Az oktatás veszélyes üzem – de csak ha jól csinálják

Ma este fizikát tanultunk a lányommal.

Illusztrálandó, hogy milyen jó kis computer található a fejünkben, váratlanul feléje dobtam a kezem ügyébe eső pincér-dugóhúzómat. A kisérlet célja az volt, hogy megmutassam, agyunk, anélkül, hogy akár csak egy foszlánya is megjelenne az út, sebesség, gyorsulás és röppálya fogalmaknak, pillanatok alatt kiszámol mindent és utasítja a kezet, hogy a röppálya egy konkrét pontján markoljon bele a levegőbe – mert ott lesz a repülő tárgy is.

Azóta a lányom fején van egy dudor.

11 thoughts on “Az oktatás veszélyes üzem – de csak ha jól csinálják

  1. JoeP,

    bizisten azt hittem, hogy utalás a “Dirk Gently Holisztikus Nyomozóirodája”-ban említettekre (ott mondjuk labdával mondta el a főhős, hogy ugye az agyunk milyen bonyolult számításokat végez, és mégis egy pillanat alatt elkapja a labdát a kezünk).

  2. :DDDDDDD

    erről jut eszembe: egyszer láttam egy gólt, szabadrúgás, megpattant a sorfalon… a lassításban lehetett látni, hogy a kapus pontosan abban a pillanatban vetődik el, és pontosan arra, amerre ment volna a labda, ha nem pattan meg, amikor a szabadrúgást elvégző ember lába a labdához ér. azóta sem tudom megmagyarázni a jelenséget. a csatár lábfejének súlyponti vonala, és a lába által leírt ellipszis érintője által bezárt szöget deriválhatta… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *