új firmware már tudja az only ntlmv2-t is.
  • Videó formátumok. Még ezt se tudtam teljeskörűen letesztelni, de a számomra legfontosabb területen javult. Rengeteg régi családi felvételünk van VCD (mpeg1) formátumban, eddig ezeket vob/mpeg2-re kellett konvertálgatnom. Most simán viszi.
    Ellenben Camtasia codec… szép álom. Rétegigény.
  • Reboot. Az utóbbi időben ez bosszantott a legjobban. Benne vagy valamiben, aztán egyszer csak kép el, hosszú reboot, utána szar hanggal indulna a lejátszás, tehát kikapcs, bekapcs, újabb lassú boot, végül keresd vissza, hol jártál a filmben. Ráadásul mindez a lejátszott anyagtól függetlenül: nem egyszer előfordult, hogy a kütyü be volt ugyan kapcsolva, ki volt rakva a képe a tévére, de nem csinált semmit. Aztán mégis rebootolt.
    Nos, délután tettem fel a firmware-t, azóta egyfolytában zenét hallgatok rajta, reboot egy szál sem. Pedig ennyi idő után 3-4 már elő szokott fordulni. Erősen reménykedek.
  • HDMI elmegy vadászni. Az előző pontban írottak érvényesek itt is: 12 óra folyamatos használat óta még nem volt.
  • NAS együttműködés. Itt ugyan nem írtam, de közben ezt a problémát is sikerült körbedolgoznom. Kiderült, hogy nem jumbo-frame problémáról volt szó, egyszerűen a Tvix nem képes SMB megosztáson lévő, magyar ékezetet tartalmazó könyvtárt vagy fájlnevet értelmezni. Ha ugyanazt a cuccot áttettem a saját lemezére, szó nélkül megette. Külön pikáns volt, hogy nekem rengeteg mind fájlnevében, mind könyvtárnevében cirill betűs anyagom is van a NAS-on – ezeket szó nélkül lejátszotta. De a magyar ‘á’ és ‘é’ kifogott rajta.
    Nyilván a körbedolgozás az volt, hogy amit nagyon meg akartam nézni/hallgatni, azokat ékezettelenítettem.
    A jó hír, hogy a firmware ezt a hibát is javította. Még az ‘ű’ és ‘ő’ sem akadály.
  • Volt egy csomó apróbb hiba: időnként a gyorstekerés nem működött, néha nem lehetett kiválasztani a megfelelő nyelvű hangot – ezeket még nem teszteltem. De bizakodom.
  • Tuner: továbbra is tré. De erről már végleg lemondtam. Ennyi volt a tanulópénz.

Szóval, azt kell mondjam, kezdem megszeretni a dobozt.
Be kell valljam, hasonlóan voltam a NAS-sal is. Fél évig legszívesebben baltával vertem volna apró darabokra. Aztán kijött egy új firmware, javította az összes számomra bosszantó hibát, azóta nagyon jóban vagyunk. Ebbe a klubba társult be most a Dvico 6500-as médiacenter. Tőzsdei nyelven szólva, immár a közepesen ajánlott kategóriába lépett.

De tunert ne vegyél bele.

3 Comments

  1. Nem tudom, hogy követed-e a régi postok hozzászólásait valami módon, de e-mail linket nem találtam.

    Szóval megláttam ezt:
    http://www.pixmania.co.uk/uk/uk/3243796/art/mediagate/3350shd-1-tbyte.html
    és egyből beugrott a “szenvedésed” a tiéddel. Nézd meg, hátha érdemes.

    És egy tipp, hogy nézd át a .hu-t és a .com-ot is, mert szinte országonként eltér a kínálat. Az áraik mindenhol jók.

  2. A követ minden követ követ. ;)
    (De tényleg: minden hozzászólásról értesítést kapok.)

    Megnéztem a linkeket, de már nem hoztak lázba. A megvásárolt kütyü elfogadhatóan működik, újra nincs pénzünk, szóval már csak önvédelemből sem szoktam túlzottan elmélyedni az újabb technikai részletekben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading