Házi elektronika I – NAS

Nagyon hosszú post lesz és nagyon kockafejű. Akit nem érdekel a házi elektronika, az még most lapozzon, amíg megteheti.

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor mind a család ura, mind hites neje, de még a gyerekek is kiharcolják maguknak a saját számítógépet. Nyilván először csak lepukkant, roncs gépek óvatoskodnak be a háztartásba, aztán egyszer csak mindenki kedves lesz, mindenki így hízeleg, úgy kedveskedik… csak ezt a videókártyát cseréljük le, mert a régin nem megy a KillAllofThem 7.0 verziója, nem lehetne egy kicsit több a memória, esetleg a processzor. Nem részletezem, ismerjük a folyamatot. A végén mindenkinek lesz egy egész jó gépe, a számítástechnika polc pedig tele lesz kidobott alaplapokkal, kártyákkal.
De működik a családi hálózat. Az internethozzáférés nyilván fel lett bővítve legalább 8 mbps-re és elszaporodtak a routerek, switchek, access pointok. Tiszta kkv. Illetve majdnem: beleütközünk a kis cégek tipikus problémájába. Tartomány vagy munkacsoportok? Állandóra bekapcsolt szerver vagy megosztások a kliens gépeken? Az állandó szerver szimpatikusabb… de mennyit is zabál egy folyamatosan bekapcsolt erős gép? Meg mennyit is zúg?
Oké, domain kilőve. De fájlszerver kellene. Legalább RAID1, persze.
Milyen lehetőségeink vannak? (Mielőtt belemennék a részletekbe, megjegyzem, én valamikor az év elején jártam körbe a piacot. Nyilván azóta sokkal több cucc jött ki, sokkal olcsóbbak is lettek… tehát csak óvatosan.)

1. Felbővíteni egy munkaállomást, USB v. külső SATA vinyókból már annyit csatolhatok rá, amennyit akarok, simán menne a RAID5 is. Igenám, de akkor ennek mindig mennie kellene. Nálunk ez mondjuk nem gond, az én gépem tényleg többet megy, mint áll. Csak éppen nem mindig érhető el a hálózaton (VPN), meg amilyen gonosz vagyok, sokszor teljes terhelésen hajtom – azaz nem lenne erőforrása kiszolgálni a többieket.

2. USB Hub
Vannak egyszerűbb kütyük, melyeket rá lehet dugni a hálózatra, majd a beledugdosott USB vinyókat már el lehet érni a neten keresztül is. Például itt van egy a Linksys-től. Ezt össze lehet kombinálni egy vagy két WD Mybook USB meghajtóval… és nem is rossz. Majdnem NAS.

3. NAS
Ez már a nagyfiúk játszótere. Nyilván ez a legdrágább is. Viszont ez az a kategória, ahol elkezdhetünk igazi redundanciáról beszélni. Nem megyek bele a részletekbe, rengeteg gyártó rengeteg terméke közül lehet választani. Én végül a D-link DNS323 mellett voksoltam. Akkoriban 50e körül volt a doboz, a két 500 GB vinyó szintúgy, tehát egy százasból volt 500 GB RAID1 fileszerverem. Meg print szerverem. Meg FTP szerverem. Meg uPNP AV szerverem. Meg torrent kliensem. (Bár az utóbbiakat még nem röffentettem be. Idő.)
Megjegyzem, ma már 40e alatt is meg lehet kapni, a vinyóárakról nem is beszélve.

Az első találkozás durva volt. Elátkoztam Voltától kezdve Edisonig mindenkit, aki egyáltalán foglalkozott az elektromossággal. A cucc jobban fagyott, mint a borhűtőm. De annyira, hogy ilyenkor kikapcsolni sem lehetett – ki kellett húzni a konnektorból majd visszadugni. Egy RAID1 tömböt. Nem voltam nyugodt. Aztán voltak más bajok is. A felhasználóbarátságosságától sem csapkodtam földhöz a seggemet. Egy megosztáshoz csak egy jogosultság volt rendelhető. Azaz ha egy könyvtárhoz a felnőtteknek írási, a gyerekeknek olvasási jogot akartam állítani… akkor két, különböző nevű megosztást kellett ráraknom a könyvtárra. Meg bedugtam egy USB vinyót a hátsó portjába – erre kiderült, hogy ez egy kiherélt USB port, csak nyomtatót fogad el. (Miért???) A gigabites hálózati portja… meg gyakorlatilag vicc.

Aztán összerázódtunk. Feltúrtam a netet, találtam egy csomó fórumot. (Bevezető, fórum.) Kiderült, hogy a cucc remekül hekkelhető, van rá minden, mi szem-szájnak ingere. Leszedtem egy nem hivatalos béta firmware-t, feltettem – és megszűntek a fagyások. (Az mondjuk vicces volt, hogy azt írták, előtte mentsek mindent, mert a firmware újraformázza a lemezeket. Ja, nekem meg hegyekben álltak otthon az 500 GB szabad kapacitások.) Kifejezetten tetszett, hogy meglehetősen sok riasztás állítható rajta, ezeket emailben is képes elküldeni. Ma már tényleg úgy használjuk, hogy időnként azt sem tudjuk, hol is van egyáltalán. Csak van és dolgozik. (Nemrég jött ki az 1.05 firmware, ebben már van torrent kliens is. Megint el kellene mélyülni a cuccban egy kicsikét.)

Viszont ha már itt vagyunk… dühöngök egy kicsit. Megint sikerült – nekünk, embereknek – elcsesznünk valamit. Igen, a firmware. Mekkora ötlet volt már, hogy egy kütyü tudását belerakták egy modulba, mely szabadon cserélgethető! Ha akarom, kenyérpirító, ha akarom fűnyíró… de ha akarom, akkor egy okosabb kenyérpirító.
Ehelyett mi lett belőle? Verseny van, a kütyük félkész állapotban jönnek ki. A prospektusaik tele vannak gyönyörű dolgokkal… de a valóság köszönő viszonyban sincs a papírral. Az emberek megveszik… és utána meredten figyelik a gyártó weblapját: mikor jön ki az újabb, az 1.024-es firmware, amellyel már talán stabil lesz a cucc. Talán. És mondjuk tudja legalább a felét annak, amit igértek.
(Pölö a központi Linksys routerünk hetente elszállt. Mászhattam fel a padlásra, konnektorból ki, konnektorba le. Aztán végre kijött a régen várt firmware, frissítettem… azóta működik.)

Egy mindenesetre biztos: ma már semmilyen termékkel kapcsolatban nem szabad dühöngeni, ha szar. Harcolni kell: túrni a netet, várni a firmware-t… és bízni benne, hogy előbb-utóbb minden jó lesz.

– folyt köv. (média center) –

28 Comments

  1. felkesz ? ugyan.
    tiszta szaraz windows feeling.

  2. Joe, isten vagy, pont most akarok otthonra valami megoldást, ezért már egy ideje a netet bújom. Én is ezt a dlink cuccot találtam meg, de sokkaltam az árát. De ha ennyit tud, akkor talán megéri.

    Már csak az a kérdés, hogy megengedhetem-e magamnak, hogy NAS legyen, ne USB-s kütyü, másrészt legyen-e RAID…
    A WD Mybook-ot sokan szidják, azzal csak óvatosan. Szerintem inkább Freecom, Seagate vagy más…

  3. De ha ennyit tud, akkor talán megéri.

    De remélem, az lejött a cikkből, hogy a sok tudáshoz sok buhera is kell.

    És a sebessége sem túl erős, legalábbis RAID1 mellett.

  4. “megengedhetem-e magamnak, hogy NAS legyen, ne USB-s kütyü, másrészt legyen-e RAID…”

    szerintem inkább az a kérdés, hogy megengedheted-e magadnak, hogy _ne_ legyen RAID (a mostani árak mellett 4x1G, RAID5-ben simán vállalható)

    szerintem.

  5. Szerintem a NAS zsakutca. Lassu, orokosen hackelni kell, keves, a winyok miatt amugy sem eszik sokkal kevesebbet, mint egy “headles desktop” (ha eltekintunk a kifejezes oximoron voltatol :)

    Nalam otthon egy kozepkategoriaju dekstop pc (plusz adat redundancia)(monitor nelkul, win2008 szerverrel) szolgal ki _minden_ szerver funkcionalitast. Gondolhatod, hogy egy alom managelni. Driverek mindenhez vannak, sebessege kivalo, maximalisan konfigolhato. Tenyleg egy alom.

  6. Szindbad, és mennyi a villanyszámlád?
    Mert van olyan profi NAS ami 18-30 wattot fogyaszt, és leállítja a winyokat ha nincs használva..
    Egy PC-be meg minimum 300 watt ugye..

    Ja a win 2008. Mennyi is egy jogtisztán? Meg a CAL-ok?

  7. Hamurabi: Lemertem, 80W-ot fogyaszt atlagban.

  8. hamurabi :
    – az, hogy 300W van a tapra irva, nem azt jelenti, hogy a geped annyit is eszik
    – lehet barkacsolni picit : valami regi cpu visszaskalazva vagy egy epia esetleg a mostani atomos orulet csendes es energiatakarekos bir lenni.
    – nem kotelezo windowst hasznalni, sok NAS-t linux hajt…

  9. Nekem PC figyel a pincében.
    A levetett családi informatikai hulladékból tákoltam össze. Szervernek még jó lesz. :)
    Linux fut rajta. 8 hónapja nem találkoztam a géppel személyesen.

  10. Na hokuszpk, veled inkább egyetértek mint a 80 wattal :-D

    A kérdés az, hogy akarsz-e barkácsolni, vagy nem.

    En gyüjtök egy Synology-ra.

  11. Hamurabi: Ertem, szoval ugy gondolod, hogy hazudok.

  12. Ugyanabban a helyzetben vagyok, mint Pix, és ugyanúgy nem tudom eldönteni. Épp ezért nagy érdeklődéssel olvastam a cikket, tanulságos volt, köszi.

  13. Egyébként tényleg nem szabad egyből pálcát törni a külön pc felett, különösen, ha szerepel a terveink között egy médiacenter is.
    Nálam két ponton bukott meg a mutatvány:
    – Évek óta nem linuxoztam, és akkoriban sem voltam valami guru. A windowshoz meg – különösen médiacenter esetében – erős gép kell.
    – Nincs pincém. Azaz a gép vagy a nappaliban zúg, vagy a hálószobákban. A padlás nem játszik, nyáron ötezer fok van, meg por. Tudom, mindenre van speciális hardver… de pont ebbe a hardverbűvészkedésbe nem akartam belemenni. Van nekem éppen elég gondom – gondoltam – legyen akkor már inkább a kompakt megoldás.
    Hát… de erről részletesebben majd a következő cikkben.

  14. Szindbad: Miért gondolod ezt rólam? Hazudtál?

  15. Na igen, én is arra jutottam, hogy megvárom a következő cikket a mediacenterről :))

    – A probléma hasonlatos Joe-éhoz, a cucc a routeren fog lógni, az a nappaliban van, ergo csendes kell. És energiatakarékos.
    – megengedhetem magamnak a raid hiányát, mivel nem file szerver lesz, hanem backup hely, tehát elvileg 2 helyen meglesz minden, ami fontos.
    Márpedig raid nélküli NAS-t diszkkel kapok annyiért, mint amennyibe diszk nélkül kerül ez a Dlink csoda. Szóval a raid kb. duplázza az árat
    – A filmek nem fontosak, tehát lehet egyben médiacenter is.
    – a linux/unixhoz értek, igazából csak az szól ellene, hogy drágább még1 gépet venni. Pláne csendeset.

    Mennyire problémás az, hogy az összes gép Wifin csatlakozik? Igazából nem számítok nagy adatmozgásra, de egy filmet meg lehet nézni így a NAS-ról? (NAS -eth-> router -wifi-> laptop -> TV)
    Akkor is, ha DVD image a film? (bár ez kisebb gond, legfeljebb kiírom)

  16. Hamurabi: akkor elmagyarazod, hogy hogyan nem ertesz egyet a 80W-al?

  17. PIX, D-link DNS-313 az egy lemezes változata, kb. 22-25K HUF a bruttó ára.

  18. Nem akartam beleszolni, de megteszem. Erdekes modon, manapsag mar nem olyan bonyolult belevagni a Linux szerverbe mint par eve. Bar tovabbra sem jelent kifejezetten hatranyt, ha az ember ert hozza, jo par olyan disztribucio kijott mar, ami kimondottan a konnyu kezelhetoseget celozza meg. Ilyenek pl. a Novell es a Mandriva megoldasai – elzug a sarokban, enni annyit ker, amennyit feltetlen szukseges, de munka az nem sok van vele.
    En mostanaban tervezek csinalni egy kisebb szervert, szinten Fajl/Printserver es Torrentkliens a fo celok, emellett VoIP es verziokoveto szerver van meg betervezve. Persze csak ha kisimul az eletem, mert jelenleg igencsak osszevissza elek.
    Ami melyen elgondolkodtatott, az a LinkSys NSLU2 termeke, eleg hekkelhetonek nez ki, ugyanakkor pedig NAS, es mint ilyen, talan kevesebbet fogyaszt. Ennek persze nyilvan ara van – de szerintem megerheti.

  19. Kiváncsi leszek JoeP mediacenter megoldására.
    Én arra is Linuxot használok. Mythbuntu van egy MSI Hetis G31 vason, mert ez nem a pincében van.
    Próbáltam az XP+Media Portal párosítást, de borzasztó lassú.

  20. Hosszú várakozásra készülj. Ahogy a Neoprimitív énekelte anno: “Még a havat is belepte már a hó”.

  21. AIRLAC:
    Hogyne, és még 16 ezer az 500 GB diszk bele. Majdnem 40 rugó.
    A Freecom hasonló cuccát megkapom 31-ért, benne 500 GB diszkkel.
    Bár elismerem, hogy a D-link többet tud.

  22. hrongyorgy:

    NSLU2-m volt, torrentre és több szolgáltatás szimultán futtatására csak korlátozottan alkalmas a relatíve lassú proci/kevés ram miatt.

    Pix:
    igen, a “hasonló” szó több tízezer forint és rengeteg technikai különbséget szokott jelenteni :)

  23. JoeP – és végül átlagosan mennyi áramot eszik ez a masina. (Mondjuk havonta forintban mérve.)

  24. AIRLAC, ez tényleg hasonló. Nincs releváns különbség.
    A D-Link kacat sem főz kávét, és semmi olyat nem nyújt, aminek értelme lenne.
    A torrent kliens vagy az FTP csak üveggyöngyök, semmi szükségem rájuk, de az FTP-t a Freecom is tudja. Egybéként nem ment el az eszem, hogy bármilyen porton kinyissam az internet felé a házi backup eszközt, amin egy zárt firmware van…

  25. Pix:

    D-link 313: 19K
    Samsung 500GB: 13K
    =32K
    ez ugyanannyiba kerül.

    Azért az megfontolandó hogy olyan eszközt válassz amire készítenek alternatív/open source/extra funkciókkal ellátott firmware-ket. D-link-re pl. van, Freecom-ra nem tudom.

  26. mephisoft,

    Nem tudom, nem mértem ki. De túl sok nem lehet, mert eleve egy lebutított hardver, másfelől gyakorlatilag áll. Ha valaki hozzáfordul, akkor felpörög a vinyó, utána pedig pár perc múlva újra standby-be megy.

  27. AIRLAC:
    Elárulnád hol 19K a dlink 313? Vennék egyet:)
    Samsung diszket ne vegyél, csak értéktelen adatnak…
    Köszi,

  28. Aki azt mondja, hogy egy PC-ből kialakított szerver jobb, mint egy NAS, az…
    – vagy nem értette meg mi a NAS lényege (ergo sosem látott olyat még)
    – vagy speciális igényei vannak, ami a NAS szolgáltatásai között nem szerepel (elég ritka)

    A NAS a jövő, a userek 95%-át tekintve. QNAP vagy Synology, kb. ennyi a kérdés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *